ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

Δικαίωση Rewheel και Επ. Ανταγωνισμού για τις τιμές στα data κινητής

Απορρίφθηκε από την καναδική Επιτροπή Τηλεκοινωνιών μελέτη που αμφισβητούσε τη μεθοδολογία των μετρήσεων της Rewheel, οι οποίες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη.

Μέσω... Καναδά δικαιώνεται η φινλανδική ερευνητική εταιρεία Rewheel και μαζί της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που της ανέθεσε ειδική έρευνα για τις τιμές στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, καθώς κρίθηκε αναξιόπιστη από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών του Καναδά μια μελέτη 23 ειδικών που αμφισβητούσε με πολύ έντονο τρόπο τη μεθολογία της Rewheel για τη σύγκριση του κόστους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε διαφορετικές χώρες.

Τη μελέτη της NERA Economic Consulting, που είχε χρηματοδοτήσει η καναδική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Telus είχαν χρησιμοποιήσει κατά κόρον κύκλοι των ελληνικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών από τον περασμένο χρόνο, για να θέσουν σε αμφισβήτηση την έκθεση που είχε δημοσιεύσει η Rewheel, κατόπιν εντολής της Επ. Ανταγωνισμού. Κύριο συμπέρασμα της έκθεσης ήταν ότι δεν λειτουργεί επαρκώς ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να έχουμε τις υψηλότερες χρεώσεις στην Ευρώπη στα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας.

Την ίδια μελέτη της NERA είχαν χρησιμοποιήσει και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στον Καναδά, για να αντιδράσουν σε έκθεση της Rewheel που έδειχνε ότι η καναδική αγορά τηλεπικοινωνιών είναι η λιγότερο ανταγωνιστική στον κόσμο. Όμως, την αντιπαράθεση έκρινε οριστικά υπέρ της Rewheel η καναδική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, με πρόσφατη απόφασή της, όπου έκρινε ότι δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός και επέβαλε αυστηρά μέτρα συμπεριφοράς στους παρόχους για να ενταθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι χρεώσεις.

Στα συμπεράσματα της απόφασης της καναδικής Επιτροπής, απορρίπτονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα συμπεράσματα της έκθεσης της NERA. Όπως τονίζεται, ενώ γενικά η μελέτη φαίνεται να έχει σοβαρή μεθοδολογία, συγκρίνοντας διάφορα στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι λιανικές τιμές στον Καναδά είναι χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν διεθνώς, η NERA χρησιμοποιεί ένα μη αντιπροσωπευτικό δείγμα λιανικών τιμών κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να υποτιμά τεχνητά το κόστος των υπηρεσιών για τους καταναλωτές.

Η έρευνα της καναδικής Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι μελετητές της NERA, ότι οι τιμές στον Καναδά είναι υψηλότερες από άλλες συγκρίσιμες περιοχές, κάτι που δεν εξηγείται από την υψηλότερη ποιότητα των δικτύων ή από τα κόστη για τα δίκτυα, αλλά από τον ανεπαρκή ανταγωνισμό.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση της καναδικής Επιτροπής, ο επικεφαλής της Rewheel, Αντώνης Δρόσος, δήλωσε ότι απορρίφθηκε η μελέτη της NERA, που πληρώθηκε από την Telus ως αναξιόπιστη και επισήμανε ότι η έκθεση αυτή προήλθε από την ίδια ομάδα που έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες να δυσφημίσει τη Rewheel. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός, τονίζοντας ότι «η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών του Καναδά με απόφασή της έδωσε βασικά δίκιο στον εμπειρογνώμονα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άσκησε κριτική στην έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας μελετών».

Οι εξελίξεις από τον Καναδά δίνουν νέα ώθηση στην προσπάθεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού να παρέμβει στην αγορά τηλεπικοινωνιών για τον κατασταλτικό έλεγχο της λειτουργίας του ανταγωνισμού, διεκδικώντας αρμοδιότητας που ανήκουν από την ίδρυσή της στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αλλά ουδέποτε έχουν ασκηθεί από την ΕΕΤΤ -είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τώρα προχωρά η καταγραφή των τιμών από την ΕΕΤΤ μέσω ανάθεσης του έργου σε εξωτερικό σύμβουλο.

