ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Σήμα» από τον οίκο Fitch για επικείμενη αναβάθμιση της Ελλάδας

Οι αναλυτές της Fitch τοποθετούν τον ρυθμό ανάπτυξης για φέτος στο 3% αλλά αναμένουν πραγματική εκτίναξη το 2022 με πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 7,6%.

Σήμα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στέλνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε έκθεσή του για τη Δυτική Ευρώπη, φροντίζοντας, όμως, να καταγράψει και τις βασικές αδυναμίες που υπάρχουν στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα τρία «αγκάθια» για την Ελλάδα είναι το αδύναμο αναπτυξιακό δυναμικό, το υψηλό επίπεδο Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) και το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος. 

Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα διαθέτει καλύτερη διακυβέρνηση αλλά και υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στην ίδια βαθμίδα αξιολόγησης.

Όπως ακριβώς συνέβη τόσο με τη Moody’s όσο και με τη Standard &  Poor’s, έτσι και η Fitch θεωρεί ως καταλύτη για την ελληνική οικονομία τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει γρήγορη απορρόφησή τους και ορθή χρήση τους. Επιπρόσθετα και η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς θα βοηθήσει την οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα. 

Σημειώνεται ότι η Moody's σε σημερινή της έκθεση για την ελληνική οικονομία τονίζει ότι τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάπτυξης μπορούν να οδηγήσουν σε μεταμόρφωση της δομής αλλά και της πορείας της Ελλάδας.

Ο οίκος θεωρεί ότι ένα από τα βασικά θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την Ελλάδα είναι η πορεία του τουρισμού φέτος καθώς συνεχίζει η αβεβαιότητα, αν και όλα δείχνουν ότι το 2021 θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά για τον κλάδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Οι εκτιμήσεις του οίκου για τα βασικά οικονομικά - δημοσιονομικά μεγέθη

Fitch, Ellada, Oikonomia

Η πορεία οικονομίας και δημοσιονομικών μεγεθών

Οι αναλυτές της Fitch τοποθετούν τον ρυθμό ανάπτυξης για φέτος στο 3%, χαμηλότερα από το 3,6% που «βλέπει» η Moody’s, αλλά αναμένουν πραγματικά εκτίναξή της το 2022 με πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 7,6%. 

Θετική θα είναι η πορεία και του ελλείμματος, το οποίο έφθασε στο 9,7% του 2020 και αναμένεται ότι θα υποχωρήσει στο 4% το 2022, παραμένοντας, πάντως, υψηλότερα από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Η αποκλιμάκωση του χρέους θα είναι σταδιακή, με υποχώρηση στο 192,5% του ΑΕΠ το 2022 από 206,3% του ΑΕΠ το 2021, με τη Fitch να ταυτίζεται με τη Moody’s, η οποία, επίσης, θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος θα διατηρηθεί φέτος υψηλότερα από το 200% του ΑΕΠ. 

Τα «συστατικά» του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 

Fitch, Ellada, Oikonomia

 

Στους θετικούς καταλύτες για την ελληνική οικονομία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν πιθανώς σε αναβάθμισή της, περιλαμβάνεται η σταθερή πορεία του χρέους, παρά το σοκ που προκάλεσε η πανδημία. Στα συν και η η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων από τις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το σχέδιο τιτλοποιήσεων και των χαμηλότερων χρεώσεων απομείωσης.

Στους αρνητικούς καταλύτες το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί η έστω και σταδιακή αποκλιμάκωση του χρέους, να καταγραφούν αναπάντεχες και μη θετικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως σε ότι αφορά τη μείωση των «κόκκινων δανείων», πορεία που θα πλήξει τόσο την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας όσο και τα δημοσιονομικά μεγέθη. 

Η πορεία των «κόκκινων δανείων» των ελληνικών τραπεζών

Fitch, Ellada, Oikonomia
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Θετική η εικόνα για την Ελλάδα, στο «στόχαστρο» η Γαλλία

Ικανή να αποπληρώσει το χρέος της η Ελλάδα, αν και υπάρχουν ορισμένες ανισορροπίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με την Κομισιόν. Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος Γαλλία και έξι ακόμη χώρες.