Επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΔΕΗ και βιομηχανίες προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο ανοιχτό ζήτημα των τιμολογίων για τους ενεργοβόρους καταναλωτές. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, ίσως και πριν το τέλος του μήνα να έχουμε και ανακοινώσεις για σχετικές συμφωνίες.
Το πρώτο σήμα ότι φτάνει στη γραμμή λήξης το ζήτημα δόθηκε ήδη πριν από λίγες μέρες με τις ανακοινώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αλουμίνιον και τη ΔΕΗ. Όπως έγραφε το Βusiness Daily, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos ανακοίνωσε στην πρόσφατη Γενική Συνεύλευση της εταιρείας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν νεότερα για τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για το νέο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος.
«Έχουμε καταλήξει καταρχήν σε συμφωνία, απομένουν ορισμένα θέματα διαδικασίας που μπορεί να κλείσουν και μέσα στην εβδομάδα και να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις έγιναν σε φιλικό κλίμα και ότι «ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, επέδειξε ρεαλισμό και πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει συνολικά τη βιομηχανία για την ενεργειακή μετάβαση που αναγκαστικά θα πρέπει να ακολουθήσει».
Παράλληλα, ΔΕΗ και βιομηχανία έχουν επανεκκινήσει τις συζητήσεις για τα νέα τιμολόγια που έχει προτείνει η ΔΕΗ μετά από μήνες «πάγου» ανάμεσά τους. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενα αποτελέσματα, τουλάχιστον για κάποιες βιομηχανίες, ακόμα και μέσα στο μήνα ενώ με τις συμφωνίες ανοίγει ο δρόμος ώστε να καλυφθεί το διάστημα έως το 2023 και στη συνέχεια να ξεκινήσει να υπερισχύει η λύση των διμερών συμβολαίων ΑΠΕ (PPAs).
Σε ότι αφορά την τιμολόγηση, εκτιμάται δεν θα είναι ανάλογη αυτής που πέτυχε η Αλουμίνιον της Ελλάδος, που παραδοσιακά απολάμβανε προνομιακές τιμές, ενώ λόγω μεγέθους -πρόκειται για τον μεγαλύτερο και με διαφορά καταναλωτή ενέργειας- και ειδικού βάρους στην οικονομία διαθέτει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η αρχική θέση της ΔΕΗ έχει αλλάξει, προκαλώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν είναι ενιαία αλλά γίνεται ξεχωριστά από την κάθε βιομηχανία, ανάλογα με το προφίλ της, καταλήγοντας προφανώς και σε διαφορετικά αποτελέσματα.
Και η πλευρά της βιομηχανίας δείχνει να κάνει συμβιβασμούς στα θέματα που έχει θέσει από την αρχή της διαπραγμάτευσης. Η αγορά αποτιμάει θετικά την επιστροφή στις συζητήσεις, ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να είναι άκρως ικανοποιητικό για τους ενεργοβόρους καταναλωτές. Τα νυχτερινά τιμολόγια φαίνεται ότι θα πάψουν να ισχύουν, όπως πρότεινε εξαρχής η ΔΕΗ, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια ειδική διευθέτηση που θα προστατεύει τη βιομηχανία από την αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων Co2.
Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στο ζήτημα της αύξησης των τιμών εκπομπών ρύπων, σημείωσε πως η Ευρώπη έχει δείξει μία εμφατική πρωτοπορία στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και το χρηματιστήριο ρύπων είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο επιβάλει τη δέσμευση των εταιρειών για την μείωση των τιμών άνθρακα. «Στη ΔΕΗ για παράδειγμα επέβαλε την άμεση απολιγνιτοποίηση. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές του ηλεκτρισμού διεθνώς γιατί ακόμα και το φυσικό αέριο έχει εκπομπές. Από την αρχή του έτους έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών χονδρικής ρεύματος σε όλη την Eυρώπη. Αργά ή γρήγορα θα μετακυληθεί στους τελικούς καταναλωτές δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις εταιρείες της Ευρώπης συγκριτικά με άλλες εκτός των συνόρων της», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Όπως είπε, η Ευρώπη για αυτό τον λόγο συζητάει τον φόρο σε εισαγόμενα προϊόντα με βάση τις εκπομπές ρύπων, ώστε να εξισωθεί το πλεονέκτημα που έχουν τρίτες χώρες στις οποίες η παραγωγή δεν επιβαρύνεται από δικαιωμάτων Co2 και στις 14 Ιουλίου θα έχουμε την ανακοίνωση των σχετικών προτάσεων.