Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδεικνύονται σωτήρια όχι μόνο για το Ελληνικό Δημόσιο και τους δανειολήπτες του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για τους οφειλέτες της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων, που θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη της πανδημίας για αποπληρωμή σε έξι χρόνια με αμελητέα επιβάρυνση από τους τόκους.
Η νέα ρύθμιση για τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2020 - Ιουνίου 2021, την οποία παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα δώσει στους πληγέντες από την πανδημία τη δυνατότητα εξόφλησης από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε έως 36 άτοκες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερο αριθμό δόσεων και έως 72 οι οφειλέτες θα επιβαρυνθούν με τόκους, με επιτόκιο 3%.
Από τον Απρίλιο του 2019, το επιτόκιο υπερημερίας για τις οφειλές στο Δημόσιο έπαψε να είναι σταθερό 6%, καθώς με το νόμο 4607/2019 συνδέθηκε με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που είναι σήμερα μηδενικό. Όπως αναφέρει το άρθρο 45 του νόμου, «το ύψος του νόμιμου επιτοκίου και του επιτοκίου υπερημερίας κάθε οφειλής του Δημοσίου ισούται προς το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO), που ισχύει κατά την ημερομηνία άσκησης του ένδικου βοηθήματος, πλέον τριών (3,00) εκατοστιαίων μονάδων ετησίως».
Μάλιστα, ο ίδιος νόμος ορίζει ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς το Δημόσιο δεν μεταβάλλεται κάθε φορά που αυξάνει το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια σωρευτική αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ τουλάχιστον κατά 1% για να μεταβληθεί αντίστοιχα και το επιτόκιο για τα χρέη προς το Δημόσιο.
Με αυτά τα δεδομένα, η νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας σε μακρά χρονική περίοδο (πάνω από 36 δόσεις) γίνεται εξαιρετικά συμφέρουσα για τους οφειλέτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
- Για ένα χρέος 10.000 ευρώ, εάν γινόταν ρύθμιση με το παλιό επιτόκιο του 6% σε 72 δόσεις, ο οφειλέτης θα επιβαρυνόταν συνολικά με τόκους 1.932 ευρώ.
- Για το ίδιος χρέος, με το επιτόκιο του 3%, η επιβάρυνση από τους τόκους πέφτει στα 926 ευρώ, δηλαδή κατά 52%.
- Σε ό,τι αφορά τη μηνιαία δόση, στην πρώτη περίπτωση θα είναι 165 ευρώ και στη δεύτερη μειώνεται στα 152 ευρώ.
Ουσιαστικά, το Δημόσιο δανείζει τους οφειλέτες με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα έβρισκαν αν ζητούσαν ένα δάνειο από την τράπεζα. Τον Μάιο του 2021, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν 6,6%, ενώ το μέσο επιτόκιο όλων των δανείων ήταν 3,6%.
Καλύπτονται 826.435 οφειλέτες από τη νέα ρύθμιση
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Σταϊκούρα στη Βουλή, η νέα ρύθμιση θα καλύψει χρέη συνολικά 826.435 οφειλετών, εταιρειών και φυσικών προσώπων, τα οποία ανέρχονται σε 2,26 δισ. ευρώ.
«Η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Περιγράφοντας τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:
1ον. Διευρύνουμε τον χρονικό ορίζοντα κάλυψης των οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.
2ον. Διευρύνουμε τον αριθμό των δόσεων από 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
3ον. Διευρύνουμε σημαντικά την περίμετρο των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.
Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).
Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:
- Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
- Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
- Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.
Επιπλέον οι ανωτέρω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.