Το ποσοστό επιβάρυνσης των εισοδημάτων από τα ενοίκια στην Ελλάδα μπορεί να είναι από τα χαμηλότερα του κόσμου, αλλά η εικόνα αλλάζει ριζικά όταν πρόκειται για τους χαμηλόμισθους.
Σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας money.co.uk που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, διεθνώς οι Έλληνες δίνουν σχεδόν τα λιγότερα λεφτά κάθε μήνα για το ενοίκιο τους, ως ποσοστό των συνολικών δαπανών τους.
Κάθε μήνα μια τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα δαπανά 2.667 ευρώ για τα έξοδα της, δηλαδή για τρόφιμα, διασκέδαση και μεταφορικά, ενώ 526 ευρώ από αυτό το ποσό πάνε στο νοίκι, υποστηρίζει η ιστοσελίδα με την έρευνα της.
Κατά συνέπεια, το 19% των δαπανών που πραγματοποιούνται πηγαίνουν στο ενοίκιο, ένα ποσοστό που είναι το δεύτερο χαμηλότερο στον κόσμο.
Ανάμεσα στις 50 χώρες που ερεύνησε η money.co.uk, το χαμηλότερο ποσοστό επιβάρυνσης από ενοίκια είναι στη Σαουδική Αραβία (19,07%) και μετά ακολουθεί η Ελλάδα. Την τρίτη θέση από το τέλος την κατέχει η Τουρκία με ποσοστό 20,11%.
Στον αντίποδα, σε κάποιες χώρες της Ασίας τα μισά από τον οικογενειακό προυπολογισμό κάθε μήνα πάνε στο ενοίκιο. Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης με ποσοστό 50,25% και μετά ακολουθεί η Σινγκαπούρη και το Κατάρ με ποσοστό 47,08% και 43,73% αντίστοιχα.
Άλλη εικόνα για τους χαμηλόμισθους
Στην Ελλάδα, ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους χαμηλόμισθους. Το ράλι στα ενοίκια τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπου πλέον για ένα παλαιό διαμέρισμα 80 τ.μ. στα Εξάρχεια ζητούνται 400 ευρώ μηνιαίως, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των μισθών προκαλούν «ασφυξία» στους οικονομικά ασθενέστερους, με το Διεθνές Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε πρόσφατη μελέτη, να κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες σε επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων από τα ενοίκια.
Σε μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις στο ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους στέγασης για τους οικονομικά ασθενέστερους ενοικιαστές.
Όπως αναφέρει το Ταμείο, «σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό των υπερβολικά βεβαρυμένων ενοικιαστών χαμηλού εισοδήματος που ζουν σε πόλεις έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 60% - 70% τοις εκατό (ιδίως στις σκανδικαβικές χώρες, την Ελλάδα και την Ισπανία)».
Η Ελλάδα είναι πρώτη (με βάση στοιχεία του 2018) σε ό,τι αφορά το ποσοστό επιβάρυνσης των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα (στο χαμηλότερο 1/5 των εισοδημάτων).
Η μελέτη δείχνει ότι στην Ελλάδα είναι εντελώς αναποτελεσματική η πολιτική για τη στέγη, καθώς μειώνει ελάχιστα τον κίνδυνο φτώχειας. Το Ταμείο διατυπώνει συστάσεις στις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα ενόψει των πρόσθετων προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία, για τη λήψη μέτρων κοινωνικής πολιτικής που θα κάνουν πιο προσιτά τη στέγαση.