Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τουριστική κίνηση της χώρας η πρόσφατη απόφαση για το «κλείσιμο» της Μυκόνου μετά την έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού στο νησί. Η κυβέρνηση σπεύδει να τα «μαζέψει» υπό τον φόβο εξάπλωσης της αναστάτωσης και σε άλλα νησιά, με διαρροές για λήξη των περιοριστικών μέτρων από την επόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, ήδη μέσα σε λίγες μέρες η ζημιά έχει προλάβει να γίνει.
Τα πρώτα συμπεράσματα για την επίδραση που είχε η επιβολή περιοριστικών μέτρων στον δημοφιλέστερο ελληνικό προορισμό εξάγονται από τις καταγραφόμενες πληρότητες στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης πριν και μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις:
- Στο σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι πληρότητες με βάση τις προ-κρατήσεις για το διάστημα έως το τέλος Ιουλίου ήταν πολύ υψηλές, ξεπερνώντας το 95% - 97%, πριν ανακοινωθούν τα μέτρα στη Μύκονο.
- Στις αρχές της εβδομάδας, όμως, δηλαδή λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων, είχαν υποχωρήσει περίπου στο 80%, μια μείωση πολύ σημαντική, για ένα τόσο σύντομο διάστημα. Μικρότερη, αλλά όχι ασήμαντη, ήταν η επίδραση και στις πληρότητες με βάση τις προ-κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης για πολυτελείς βίλες με πισίνα.
Λιγότερο σαφής είναι η εικόνα για τις ακυρώσεις στα ξενοδοχεία, αλλά με δηλώσεις του στο Business Daily ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος εξέφρασε την ανησυχία του. Σημείωσε ότι «κατέρρευσε ο μύθος για νησιά Covid Free, όταν στο πιο τουριστικό νησί της χώρας, τη Μύκονο, επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα με αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές μονάδες να δέχονται βροχή τις ακυρώσεις, κάτι που οδήγησε σε αναδίπλωση την κυβέρνηση που αποφάσισε να επαναφέρει το νησί στην κανονικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα».
Όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, «η στρατηγική για Covid free νησιά δεν επιτεύχθηκε, διότι ο εμβολιασμός είχε να κάνει με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, ενώ, όπως αποδείχτηκε, ο μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να θέσει υπό έλεγχο τους τουρίστες που έφθασαν στο νησί, όπως και το προσωπικό που κατέφθασε για εργασία στη Μύκονο. Δεν έπρεπε να διαχωρίζεται η Ελλάδα στα δύο και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνουμε με τη Μύκονο».
Εξάλλου, με επιστολή της στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, η ΠΟΞ τονίζει ότι το ήδη χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας στα ξενοδοχεία από τουρίστες που διέμεναν σε καταλύματα που ενοικιάζονται με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Τα ξενοδοχεία καραντίνας, σημειώνει η ΠΟΞ, δεν είναι νοσοκομεία ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια. Η Ομοσπονδία ζητά οι τουρίστες που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, μιλώντας στη Βουλή, υποστήριξε ότι τα στοιχεία από τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του κοσμοπολίτικου νησιού διαψεύδουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για μαζικές ακυρώσεις λόγω των νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων. «Δεν υπάρχουν ακυρώσεις στην Μύκονο. Ακυρώσεις υπάρχουν μόνο στην φαντασία όσων τα γράφουν. Μίλησα με τους ξενοδόχους και με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.
Πάντως, τα δεδομένα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για την περίοδο κορύφωσης της τουριστικής σεζόν παραμένουν ενθαρρυντικά, καθώς «οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν κυρίως αυτόνομες κατοικίες που προσφέρουν ιδιωτικότητα ώστε να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο», όπως τονίζει ο πρόεδρος της E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας. Ειδικότερα, οι πληρότητες με βάση τις προ-κρατήσεις για το χρονικό διάστημα 13 - 18 Αυγούστου αγγίζουν ακόμη και το 100% σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς.