Το χαρτί των φοροελαφρύνσεων για να αλλάξει το αρνητικό πολιτικό κλίμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές θέλει να παίξει η κυβέρνηση αναζητώντας τον εμπλουτισμό του πακέτου ακόμα και μέτρο - έκπληξη εν όψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση μόνιμων παρεμβάσεων στη φορολογία από το 2022 και μετά.
Τα αρμόδια στελέχη διαβεβαιώνουν τους δανειστές για συνέχιση της πολιτικής επαναφοράς των δημοσιονομικών σε τροχιά εξυγίανσης παρουσιάζοντας στοιχεία για τις προοπτικές στο μέτωπο του προϋπολογισμού με βάση τα οποία η φετινή χρονιά θα κλείσει εντός του στόχου για το έλλειμμα ενώ από το επόμενο έτος με την επιτάχυνση της ανάπτυξης θα δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στη κατεύθυνση της μείωσης του φορολογικού βάρους. Ωστόσο λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις στη πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά οι θεσμοί εκφράζουν την αντίθεση τους σε μόνιμες ελαφρύνσεις και συστήνουν στην κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερη προσεκτική σε κινήσεις που θα επιβαρύνουν το κρατικό προϋπολογισμό και να δώσει έμφαση στη δραστική μείωση των ελλειμμάτων
Σημειώνεται ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει τοποθετηθεί στο 2% του ΑΕΠ το 2023 και ψηλώνει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια δύο χρόνια στο 2,8% το 2024 και στο 3,7% του ΑΕΠ για το 2025.
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγή ιχθύος για το περιεχόμενο και το εύρος των φορολογικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασική επιδίωξη αποτελεί το άνοιγμα της βεντάλιας και η μονιμότητα των φοροελαφρύνσεων εντός συγκεκριμένου και σαφούς χρονοδιαγράμματος.
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά και προβλέπουν μεταξύ άλλων:
- «Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και το 2022 αλλά και επέκταση του μέτρου στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθεί από 8 ευρώ έως και πάνω από 141 ευρώ, ανάλογα με το ύψους του μισθού. Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση.
- Διατήρηση και το επόμενο έτος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες και περαιτέρω πτώση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι η σωρευτική μείωση τους έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
- Μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021 και νέα αποκλιμάκωση από το 22% στο 20%.
- «Κούρεμα» της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% από το 22% στο 11% για μια πενταετία για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή θα μετασχηματισθούν
- Μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου με στόχο να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών ριμών από 1-1-2022
- Παράταση για ένα έτος με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.
- Μείωση κατά 50% σε πρώτη φάση η και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 22% από 24% και στο 11% από 13%