Τα «καυτά» μέτωπα της ανάκαμψης, των μεταρρυθμίσεων και του δημόσιου χρέους θα βρεθούν στο «κάδρο» της Κομισιόν, μέσω τριών εκθέσεων για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας όπου θα περιγράφεται το σκηνικό που έχει διαμορφώσει η υγειονομική κρίση και θα απευθύνονται συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για να κερδηθεί το στοίχημα της επανεκκίνησης.
Η μία έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα θα περιέχει τα βασικά συμπεράσματα της 10ης αξιολόγησης από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σε γενικές γραμμές θα είναι θετική και θα επισημαίνει την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω των πακέτων στήριξης.
Ταυτόχρονα όμως θα τονίζει την ανάγκη υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων για τα οποία έχει δεσμευτεί η Αθήνα, με αιχμή την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, την πλήρη ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου, τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, την ομαλή αποπληρωμή των πανδημικών οφειλών. Στην έκθεση θα υπάρχουν και αναφορές στις δημοσιονομικές εξελίξεις, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να εκτιναχθεί φέτος στο 7,2% του ΑΕΠ λόγω των μέτρων στήριξης και θα σημειώνεται η ανάγκη σταδιακής επαναφοράς σε δημοσιονομική ισορροπία.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η έκθεση θα αποτελέσει το διαβατήριο για την αποδέσμευση μίας ακόμα δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 740 εκατ. ευρώ και θεωρούν βέβαιο ότι το Eurogroup της 17ης Ιουνίου θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση. Σημειώνεται ότι στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να γίνει εκτενής συζήτηση για τον χρόνο ισχύος της δημοσιονομικής ευελιξίας και μία πρώτη κουβέντα για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, που βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς παρακολούθησης, αλλά και για τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση θα έχει η έκθεση για τις εξελίξεις και τις προκλήσεις στην Ευρωζώνη στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Στη παρούσα φάση προτεραιότητα αποτελεί η έξοδος από το τέλμα της ύφεσης και η επούλωση των πληγών από την πανδημία με την συνδρομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις καθώς και των προγραμμάτων οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη μετά κορονοϊό εποχή.
Βαρύνουσα σημασία έχει η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της επικαιροποιημένης έκθεσης, μετά την εκρηκτική αύξηση του χρέους το 2020 στα 341,023 δισ. ευρώ ή στο 205,6% του ΑΕΠ, φέτος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 204,8% του ΑΕΠ ή στα 352,5 δισ. ευρώ, ενώ τα επόμενα έτη θα ακολουθήσει πτωτική πορεία παραμένοντας ωστόσο σταθερά πάνω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2041.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το ραντεβού για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση έχει «κλειδώσει» για τα μέσα του Ιουλίου, ενώ η 12η που συνδέεται με επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο με την έκθεση των θεσμών. Θα υπάρξει άλλη μία αποστολή στην Αθήνα, μέχρι τον Ιούνιο του 2022, οπότε η χώρα βγαίνει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.