ΓΔ: 1409.29 0.06% Τζίρος: 49.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:24:44 DATA
Φώτο: Shutterstock

Περισσότερες και μικρότερες οι δόσεις για εξόφληση χρεών της πανδημίας

Έγκριση από τους Θεσμούς περιμένει η κυβέρνηση για να αυξηθούν οι δόσεις σε 60 - 72, ενώ θα αναβιώσουν ρυθμίσεις 100 - 120 δόσεων που χάθηκαν. Αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Υπό την πίεση της αύξησης των «κόκκινων χρεών» στην εφορία και του κινδύνου το πρόβλημα να επιδεινωθεί λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τις συσσωρευμένες οφειλές της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης με αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 60 έως και 72, καθώς και για την αναβίωση των 100 ή 120 δόσεων για τους πληττόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους θεσμούς αμέσως μετά το αυριανό Eurogroup προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» έτσι ώστε το τελικό πλαίσιο να ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και το κλίμα αβεβαιότητας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, καθώς η τρέχουσα ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή.

Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 72, ενώ στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται μήνα με τον μήνα. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου προβλέπει την δυνατότητα επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή αλλά υπό προϋποθέσεις.

Απειλή για την ανάκαμψη

«Καμπανάκι» για το ιδιωτικό χρέος που μπορεί να απειλήσει την ανάκαμψη της οικονομίας χτυπούν οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σημειώνοντας  ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Απριλίου υπήρξε αύξηση τόσο στο ύψος των  χρεών στην εφορία όσο και στον αριθμό των οφειλετών. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου διαμορφώθηκε στα 109,1 δις ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 ενώ οι οφειλέτες– φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – αυξήθηκαν κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.937.848 οφειλέτες.

Αναλυτικότερα, ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ. Στην κατηγορία οφειλής μικρότερη του 1 ευρώ το πλήθος των οφειλετών μειώθηκε κατά 54.034 πρόσωπα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 349.877.

Στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 48.799 οφειλέτες), η οποία συνοδεύεται από αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 7 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,5 δισ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 236 πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 1,8 δις ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021 τα 63,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.195, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 160 νομικά πρόσωπα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kakokairia-Volos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταστροφές μειώνουν το πλεόνασμα και «ψαλιδίζουν» τις νέες παροχές

Άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για πρόσθετες δαπάνες 700 εκατ. ευρώ, ενώ από μηδενική βάση εξετάζονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Ανάσες» από τα κοινοτικά κονδύλια 2,25 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λίφτινγκ» εξετάζεται στις ρυθμίσεις χρεών, έχουν ενταχθεί μόνο 30.000

Ένα μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για τις δύο νέες ρυθμίσεις οφειλών, το ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 17 φορολογικές αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΟΙΚ

Νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις οφειλών, έναρξη της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση του προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις, μείωση στο μισό του συντελεστή για μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση σε έως 120 δόσεις για τις οφειλές από δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Νέα τροπολογία για τις οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου, αλλά σταμάτησαν να εξυπηρετούνται και έγιναν απαιτητά έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.