ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
greece-economy-february-2021
Φωτο: Shutterstock

Αναπτυξιακό άλμα με ρυθμό 6,6% φέτος προβλέπει η Τράπεζα Πειραιώς

Βελτίωση στους όρους χρηματοδότησης και ρευστότητας της οικονομίας, δημοσιονομική χαλάρωση και οι επιδράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης οδηγούν σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεων.

Ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει το 6% για το 2021 και το 2022 αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς, προχωρώντας σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεών της, μετά και τα θετικά στοιχεία για την πορεία του ελληνική ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο.  Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ηλ. Λεκκός, οικονομολόγος της τράπεζας στην εν λόγω έκθεση υπάρχουν μία σειρά πολύ σημαντικοί παράγοντες που στηρίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, με κυριότερους: 

  • τη βελτίωση στους όρους χρηματοδότησης και ρευστότητας της οικονομίας μετά την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP έκτακτης ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, 
  • την επερχόμενη δημοσιονομική χαλάρωση και 
  • τις επιδράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €30 δισκ. 

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι το οικονομικό επιτελείο κατάφερε, παράλληλα με τα πρόσκαιρα μέτρα οικονομικής στήριξης, να χρησιμοποιήσει μέρος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για να υλοποιήσει και πιο μόνιμα μέτρα όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και συντελεστών φορολογίας εισοδημάτων και κερδών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ενώ πολλά περισσότερα είναι στη φάση της επεξεργασίας και του σχεδιασμού. 

Ταυτόχρονα και το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ομολόγων που θα εκδοθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αγορασθούν -εν μέρει- από την ΕΚΤ μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της «αναπτυξιακής ποσοτικής χαλάρωσης» δηλαδή της διαδικασίας εκείνης όπου η αγορά ομολόγων από πλευράς κεντρικής τράπεζας δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να προωθήσουν μακρόπνοα σχέδια επενδύσεων υποδομών, βιώσιμης ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης των οικονομιών τους. 

Καθώς δε η ελληνική οικονομία ξεκινά από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα θα είναι από τις πιο ωφελημένες οικονομίες σε όρους χρηματοδότησης προς ΑΕΠ, οι προοπτικές της προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές. 

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Τρ. Πειραιώς «αυτό που δεν έχουν ακόμα ενστερνισθεί και προεξοφλήσει πλήρως οι αγορές είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των παραγόντων αυτών. Ενώ λοιπόν η πλειοψηφία των αναλυτών εξακολουθεί να θεωρεί ότι μετά την αρχική ανάκαμψη, η ελληνική οικονομία από το 2023 και ύστερα θα επανέλθει σε ρυθμούς μεγέθυνσης περί το 2%, η δική μας τοποθέτηση είναι ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς 3,5% - 4% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, βάζοντας την ελληνική οικονομία σε μια αισθητά υψηλότερη αναπτυξιακή τροχιά σε σχέση με τα προ-COVID επίπεδα».

Οι εκτιμήσεις της Τρ. Πειραιώς για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας έως το 2024

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Συντηρητική η αξιολόγηση Moody's για την ελληνική οικονομία

Όπως σημειώνεται στο report «η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου παραμένει συντηρητική καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η Ελλάδα έχει «κατακτήσει» την επενδυτική βαθμίδα Baa3 ήδη από το 2020».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Χρηματοδότηση 65 επενδύσεων 3,68 δισ. μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με αναπτυξιακό όραμα και εξωστρεφή χαρακτήρα, αλλά και έργων που συμβάλλουν στην Πράσινη Μετάβαση και στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Διατηρεί τη δυναμική της ανάπτυξής της η οικονομία

Όπως σημειώνει στην ανάλυσή της η τράπεζα η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 7,1% το α’ τρίμηνο 2023 με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε πραγματικούς όρους να διατηρηθεί σε θετική τροχιά.