Τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, συνόδευσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, για την έναρξη της κατασκευής του έργου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ. Ένα εμβληματικό έργο ξεκίνησε στην Πελοπόννησο με την παρουσία του πρωθυπουργού, το οποίο θα ενισχύσει καθοριστικά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας.
Το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις αυτήν τη στιγμή στην Πελοπόννησο. Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του έργου δημιουργούνται 860 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας του προβλέπεται να δημιουργηθούν επιπλέον 260 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα, καθώς στην Ελλάδα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ επηρεάζεται και ο τουρισμός στην περιοχή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Επιτέλους προχωράμε στην οριστική επίλυση του προβλήματος, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που στόχο έχει την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Έρχεται με καθυστέρηση, με πολλά προβλήματα, αλλά μέσω της πολύ καλής συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα και την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ξεπεράσαμε αγκυλώσεις και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε το έργο να υλοποιείται. Έργα σαν αυτό, ενισχύουν την στρατηγική μας για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα με γρήγορες και ευέλικτες αδειοδοτικές διαδικασίες».
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
ΣΔΙΤ Oλοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου
Η ΜΕΑ Αρκαδίας αποτελεί τμήμα του έργου ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων που κατασκευάζεται στην Ελλάδα (έναρξη ισχύος σύμβασης -29 Ιανουαρίου 2021). Έχουν προηγηθεί τα ΣΔΙΤ της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, των Σερρών και της Ηλείας. Το έργο υλοποιείται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, με Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) την Περιβαλλοντική Πελοποννήσου, εταιρεία μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με τη συμβολή του Υπουργείου Ανάπτυξης ( Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το έργο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων. Το έργο θα λύσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για πάνω από 30 χρόνια, καλύπτοντας όχι μόνο την τρέχουσα κοινοτική οδηγία αλλά και τις μελλοντικές, μιας και επιτυγχάνει υψηλές περιβαλλοντικές αποδόσεις. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ).
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία:
- τριών (3) Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τν/έτος
- τριών (3) Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
- δύο (2) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)
Οι ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 km από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους. Η διάρκεια της κατασκευής είναι 24 μήνες, ενώ από τον 10ο μήνα από την έναρξη ισχύος της σύμβασης προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων σε εγκαταστάσεις, ώστε να ανακουφιστεί το μείζον πρόβλημα της Περιφέρειας. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 έτη.
ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
- Στο έργο θα παράγεται πράσινη ενέργεια καθιστώντας το περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.
- Παράλληλα, θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων και θα αποτραπεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων προστίμων .
- Θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας. Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού, περιβαλλοντικές εκδρομές σχολείων κλπ.)
- Η υλοποίηση του έργου θα έχει οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα.
- Υπάρχει η πρόβλεψη ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι επισκέψιμες από εκπαιδευτικά ιδρύματα (κυρίως σχολεία) και φορείς.