ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Το «πακέτο» των 2,1 δισ. που μπορούν να φέρουν όφελος 80 δισ. ευρώ

Ιστορική ευκαιρία τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της χώρας οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορούν φέρουν «εκρηκτικό» πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην εθνική οικονομία.

Μπροστά στην τελευταία αλλά ιστορική ευκαιρία βρίσκεται η Ελλάδα για να τρέξει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό αναβαθμίζοντας τις υποδομές της και να δημιουργήσει τις συνθήκες για να καλύψει το χαμένο έδαφος των περασμένων δεκαετιών, με όπλο τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη ενισχύοντας το ΑΕΠ κατά 80 δισ. ευρώ.

Ο πήχης των φιλοδοξιών είναι ψηλά καθώς σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με την ανάπτυξη του δικτύου 5G και των γρήγορων ευρυζωνικών συνδέσεων να αποτελούν προτεραιότητες.

Το 13% των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αντιστοιχεί σε ένα ποσό 2,1 δισ. ευρώ, θα δοθεί στην ψηφιακή μετάβαση, με τον επικεφαλής του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte Ελλάδος Νίκο Χριστοδούλου κατά τη διάρκεια του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών να επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «ένα δισ. ευρώ επένδυσης στις ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργεί πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα επί 40. Έτσι, μπορεί (σ.σ.: το Ταμείο Ανάκαμψης) να συνεισφέρει μέχρι και 80 δισ. επιπλέον τα επόμενα χρόνια και να δημιουργήσει περισσότερες από 80.000 θέσεις εργασίας».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη καθώς και στην ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών και on line διασύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις.

Στόχος είναι, επίσης, η ψηφιακή αναβάθμιση των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και την περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους. Η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων θα συνδυαστεί και με την εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις, ενώ θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

«Αν αξιοποιήσουμε σωστά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τότε θα δώσουμε το μήνυμα πως η Ελλάδα αλλάζει» υποστήριξε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής, που επισήμανε ότι «το Ταμείο είναι η καρδάρα με το γάλα της σημερινής γενιάς και δεν πρέπει να την κλωτσήσουμε» και σημείωσε ότι «τον τελευταίο χρόνο στην εταιρεία έχουμε φέρει 10 στελέχη του εξωτερικού που δεν είχαν δουλέψει ποτέ στην Ελλάδα και επέλεξαν να επιστρέψουν».

Η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου, τόνισε ότι η «εξωστρέφεια πρέπει να είναι ο στόχος μας για την επόμενη πενταετία» και αναφερόμενη στο Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ότι «υπάρχουν χρήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να υλοποιηθούν έργα σύντομα». Η κ. Παπαρίδου, με την εμπειρία των ΕΣΠΑ, κάλεσε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του Ταμείου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να γίνουν έργα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται και ψηφιακή εκπαίδευση των πολιτών. Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί η παιδεία, «δε νοείται να βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια αρχιτέκτονες, οι οποίοι δεν έχουν κάνει Autocad».

Η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

Την αίσθηση της τελευταίας ευκαιρίας για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας έδωσαν τα στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινή συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών της χώρας για να μην χαθεί και αυτό το τρένο.

«Δεν υπήρχε χειρότερη περίοδος για να έρθει η πανδημία και δεν υπήρχε καλύτερη περίοδος για να έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε ο Ανδρέας Ξηρόκωστας, διευθύνων σύμβουλος της SAP Hellas, ενώ από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Wind Hellas Ν. Ζαρκαλής δήλωσε πως «μετά από δύο δεκαετίες στρεβλής ανάπτυξης και μια δεκαετία κρίσης, ψάχναμε το αφήγημα της επόμενης ημέρας και ήρθε η πανδημία». Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) Γιώτα Παπαρίδου σημείωσε, πως «η πανδημία μας έδωσε την ώθηση που χρειαζόμασταν για να κινηθούμε ψηφιακά».

Ο κ. Ζαρκαλής επισήμανε το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να μπει σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ανάκαμψης, όπως συνέβη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπογραμμίζοντας ότι «το σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο Ανδρέας Ξηρόκωστας είπε πως «είναι ιστορική ευκαιρία για να πέσουν σοβαρά κεφάλαια, ώστε μέσα από την τεχνολογία η χώρα να αλλάξει επίπεδο και εικόνα ώστε να μπει σε μια νέα σελίδα. Για να αποπληρώσουμε το χρέος μας πρέπει να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3 – 3,5%. Τους τελευταίους μήνες καταλάβαμε πως η τεχνολογία δεν είναι μόδα, είναι ο νέος τρόπος ζωής». Τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη της δεκαετίας του ’80 όταν και χάθηκαν πακτωλοί ευρωπαϊκών πόρων, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν επιχειρήσεις «με διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και μια Ελλάδα που θα είναι χώρος που θα θέλει να ζήσει και να δουλέψει ένας Ευρωπαίος».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδούλου εξήγησε πως «στις επιχειρήσεις που ένιωσαν και ένα σοκ με την πανδημία τα κεφάλαια για επενδύσεις στη νέα τεχνολογία δεν είναι επιλογή είναι αναγκαιότητα» και επισήμανε το γεγονός ότι «οι επιχειρήσεις που μπόρεσαν και επέζησαν και αναπτύχθηκαν ήταν αυτές που είχαν κάνει ή κάνουν επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Η έμφαση στις επενδύσεις πλέον δεν είναι σε συστήματα ERP, κλπ, αλλά στην αξιοποίηση των δεδομένων για καλύτερο αποτέλεσμα».

