Σε πιέσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες η Ελλάδα σε μια προσπάθεια να μπει η χώρα στην πράσινη λίστα των προορισμών για τους Βρετανούς τουρίστες. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα ενημερώσει τη λίστα η Βρετανία, μια απόφαση που θα κρίνει πολλά για την πορεία του τουρισμού φέτος.
Μετά από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγω για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ώστε να συμπεριληφθεί η χώρα μας στην πράσινη ζώνη των πλέον ασφαλών τουριστικών προορισμών. Ωστόσο, αυξάνονται τα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο τις τελευταίες μέρες που αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ισπανία.
Υπενθυμίζεται ότι η πράσινη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας, προσφέρει σε όσους επιλέγουν να επισκεφθούν μία από τις χώρες που περιλαμβάνει, τη δυνατότητα να επιστρέψουν από το ταξίδι τους χωρίς να μπουν σε καραντίνα.
Για τις αφίξεις στη Βρετανία από τις πορτοκαλί χώρες, μεταξύ των οποίων κατατάσσεται τώρα και η Ελλάδα, θα απαιτούνται μοριακά τεστ πριν από την αναχώρηση και τη δεύτερη και όγδοη ημέρα μετά την άφιξη, μαζί με περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών στο σπίτι.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου,οι Άγγλοι τουρίστες μπορούν προς το παρόν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε Πορτογαλία, Γιβραλτάρ, Ισραήλ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Ισλανδία, Νησιά Φερόε και Φόκλαντ.
Αξιωματούχοι της Βρετανικής κυβέρνησης έχουν αναφέρει ενδεικτικά ότι δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην λίστες στην επόμενη αναθεώρηση που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου, ενώ την ίδια στιγμή, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, υπουργοί τονίζουν ότι θέλουν να διευρύνουν όσο πιο πολύ γίνεται τον αριθμό χωρών που βρίσκονται στην πράσινη λίστα.
Σύμμαχοι στις προσπάθειες της Ελλάδας να μπει στην πολυπόθητη λίστα είναι και οι εταιρείες του χώρου. Πριν από λίγες ημέρες, οι επικεφαλής της British Airways και του αεροδρομίου Χίθροου ζήτησαν την προσθήκη της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ισπανίας στην πράσινη λίστα. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet δήλωσε ότι είναι «απολύτως νόμιμο» να ταξιδεύεις σε χώρες με πορτοκαλί λίστα και επέκρινε τα «πολύ συγκεχυμένα» μηνύματα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τους ταξιδιώτες.
Στον Ευρωπαϊκό νότο δεν κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα περιμένοντας την όποια απόφαση της Βρετανίας. Η Βαλένθια και κατ’ επέκτασιν ολόκληρη η Ισπανία πιέζουν αφόρητα τη Μεγάλη Βρετανία να προστεθεί και η δεύτερη Ιβηρική χώρα στους προτεινόμενους προορισμούς. Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια πρόκειται να συναντηθεί με τον πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ισπανία αυτήν την εβδομάδα για να ασκήσει πιέσεις ώστε η περιοχή να προστεθεί στον πράσινο κατάλογο των αποδεκτών ταξιδιωτικών προορισμών.
Κερδισμένη η Πορτογαλία
Μέχρι τώρα, η μεγάλη κερδισμένη είναι η Πορτογαλία. Η ανάκαμψη του τουρισμού, μαζί με την καλή πορεία της πανδημίας, αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία της. Η Πορτογαλία είναι πιθανό να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, στο 5%, καθώς οι τουρίστες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάκαμψης της χώρας.
Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από το 4% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Ζοάο Λεάο σε συνέντευξη στο Bloomberg. «Είμαστε πραγματικά πολύ αισιόδοξοι», πρόσθεσε.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει δρομολόγια προς την Πορτογαλία από 21 διαφορετικά αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Από την πλευρά του, ο μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας της Ευρώπης, η TUI, έχει δρομολογήσει τουλάχιστον 44 πτήσεις προς την ιβηρική χώρα για το διάστημα 17 έως 30 Μαΐου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία, με πληθυσμό παρόμοιο της Ελλάδας, έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τον ρυθμό εξάπλωσης του κορονοϊού, με τα ημερήσια κρούσματα να κινούνται σε τριψήφια επίπεδα και τους θανάτους ανά ημέρα να βρίσκονται σταθερά κάτω από τους 10.