ΓΔ: 2621.54 0.85% Τζίρος: 31.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:42:36
Φώτο: Shutterstock

Ελληνική πρωτοβουλία για τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Η σύσταση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΣΑΗΕ) έγινε από το Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες.

Τη σύσταση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΣΑΗΕ) ανακοίνωσαν σήμερα το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την EDF, την Enel Green Power, την MYTILINEOS, τη Siemens Gamesa και τη Vestas.

Στόχος της Πρωτοβουλίας, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της ευρείας ενσωμάτωσης σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης στο Ελληνικό Σύστημα τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την ευστάθεια και την ευελιξία του, μειώνοντας παράλληλα το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης.

Ο Μανώλης Καραπιδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε., Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, δήλωσε σχετικά: «Για να ενισχυθεί ο τομέας της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα χρειάζεται η δημιουργία ενός σταθερού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου. Αρχικά απαιτείται η ευρεία ενημέρωση για την αξία των συγκεκριμένων συστημάτων, εν συνεχεία η εισαγωγή ενός φιλικού περιβάλλοντος για μία αδειοδοτική διαδικασία με σκοπό την συμμετοχή τους σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, η διασφάλιση κατάλληλης οικονομικής υποστήριξης από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Όπως τονίζει ο ΕΠΣΑΗΕ, οι τεχνολογίες αποθήκευσης με συσσωρευτές που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις ΑΠΕ, μπορούν να αποτελέσουν την βιώσιμη λύση για την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του Ηλεκτρικού Συστήματος, λόγω του κατανεμόμενου χαρακτηριστικού της τεχνολογίας. Επιπλέον, οι αναμενόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως και η μείωση του αντίστοιχου κόστους, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος γύρω από τον τομέα της μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο χωροταξικό για ΑΠΕ: Αυστηρότεροι κανόνες και προστασία περιβάλλοντος

Στη σωστή διατύπωση της είδησης για το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ, διευκρινίζεται πως αποκλείεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από πυρκαγιές, διαψεύδοντας σχετικούς ισχυρισμούς.
Ανεμογεννήτρια ηλιοβασίλεμα θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Η Βρετανία πρέπει να στραφεί σε καθαρές μορφές ενέργειας

Ο Άντι Μπέρναμ τόνισε τη σημασία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και μετάβασης σε καθαρή ενέργεια, κατά την επίσκεψή του σε περιοχή κοντά στο Μπέρμιγχαμ που επλήγη από πυρκαγιά και ξηρασία.
Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα αύριο στις φθηνότερες αγορές ρεύματος, ρεκόρ ΑΠΕ

Η Ελλάδα θα έχει αύριο από τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής ρεύματος στην ΕΕ (95,81€/MWh), λόγω της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ που θα καλύψουν έως και το 70% της ζήτησης, παρά την αυξημένη κατανάλωση λόγω ζέστης.
Υπεράκτιο αιολικό πάρκο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Σε λειτουργία η πρώτη πλωτή TLP αιολική πλατφόρμα 16 MW

Η πρώτη παγκοσμίως πλωτή αιολική πλατφόρμα TLP 16 MW συνδέθηκε στο δίκτυο του πεδίου Λουφένγκ στη Γκουανγκντόνγκ, παρέχοντας πράσινη ενέργεια απευθείας σε υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου. Κατασκευάστηκε από την COOEC.