Ενώ η εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί μια ανερχόμενη τάση που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, και η κυβέρνηση προωθεί κίνητρα για να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες, εντούτοις το αργό ίντερνετ και η κοινωνικη ανισότητα που επικρατούν στη χώρα μας αποθαρρύνουν τους ψηφιακούς νομάδες να έρθουν στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή το 60% των Ελλήνων του εξωτερικού θα επιθυμούσε να επιστρέψει στη χώρα μας αν μπορούσαν να εργαστούν ως ψηφιακοί νομάδες.
Τα σοβαρά μειονεκτήματα που κρατούν πίσω την Ελλάδα
Σύμφωνα με Nestpick και nomadlist η Αθήνα έχει ως συγκριτικό πλεονέκτημα το καλό κλίμα, το σχετικά χαμηλό κόστος ζωής με φθηνά ενοίκια διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων, ενώ διαθέτει καλή ποιότητα ζωής και διασκέδαση. Ειδικότερα στην κατάταξη της Nestpick η Αθήνα είναι η 20η πιο φθηνή πόλη σε ενοίκιο επαγγελματικών χώρων και 24η πιο φθηνή για διαμέρισμα και 11η πιο φθηνή συνολικά στο κόστος ζωής, ενώ είναι στην 19η θέση στην διασκέδαση.
Όλα όμως τα πλεονεκτήματα που θα ανέβαζαν πιο ψηλά την ελληνική πρωτεύουσα στην κατάταξη σβήνονται από τις εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις σε ζητήματα κοινωνικής ισοτήτας, όπου στην κατάταξη της Nestpick η Αθήνα «κονταροχτυπιέται» με την Ουγγαρία, την Τουρκία και το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς βρίσκεται στην 64η θέση ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιωμάτων.
Στην κατηγορία ισότητας των δυο φύλων βρίσκεται στην 64η θέση, ενώ στα ίσα δικαιώματα για την LGBT+ κοινότητα βρίσκεται μια θέση χαμηλότερα. Στον σεβασμό των μειονοτήτων η Αθήνα βρίσκεται στην 63η θέση, αναδεικνύοντας μια σημαντική πτυχή που πρέπει να προβληματίσει την ελληνική κοινωνία. Στην ανάλυση του nomadlist για την Αθήνα, η ελληνική πρωτεύουσα καταγράφει χαμηλές επιδόσεις στην φυλετική ανοχή και την φιλική διάθεση προς την LGBT+ κοινότητα και τις γυναίκες.
Παράλληλα η Αθήνα «πληγώνεται» από την απουσία επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες τα προηγούμενα χρόνια, με τους παρόχους να τρέχουν πλέον να προλάβουν τις εξελίξεις. Στην κατάταξη της Nestpick, η Αθήνα βρίσκεται στην 65η θέση στην συνολική απόδοση και χωρητικότητα του διαδικτύου, ενώ στην ανάλυση του nomadlist, μέση ταχύτητα του ίντερνετ αναφέρεται πως είναι στα 12 Mbps.
Το αργό ελληνικό ίντερνετ
Η θέση της Ελλάδας παραμένει απογοητευτική όσο αναφορά τις σταθερές συνδέσεις, με την χώρα να έχει σταθεροποιηθεί πλέον στις μετρήσεις της διεθνούς εταιρείας μετρήσεων Ookla στην 100η θέση με την μέση ταχύτητα να είναι στα 36.42 Mbps και την χώρα να βρίσκεται κάτω από Τουρκία, Β. Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Σερβία ακόμα και το Κιργιστάν και την Γκάνα.
Καλύτερο το δίκτυο κινητής παρά την πτώση
Καλύτερα δείχνουν τα πράγματα στο δίκτυο κινητής, όπου η Ελλάδα με 76.36 Mbps βρίσκεται στην 25η θέση της Ookla με την χώρα μας πάντως να υποχωρεί κατά πέντε θέσεις. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας με ταχύτητες που φτάνουν τα 190.03 Mbps, και ακολουθεί η Ν. Κορέα με 189.20 Mbps και το Κατάρ με 170.77 Mbps.
Επενδύει στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων η κυβέρνηση
Η ελληνική κυβέρνηση μερικές εβδομάδες πριν ανακοίνωσε την έκδοση εργασιακής visa για τους ψηφιακούς νομάδες. Δεδομένου ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια, οι ψηφιακοί νομάδες και οι σύντροφοι τους, μπορούν να κάνουν αίτηση και να παραλάβουν βίζα ενός χρόνου η οποία μετά από επανεξέταση μπορεί να επεκταθεί στα 2 χρόνια. Τα δύο πιο σημαντικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν είναι να μην έχουν εργαστεί στην Ελλάδα στο παρελθόν και να μην εργάζονται σε ελληνική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα κατα την παραμονής τους στη χώρα ως κάτοχοι της visa.
Επιπλέον μπορούν να συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειάς τους, (τα οποία δεν επιτρέπεται να παρέχουν εξαρτημένη εργασία ή να ασκούν οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα στη χώρα) στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτησή τους, ατομική θεώρηση που λήγει ταυτόχρονα με τη θεώρηση του συντηρούντος.
Ακόμα ένας σημαντικός πόλος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί και η επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στη χώρα μας. Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση να προσφέρει μείωση φόρου κατά 50% για φυσικά πρόσωπα –μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες– που είχαν φύγει στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης και επιστρέφουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα
Η επιθυμία από πλευράς των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό φαίνεται να υπάρχει, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Oglivy για την BrainRegain, το 60% των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό θα ήθελαν να γυρίσουν στην Ελλάδα ως ψηφιακοί νομάδες. Όμως η φορολογία με ποσοστό 33,8% και η γραφειοκρατία με 33,7%, αποτελούν τους πλέον ανασταλτικούς παράγοντες για την επιτυχία του ελληνικού rebrain.
Τα μεγάλα οφέλη
Πριν την πανδημία υπολογίζεται πως υπήρχαν παγκοσμίως 4 εκατ. ψηφιακοί νομάδες, ενώ ο πληθυσμός τους μπορεί να φτάσει και το 1 δισ. μέχρι το 2035 σύμφωνα με έρευνα του André Gussekloo και της Esther Jacobs. Η Ελλάδα προφανώς και θέλει να μπει στη κούρσα για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, ενώ την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν με γενναιόδωρα οικονομικά πακέτα μετεγκατάστασης, φορολογικές ελαφρύνσεις και εργασιακές visa και άλλες παροχές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΜΙΤ, αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά, και αυτοί παρέμεναν εδώ για 6 μήνες, το όφελος για την οικονομία θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως. Όμως η Αθήνα, πρωτεύουσα της χώρας κατατάσσεται στην 31η θέση στη λίστα των ελκυστικών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες της Nestpick,ενώ βρίσκεται ακόμα πιο χαμηλά στην κατάταξη του site nomadlist.com που εξετάζει το κόστος ζωής, το ίντερνετ, την ασφάλεια και την διασκέδαση, καθώς είναι στην 95η θέση.