Αναβάθμιση των υποδομών

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση παραδέχθηκαν πως υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών της χώρας. Κατά τον κ. Ζαρκαλή «η αναγκαιότητα υποδομών είναι κοινός τόπος. Πρέπει να είναι ένας τομέας εστίασης του ταμείου ανάκαμψης. Στο κομμάτι της κινητής η Ελλάδα είναι σε εξαιρετικό σημείο. Πρέπει να γίνει δουλειά στην σταθερή. Είναι σαφές πως αν θέλουμε να κλείσουμε την απόσταση από τα προηγμένα κράτη πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε οπτικές ίνες μέχρι το τελευταίο σπίτι ή επιχείρηση».

Εκτός από τα επενδυτικά πλάνα των παρόχων και το διαγωνισμό για το ευρυζωνικό Διαδίκτυο με ΣΔΙΤ (UFBB), ο επικεφαλής της Wind Hellas θεωρεί πως και «το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να έρθει να καλύψει την επιτάχυνση με στήριξη της προσφοράς και της ζήτησης».

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος, που τόνισε ότι θα υπάρξουν έργα που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Όπως επεσήμανε ο κ. Στύλιος η Ελλάδα σε κάποιους τομείς δεν βρίσκεται σε υψηλές θέσεις, όπως είναι η συνδεσιμότητα. «Δίνουμε προτεραιότητα με τα έργα μας να τονώσουμε την συνδεσιμότητα. Όσον αφορά στην απόδοση της δημόσιας διοίκησης πάλι είμαστε στις τελευταίες θέσεις, άρα έχουμε μπροστά μας να τρέξουμε αρκετά. Και μιλάμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών του Δημοσίου, για διαλειτουργικότητες και διασύνδεση διαφορετικών συστημάτων, για έργα ψηφιακά, την ψηφιακή οικονομία της χώρας. Άρα, η στόχευση είναι με πολλές ουσιαστικές μικρές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις με μικρές, γρήγορες νίκες να μπολιάσουμε την οικονομία μας και το σύστημα συνολικά και να μεταμορφώσουμε όλη την ψηφιακή λειτουργία στη χώρα».

Για την ψηφιοποιήση του Κτηματολογίου ανέφερε πως είναι «ένα μεγάλο έργο περίπου 200 εκατ. ευρώ το οποίο προσδοκούμε να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα στη χώρα και σίγουρα θα διευκολύνει τους πολίτες. Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη και να παράξουμε οικονομική ανάπτυξη, να βελτιώσουμε συνολικά το οικονομικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας». Ο κ. Στύλιος έκανε λόγο και για την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, το gov.gr σημειώνοντας ότι είναι το «επιστέγασμα της δικής μας δράσης που με 1.152 υπηρεσίες διατίθεται στους πολίτες», ενώ επανέλαβε τα στοιχεία της μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο, καθώς τα στοιχεία κατέγραψαν 90 εκατ. ψηφιακές επισκέψεις το 2020, ενώ το 2019 καταγράφηκαν μόλις 30 εκατ. και το 2018 μόλις 8 εκατ..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έφτασε στο 50% των πληρωμών του Ταμείου Ανάκαμψης

Εκταμιεύονται 3,3 δισ. με την τέταρτη πληρωμή και τον Οκτώβριο θα υποβληθεί η αίτηση για την πέμπτη, τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών. Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις, μεγάλη προσοχή στα δημοσιονομικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά εκτόξευσης οι μικροδορυφόροι της Ελλάδας, επένδυση 200 εκατ.

Το πρώτο έργο, αξίας 60 εκατ. ευρώ θα συμβασιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα έργα. Πώς θα αξιοποιηθεί το δίκτυο των μικροδορυφόρων.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» σε έργα Πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης που καθυστερούν

Στα 60 ανέρχονται τα έργα που απομένουν για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξιολόγηση για να αποφασιστεί ποια δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες. Υπολογίζεται ότι το 80% με 85% των έργων θα ολοκληρωθούν.