Τεκτονικές αλλαγές σημειώνονται στην παγκόσμια αγορά του αλουμινίου, προκαλώντας ένα ξέφρενο ράλι της διεθνούς τιμής, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι νέοι συσχετισμοί προσφοράς - ζήτησης οδηγούν σε άνοδο τιμών με μεγάλη χρονική διάρκεια. Από τις νέες συνθήκες κατ' εξοχήν ωφελείται η Mytilineos, που κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών αλουμινίου στην Ευρώπη και ανακοίνωσε χθες ότι άντλησε το πρώτο εξάμηνο του 2021 τα περισσότερα λειτουργικά κέρδη (σχεδόν 50% του συνολικού EBITDA) από τον τομέα της μεταλλουργίας.
Οι συνθήκες υπερπροσφοράς, που είχαν «ταλαιπωρήσει» για χρόνια την τιμή του αλουμινίου, φαίνεται ότι αποτελούν παρελθόν. Αναμένεται αύξηση της ζήτησης λόγω των επενδύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που αλλάζει πολιτική η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός με μερίδιο 50% στην παγκόσμια παραγωγή. Η Κίνα οδηγείται σε μείωση παραγωγής για να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων και να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους.
Αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού αλλαγών, όπως επισήμανε σε πρόσφατο δημοσίευμα το Bloomberg, είναι ότι η αγορά περνά από την υπερπροσφορά και τις χαμηλές τιμές στις ελλείψεις και την αύξηση των τιμών, μια αύξηση που έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, καθώς το αλουμίνιο αποτελεί την πρώτη ύλη πολλών προϊόντων καθημερινής χρήσης, από τις συσκευασίες τροφίμων και τα κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών, έως τα αυτοκίνητα και τα smartphones.
Ήδη η τιμή του αλουμινίου στην προθεσμιακή αγορά του Λονδίνου, έχοντας σημειώσει μεγάλη άνοδο το τελευταίο δωδεκάμηνο, βρίσκεται πολύ κοντά στην τιμή ρεκόρ της δεκαετίας (2741,5 δολ./τόνο, τον Απρίλιο του 2011) και διαμορφώθηκε χθες στα 2.563,5 δολ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το χαμηλό που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2020 λόγω της πανδημίας (1.477,5 δολ./τόνο), η τιμή του αλουμινίου έχει εκτιναχθεί 74% υψηλότερα. Η Goldman Sachs προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο εκτιμώντας ότι η τιμή θα φθάσει σε ρεκόρ στα τέλη του επόμενου έτους, ξεπερνώντας τα 3.000 δολ.
Το ράλι της διεθνούς τιμής του αλουμινίου
Βραχυπρόθεσμα, η αύξηση της ζήτησης, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία και από τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και των κατασκευών, αντιμετωπίζεται από τη χρήση των αποθεμάτων. Όμως, ενώ στο παρελθόν η προσφορά μπορούσε να συμβαδίζει με την όποια αύξηση ζήτησης, αυτό αναμένεται να αλλάξει όταν η Κίνα αρχίσει τις περικοπές παραγωγής. Η Trafigura Group, κορυφαία εταιρεία στις αγορές εμπορευμάτων, εκτιμά πως η αγορά αλουμινίου θα μετατραπεί σε ελλειμματική το 2024.
Τι εκτιμά η Mytilineos
Για την Mytilineos, που έχει ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή αγορά αλουμινίου μέσω της μονάδας της Αλουμίνιον της Ελλάδος, οι νέες συνθήκες δημιουργούν εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον, κάτι που αντικατοπρίζεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, για τα οποία η εταιρεία δημοσιοποίησε χθες αναλυτικά στοιχεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι:
- Ο κύκλος εργασιών του τομέα μεταλλουργίας αυξήθηκε κατά 17,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, για να ανέλθει στα 304,8 εκατ. ευρώ.
- Η συνεισφορά του τομέα μεταλλουργίας στη λειτουργική κερδοφορία ήταν το πρώτο εξάμηνο η μεγαλύτερη από τους άλλους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας, με τα EBITDA να αυξάνονται από 69,9 σε 76,7 εκατ. ευρώ και να αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ (49,29%) της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας.
Η διοίκηση σημειώνει ότι πέτυχε δύο σημαντικές συμφωνίες που βελτιώνουν τις προοπτικές του τομέα της μεταλλουργίας και θέτουν τις βάσεις για ισχυρή κερδοφορία τα επόμενα έτη: τη συμφωνία με τη ΔΕΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και με την GLENCORE για την πώληση αλουμίνας και αλουμινίου.
Αναλύοντας τις εξελίξεις στον τομέα της μεταλλουργίας, η διοίκηση της Mytilineos σημειώνει ότι:
Τα νέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω των εμβολίων που αναπτύχθηκαν και της ευρείας διάθεσης αυτών καθώς και από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσαν οι FED & ΕΚΤ για τη στήριξη των μεγάλων οικονομιών (ΗΠΑ, ΕΕ) διαμόρφωσαν ένα θετικό περιβάλλον για τις αγορές, ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με αποτέλεσμα να ανακάμψουν οι τιμές των εμπορευμάτων. Η άνοδος των τιμών εντάθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021 ως αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης που δεν ικανοποιήθηκε από την πληττόμενη προσφορά αλλά και από τα προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτων που οδήγησε σε πολύ υψηλές τιμές το μεταφορικό κόστος.
Η ανοδική πορεία που κατέγραψαν οι τιμές του αλουμινίου στο Η2 του 2020 συνεχίστηκε σε όλο το Η1 2021 με αποτέλεσμα να φτάσει η μέση τιμή του αλουμινίου στο LME 3Μ μέχρι το επίπεδο των 2.256$/t, σημαντικά υψηλότερα από το επίπεδο των 1.622$/t στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+39%).
Εξαιρετικά θετική εικόνα παρατηρήθηκε στα premia των προϊόντων αλουμινίου ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης και ισχυρών ανοδικών τάσεων στο μεταφορικό κόστος. Συγκριτικά με το H1 2020, τα premia των κολόνων κατέγραψαν άνοδο κατά περίπου 30%.
Ο δείκτης API της αλουμίνας κατέγραψε περιορισμένη άνοδο, με τη μέση τιμή του πρώτου εξαμήνου να διαμορφώνεται στα περίπου 290$/t, αυξημένη κατά περίπου 9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρονιάς.
Το δολάριο ΗΠΑ, κινήθηκε πτωτικά με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 1,21 έναντι του ευρώ, αποδυναμωμένο κατά περίπου 10% έναντι του H1 2020 (€/$ 1,10).
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησε σε αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών (εκτός του βωξίτη), της ενέργειας (κυριότερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου), του μεταφορικού κόστους καθώς και των τιμών ρύπων με αποτέλεσμα να πιεσθεί ανοδικά το κόστος παραγωγής στο H1 2021 κατά περίπου +25% στην αλουμίνα και περίπου +15% στο πρωτόχυτο αλουμίνιο έναντι του H1 2020.
Το νέο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας για τη Μεταλλουργία με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021 χωρίς να διαφαίνεται κάποια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των στόχων του. Ήδη στο Η1 2021 καταγράφηκε η μεγαλύτερη αθροιστική παραγωγή πρωτόχυτου και ανακυκλωμένου αλουμινίου της MYTILINEOS και ολοκληρώθηκε σημαντικό μέρος των επενδύσεων στην παραγωγή αλουμίνας.