ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
money, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Παράταση έως 9 Αυγούστου στις αιτήσεις για επιδότηση παγίων δαπανών

Ποιες είναι οι νέες επιχειρήσεις που προστίθενται στο μέτρο για την επιδότηση των παγίων δαπανών. Τί προβλέπει ο σχεδιασμός του υπ. Οικονομικών.

Παρατείνεται μέχρι τις 9 Αυγούστου η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με την κάλυψη παγίων δαπανών. Επίσης, σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευρύνεται ο κατάλογος με τις επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την εν λόγω τροποποίηση για τη Β' φάση του μέτρου ενίσχυσης, διευκρινίζεται ότι οι νέες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), δύναται να ενταχθούν στο μέτρο με βάση το σημείο 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον εμφανίζουν ζημία και μείωση τζίρου κατά 30% κατά την επιλέξιμη περίοδο, σε σχέση με το 2019.

Σε περίπτωση που δεν πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια, τότε μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο σύμφωνα με το τμήμα 3.1. του Προσωρινού Πλαισίου, εφόσον τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του έτους 2020 είναι μικρότερα κατά τουλάχιστον 30% από το σύνολο εξόδων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους πωληθέντων, ανεξαρτήτως της μείωσης του κύκλου εργασιών τους ή των εσόδων τους.

Τι προβλέπεται για τις πάγιες δαπάνες

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, από το τέλος Ιουλίου θα διατεθούν στους δικαιούχους 50.000 πιστωτικά κουπόνια που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021.

Η επιδότηση καλύπτει δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα για το διάστημα από 1.4.2020 έως 31.12.2020. Κλειδί αποτελούν τα δεδομένα του εντύπου Ε3 που απαιτείται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος χωρίς ωστόσο να απαιτείται και η υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους,  ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,  ενέργεια,  ύδρευση, τηλεπικοινωνίες,  ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και  χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Το ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ύψους 500 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, θα υπάρχει και πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνει:

  • το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019 με ειδική μέριμνα όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
  • το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ.

Όσοι ενταχθούν στο μέτρο θα πρέπει να διατηρήσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: 154.910 email υπενθύμισης για τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης

Την παραπάνω υποχρέωση έχουν από 1η/12 οι μεταξύ άλλων επιχειρήσεις που: τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ, βάσει της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022.