ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
european union-europi-europe-komision
Φώτο: Shutterstock

Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ «απλούστερων δημοσιονομικών κανόνων», ενώ αναμένει και τις προτάσεις των κρατών - μελών, προκειμένου να υπάρξει αναθέωρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ μετά την ανάληψη δανείων ρεκόρ κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Σήμερα Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την επίσημη συζήτηση των μεταρρυθμίσεων επί του θέματος με ένα έγγραφο θέσεων.

Σε προσχέδιο του εγγράφου το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ «απλούστερων δημοσιονομικών κανόνων» και μιας «καλύτερης εφαρμογής» τους. Αρκετές χώρες της ΕΕ είχαν προηγουμένως ζητήσει μια πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών απαιτήσεων.

«Η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων επέτρεψε μια έγκαιρη και στοχευμένη απάντηση προσαρμοσμένη στην κρίση του κορονοϊού», αναφέρει στο προσχέδιό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «έδειξε» με συνέντευξή του στο «Spiegel» ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι αν και είχαν νόημα οι κανόνες για τα ελλείμματα και το χρέος, σήμερα είναι αναγκαίο να αναθεωρηθούν, καθώς έχουν αλλάξει πολλά στην ευρωζώνη. Σε ερώτηση για το αν κινδυνεύουν οι κανόνες να χάσουν όλη την αξιοπιστία τους εάν αναθεωρηθούν, ο Ρέγκλινγκ δίνει μια απάντηση που δείχνει καθαρά την κατεύθυνση των αλλαγών που θα γίνουν: «Μπορείς να χάσεις την αξιοπιστία σου επιμένοντας σε κανόνες που έχουν γίνει παράλογοι από οικονομική άποψη».

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη πέρυσι καθώς οι χώρες έπρεπε να δανειστούν τεράστια ποσά για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

«Η Επιτροπή σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει στις 19 Οκτωβρίου αναφορά που θα αξιολογεί τον αντίκτυπο της κρίσης και τις επιπτώσεις της στην αναθεώρηση του οικονομικού πλαισίου», δήλωσε ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου. «Μια ολοκληρωμένη και χωρίς αποκλεισμούς δέσμευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρη συναίνεση για την πορεία προς το 2023», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των κανόνων που ισχύουν αυτή τη στιγμή ορίζουν ότι το δημόσιο έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Εάν το χρέος είναι υψηλό, θα πρέπει να μειώνεται κατά 1/20 άνω του 60% κάθε χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Στο 2,2% η ανάπτυξη του 2024 για την Ελλάδα, οι κίνδυνοι

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος στο 2,8%, ενώ η Επιτροπή αναμένει περαιτέρω βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη. «Καμπανάκι» για μισθολογικές πιέσεις στο Δημόσιο και εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Διπλάσια ανάπτυξη του μέσου όρου της ευρωζώνης έχει η Ελλάδα

Ο Επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που υπογραμμίζουν τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Γενικά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά», είπε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Κομισιόν για ελάφρυνση χρέους, τι λέει για τα προαπαιτούμενα

Η Επιτροπή διαπιστώνει πρόοδο για τα προαπαιτούμενα, προβλέπει μεγάλη μείωση του χρέους και εκτιμά ότι βελτιώνεται η εικόνα του τραπεζικού τομέα. Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών και μείωση τόκων του χρέους.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο eurogroup να εγκρίνει και την τελευταία δόση που σχετίζεται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.