ΓΔ: 2561.9 -2.29% Τζίρος: 190.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:48:37
Φώτο: Shutterstock

Ελληνική πρωτοβουλία για τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Η σύσταση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΣΑΗΕ) έγινε από το Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες.

Τη σύσταση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΣΑΗΕ) ανακοίνωσαν σήμερα το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την EDF, την Enel Green Power, την MYTILINEOS, τη Siemens Gamesa και τη Vestas.

Στόχος της Πρωτοβουλίας, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της ευρείας ενσωμάτωσης σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης στο Ελληνικό Σύστημα τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την ευστάθεια και την ευελιξία του, μειώνοντας παράλληλα το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης.

Ο Μανώλης Καραπιδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε., Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, δήλωσε σχετικά: «Για να ενισχυθεί ο τομέας της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα χρειάζεται η δημιουργία ενός σταθερού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου. Αρχικά απαιτείται η ευρεία ενημέρωση για την αξία των συγκεκριμένων συστημάτων, εν συνεχεία η εισαγωγή ενός φιλικού περιβάλλοντος για μία αδειοδοτική διαδικασία με σκοπό την συμμετοχή τους σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, η διασφάλιση κατάλληλης οικονομικής υποστήριξης από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Όπως τονίζει ο ΕΠΣΑΗΕ, οι τεχνολογίες αποθήκευσης με συσσωρευτές που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις ΑΠΕ, μπορούν να αποτελέσουν την βιώσιμη λύση για την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του Ηλεκτρικού Συστήματος, λόγω του κατανεμόμενου χαρακτηριστικού της τεχνολογίας. Επιπλέον, οι αναμενόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως και η μείωση του αντίστοιχου κόστους, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος γύρω από τον τομέα της μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βράβευση ΑΔΜΗΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής βραβεύτηκε ως έργο της χρονιάς 2025

Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο «Στρατηγικό Έργο της Χρονιάς 2025» στο 9ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2026, με τη βράβευση να γίνεται σε εκπροσώπους ΑΔΜΗΕ και αναδόχων.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η κατανάλωση ρεύματος αυξήθηκε 1,7% τον Αύγουστο

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα τον Αύγουστο ξεπέρασε το 1 τρισ. κιλοβατώρες, σημειώνοντας αύξηση 1,7% σε ετήσια βάση, ενώ τα ηλεκτρικά φορτία έφτασαν σε νέο ρεκόρ σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ καταργεί περιορισμούς εκπομπών στα εργοστάσια ρεύματος

Η κυβέρνηση Τραμπ κατήργησε τα όρια εκπομπών ρύπων στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, αμφισβητώντας τις κλιματικές δράσεις. Το μέτρο ακυρώνει κανονισμούς Μπάιντεν και εμποδίζει μελλοντικές ρυθμίσεις για το κλίμα.
Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα μείωσης της τιμής ρεύματος έως το 2030 και ο ρόλος μπαταριών και ΑΠΕ

Οι μπαταρίες και οι ΑΠΕ στο επίκεντρο της προσπάθειας του ΥΠΕΝ για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030. Στόχος έως 7 GW αποθήκευσης και νέες επενδύσεις στην αυτοκατανάλωση.
Ευάγγελος Μυτιληναίος ομιλία
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το asset rotation της Metlen δημιουργεί υπεραξίες σε έργα ΑΠΕ στο εξωτερικό

Νέα συμφωνία της Metlen στη Χιλή που αποδεικνύει τη δυναμική του κλάδου ΑΠΕ και την υψηλή προστιθέμενη αξία του μοντέλου asset rotation. Πώς λειτουργεί το μοντέλο και πώς δημιουργεί υπεραξία για τον Όμιλο.
Σταύρος Παπασταύρου και Νίκος Τσάφος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγάλο στοίχημα του ΥΠΕΝ για μείωση τιμής ρεύματος κατά 30% στην τριετία

Πώς από τα 237,8 ευρώ/MWh η μέση τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά θα πέσει στα 166,5 ευρώ με ορίζοντα το 2030. Ο οδικός χάρτης με ΑΠΕ, μπαταρίες, διασυνδέσεις, ΥΚΩ και εξοικονόμηση στο επίκεντρο.