Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας όπως αποτυπώνεται στις εκθέσεις Doing Business της World Bank, η επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, η δημοσιονομική πειθαρχία, η ομαλή σχέση με τους εταίρους μας και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.
Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο περνά ο καιρός και απομακρυνόμαστε από το PSI, το «κούρεμα» των ομολόγων, τόσο ενισχύονται οι πιθανότητες για την επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται ότι σήμερα η Ελλάδα παραμένει τρεις θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και θα πρέπει να πετύχουμε τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης προκειμένου να επανέλθουμε στην επενδυτική βαθμίδα, που αποτελεί αποφασιστικής σημασίας εξέλιξη για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Όπως σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2019, τα παραπάνω ευρήματα θα περιλαμβάνονται στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που θα δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος τον προσεχή Δεκέμβριο. Στην Έκθεση θα περιλαμβάνεται μια ειδική οικονομετρική μελέτη, για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις, η οποία εξετάζει σε βάθος τα δεδομένα και την εμπειρία πολλών χωρών καθώς επίσης και τα στοιχεία που αφορούν τους οργανισμούς που κάνουν τις αξιολογήσεις.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωσε ότι η παραπάνω μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς εντοπίζει με ακρίβεια τους πιο καθοριστικούς, για την αναβάθμιση παράγοντες επιτρέποντας στην κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στα σημεία αυτά και με τις κατάλληλες προσαρμογές και βελτιώσεις να πετύχει ταχύτερα την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.
Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2020. Όπως σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας το 2020 θα είναι στη ζώνη του 2,5%, επίδοση ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της επιβράδυνσης στην Ευρώπη, ενώ εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με υψηλούς ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια επισήμανε ότι το σχέδιο Ηρακλής σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ, που συμφωνήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα επιτρέψουν την δραστική μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2020 με προοπτική το 2021 – 2022 να πλησιάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τι σηματοδοτεί η επενδυτική βαθμίδα
Με τον χαρακτηρισμό των ομολόγων μιας χώρας στην επενδυτική βαθμίδα οι οίκοι αξιολόγησης αξιολογούν τα ομόλογα μιας χώρας με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα, για τα οποία ο κίνδυνος αθέτησης δεν είναι υψηλός.
Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας είναι προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση από τις τράπεζες των χρηματοδοτικών μηχανισμών της ΕΚΤ, αλλά και για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.