Μείωση της τάξεως του 21% σημείωσαν οι επενδύσεις στα ακίνητα το α΄ τρίμηνο της χρονιάς στην Ελλάδα, καταγράφοντας συγκριτικά μια από τις καλύτερες αποδόσεις της Ευρώπης, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Savills. Σε έκθεση της για την Ευρώπη, η Savills τονίζει ότι οι συνολικές επενδύσεις στις 19 χώρες που παρακολουθεί μειώθηκαν κατά 41%, στα 52,7 δισ. ευρώ λόγω πανδημίας.
Στην Γερμανία οι επενδύσεις σημείωσαν πτώση κατά 47%, αν και η χώρα παραμένει στην πρώτη θέση σχετικά με το μερίδιο των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη. Στις μικρότερες αγορές, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, που στηρίζονται περισσότερο στις διασυνοριακές επενδύσεις, καταγράφηκαν μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 85-90%.
Παρά την μεγάλη πτώση της αγοράς το α’ τριμήνου στην Ευρώπη, αναμένεται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος για το υπόλοιπο της χρονιάς. «Αναμένουμε την ομαλοποίηση της επενδυτικής δραστηριότητας στα επόμενα τρίμηνα, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει μια επιτυχημένη ανάπτυξη του προγράμματος εμβολιασμού», τονίζει η Savills.
«Καθώς δεν υπάρχει έλλειψη κεφαλαίου με στόχο τα ακίνητα, πιστεύουμε ότι ο κύκλος εργασιών των επενδύσεων θα μπορούσε να φτάσει τα επίπεδα του περασμένου έτους, που ήταν περίπου 10% κάτω από τον μέσο όρο των πέντε ετών», προσθέτει η ίδια.
Ανάμεσα στις αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία, υπήρξε μείωση στη συνολική επενδυτική δραστηριότητα στα γραφεία για την πρώτη φορά από το 2015, ενώ το μερίδιο των επενδύσεων στα logistics αυξήθηκε, ξεπερνώντας και τον ρυθμό αύξησης των τελευταίων 5 ετών.
«Αυτές οι αλλαγές στις προτεραιότητες των επενδυτών αντικατοπτρίζουν τις βεβαιότητες και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από την πανδημία. Η σταθερή άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει ωφελήσει τα logistics και έχει βλάψει το λιανικό εμπόριο, καθώς οι μεταβαλλόμενοι τρόποι εργασίας έχουν κάνει τους επενδυτές πιο προσεκτικούς στα γραφεία και η ποιότητα του εισοδήματος στους χώρους διαμονής προσελκύει νέους παίκτες στον τομέα,» σύμφωνα με την Savills.
Η Eri Mitsostergiou, Director of European Research στη Savills, υπογραμμίζει ότι «οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη σε περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων, όπως τα discounters και τα σούπερ μάρκετ λόγω της σταθερότητας και της διάρκειας των εισοδημάτων τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων στα σουπερμάρκετ της Ελλάδας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, φτάνοντας το 7% ετησίως, ενώ στην Πορτογαλία και την Ισπανία το ποσοστό ανέρχεται στο 5,5% και 4,5% αντίστοιχα.
«Οι νικητές για το 2021 θα είναι οι επενδύσεις υψηλής ποιότητας, σε καλή τοποθεσία και καλά συνδεδεμένα γραφεία με πράσινα διαπιστευτήρια, ενώ τα παλαιότερα περιουσιακά στοιχεία θα απαιτήσουν σημαντική επένδυση για αναβάθμιση ή μετατροπή. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία διαπραγματεύονται ήδη με σημαντικές εκπτώσεις. Ένας σημαντικός παράγοντας στην εμπορευσιμότητα των ακινήτων είναι τα διαπιστευτήρια ESG του περιουσιακού στοιχείου», καταλήγει η ίδια.