ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Εκτίναξη της κατανάλωσης ρεύματος, πώς καλύπτονται οι ανάγκες

Εκτινάχθηκε στις 8.349 το φορτίο του συστήματος στις 15.00, αρκετά πάνω από την πρόβλεψε για 8.320 MWh. Σχεδόν εξαφανίστηκε η παραγωγή από ΑΠΕ, στο 18% αυξήθηκαν οι εισαγωγές, στο 17% η λιγνιτική παραγωγή.

Σε οριακή δοκιμασία έχει μπει το ενεργειακό σύστημα της χώρας λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα, καθώς η κατανάλωση καλύπτεται με μεγάλη δυσκολία από την παραγωγή, περιλαμβανομένων των εισαγωγών, ενώ το μοντέλο πρόβλεψης δείχνει ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί μετά τις 9 το βράδυ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που δημοσιεύονται μέσω της ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά iptoAnalytics, στις 15.00 δείχνουν εκτίναξη της κατανάλωσης (φορτίο συστήματος) στις 8.439 μεγαβατώρες (ΜWh), σε επίπεδο υψηλότερο από την πρόβλεψη του μοντέλου (8.320 MWh).

Η ισορροπία προσφοράς - ζήτησης στο ρεύμα

revma

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν σχεδόν εξαφανίσει τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, μόλις 5% της παραγωγής προερχόταν στις 15.00 από τις ΑΠΕ, ενώ κυρίαρχο καύσιμο ήταν το φυσικό αέριο, με συμμετοχή 47%. Την κατάσταση φαίνεται ότι σώζουν οι εισαγωγές, με συμμετοχή 18%, παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η διασύνδεση με την Ιταλία. Με 17% συμμετέχουν στην παραγωγή οι λιγνιτικές μονάδες, ενώ θεαματικά αυξημένη από τα συνήθη επίπεδα είναι η παραγωγή από υδροηλεκτρικά, που συμμετέχει με 13% στο μίγμα.

Το μοντέλο πρόβλεψης του ΑΔΜΗΕ δείχνει ότι οι πρώτες ώρες μετά τη δύση του ηλίου θα είναι οι πιο δύσκολες για το ενεργειακό σύστημα, με την κατανάλωση να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, πλησιάζοντας τις 9.500 MWh. Τις βραδινές ώρες θα είναι ακόμη πιο μειωμένη η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή, ενώ έχει γίνει προγραμματισμός να μπουν στη «μάχη» ακόμη και αδρανείς λιγνιτικές μονάδες, όπως η τρίτη μονάδα στη Μεγαλόπολη, που έχει να λειτουργήσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν εκτινάξει στα ύψη την τιμή χονδρικής του ρεύματος, που για αύριο θα ξεπεράσει τα 154 ευρώ/MWh και θα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, ξεπερνώντας και τις τιμές γειτονικών χωρών που επίσης δοκιμάζονται από τον καύσωνα, όπως η Βουλγαρία (149,8) και η Σερβία (128,1).

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών, για αυτό και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε νωρίτερα έκκλησης στους πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση ρεύματος καθώς αντιμετωπίζει τον χειρότερο καύσωνα από το 1987, μιλώντας μετά τη σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, στο Κρυονέρι.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί τις προηγούμενες μέρες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και τα σχέδια αντιμετώπισης που έχουν εκπονηθεί σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου των υψηλών θερμοκρασιών. 

Στην αίθουσα ελέγχου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν ολόκληρη την χώρα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, για την παραγωγή των λιγνιτικών σταθμών, την παραγωγή των σταθμών φυσικού αερίου, των υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και των ΑΠΕ.

Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες μέρες, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και πίεση στο σύστημα. Για το λόγο αυτό, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «τη βοήθεια των καταναλωτών, όπως είπε και ο υπουργός, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 - 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 - 11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σταθερά στους 26 βαθμούς, να κλείνουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζεται όσο γίνεται συνολικά η κατανάλωση. Τόνισε πως έχουν εξεταστεί τα πιθανά σενάρια και «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση» με τη βοήθεια των καταναλωτών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε: «Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων παρουσίασε όλα τα μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης που έχουμε λάβει ώστε να αντιμετωπίσουμε όποια -ακόμα και απίθανη- περίπτωση συμβεί. Ζητάμε, επειδή πιέζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και έχουμε πάνω από 2-3 εκατομμύρια επιπλέον αυτή τη στιγμή επισκέπτες στη χώρα μας, ζητάμε από τους καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια που δεν χρειάζεται. Όπως για παράδειγμα να μην έχουν περιττά φώτα αναμμένα ιδίως τις ώρες τις κρίσιμες, της αιχμής, μεταξύ 6 απογευματινής και 10 βραδινής. Εκείνο το διάστημα ας περιορίσουν και ας μην ανάβουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για μαγείρεμα και βέβαια να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους σε μία σταθερή θερμοκρασία στους 26 βαθμούς Κελσίου, ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα ως θερμοκρασία εντός της οικίας, με την χαμηλότερη δυνατόν ηλεκτρική κατανάλωση».

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, δήλωσε πως «ζούμε έναν ιστορικό καύσωνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στη ζήτηση των καταναλωτών, την Παρασκευή που μας πέρασε. Είναι πιθανό το ρεκόρ αυτό να σπάσει σήμερα και να ξανασπάσει αύριο. Συνειδητοποιούμε λοιπόν όλοι ότι το σύστημα είναι υπό πίεση και είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την ετοιμότητα. Είμαστε πάνω συνεχώς από τα πράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, των βιομηχανιών και των πολιτών της χώρας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, τόνισε ότι «από κοινού σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ,  με την ΡΑΕ, με τον ΑΔΜΗΕ και με τους παραγωγούς είμαστε σε συντονισμό και σε επιφυλακή έχοντας ανακαλέσει άδειες και έχοντας θέσει σε επιφυλακή όλο το προσωπικό μας, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γίνεται προσπάθεια  ό,τι βλάβες προκύπτουν είτε εξαιτίας της ζέστης, είτε εξαιτίας πυρκαγιών, άμεσα να επιδιορθώνονται ούτως ώστε οι πολίτες να έχουνάμεση ηλεκτροδότηση».

Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Θανάσης Δαγούμας, ανέφερε πως «από την ομάδα διαχείρισης κρίσης εξετάσθηκαν 48 σενάρια προκειμένου να αποτυπωθούν δυνητικά σφάλματα ή πιθανότητες απώλειας και σε συνεργασία με τους διαχειριστές υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση όλων των θεμάτων».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,  Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Διευθυντής Λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας, Βασίλης Ζιώγας καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Όφελος 30% στους λογαριασμούς ρεύματος των Κυπρίων από τη διασύνδεση

Το κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη διασύνδεση (8 δισ. ευρώ) είναι πολλαπλάσιο του κόστους κατασκευής του (1,9 δισ. ευρώ) το οποίο σημαίνει ότι το καθαρό κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη διασύνδεση ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Ρεύμα στις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης το 2025

Για τις Κυκλάδες το 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας φάσης που αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου. Ακολουθούν Δωδεκάνησα, Αν. Αιγαίο και διεθνής επέκταση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Ιταλία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης συναντήθηκε με την Ιταλίδα ομόλογό του όπου και επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να τριπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.