Σε πρόσφατη ημερίδα που οργανώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κορυφαίοι ομιλητές, όπως ο πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάριο Μόντι, συμφώνησαν ότι ο κατασταλτικός έλεγχος για τον ανταγωνισμό δεν πρέπει να ανήκει στις ρυθμιστικές αρχές, όπως η ΕΕΤΤ, αλλά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάτι που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Εξάλλου, παρέχοντας ένα δείγμα του πώς μπορεί να οργανωθεί αυτός ο έλεγχος με συνεργασία ρυθμιστικών αρχών και Επ. Ανταγωνισμού, πρόσφατα η Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων -η ΕΕΤΤ δεν έχει δεχθεί ακόμη να προχωρήσει σε τέτοια συνεργασία.

Πλέον, όμως, η δικαίωση της μεθοδολογίας της Rewheel από την καναδική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, δίνει αυξημένη βαρύτητα στα συμπεράσματα νέας έκθεσης της εταιρείας, που δείχνει ότι, με όποιο τρόπο και αν μετρηθούν, ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν ως μέτρο σύγκρισης οι τιμές των πακέτων με λίγα GB, όπως προτείνει η ΕΕΤΤ, οι χρεώσεις των ελληνικών εταιρειών για τα δεδομένα κινητής είναι οι ακριβότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ακόμα και αν εξαιρεθεί το τέλος κινητής τηλεφωνίας, τα συμβόλαια για ένα, δύο ή τρία gigabytes ήταν τα ακριβότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τέσσερα gigabytes οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι ακριβότερες μεταξύ 51 ευρωπαϊκών, αμερικανικών, αφρικανικών και ασιατικών αγορών. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πέντε με έξι φορές περισσότερα το μήνα σε σχέση με τους Γάλλους καταναλωτές για συμβόλαια με 1, 2, 3 ή 4 gigabytes». Με αυτό το tweet, πριν από λίγες ημέρες, η φινλανδική Rewheel έκανε την επανεμφάνισή της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπως έγραψε πρόσφατα το BusinessDaily.

Η εταιρεία ερευνών σχολιάζει δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, Κ. Μασσέλου (στη «Ναυτεμπορική»), όπου ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι η φθηνότερη, ούτε και η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης και επισήμανε ότι θα πρέπει οι συγκρίσεις να εστιάζονται σε πακέτα δεδομένων με 2-3 GB και όχι σε πακέτα με 20 - 30 GB ή με απεριόριστα GB. Όπως τονίζει η  Rewheel, εσφαλμένα η ΕΕΤΤ θεωρεί πως είναι εποπτικό της καθήκον να εστιάζει στα μικρά πακέτα δεδομένων, προφανώς επειδή είναι πλέον ξεπερασμένα από τα σύγχρονα smartphones και τις νέες συνήθειες των χρηστών.

Ακόμη και αν δεχθεί κανείς, όμως, ότι το ενδιαφέρον πρέπει να εστιάζεται στα μικρά πακέτα, η Rewheel παραθέτει συγκριτικά στοιχεία που δείχνουν ότι και στις τρεις κατηγορίες μικρών πακέτων (1, 2 και 3 GB), ακόμη και αν αφαιρεθεί το τέλος κινητής (12%), η Ελλάδα δεν παύει να είναι η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, όπως φαίνεται στα ακόλουθα γραφήματα:

Τιμές πακέτου 1GB

1GB_Rewheel

Τιμές πακέτου 2GB

2GB_Rewheel

Τιμές πακέτου 3GB

3GB_Rewheel

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για ελέγχους στις τηλεπικοινωνίες

Αποκλειστική αρμοδιότητα της Επ. Ανταγωνισμού οι έλεγχοι για οριζόντιες συμπράξεις και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ακόμη και σε κλάδους με ειδικές αρχές, όπως οι τηλεπικοινωνίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς στριμώχνονται οι πολυεθνικές: Οι αποζημιώσεις και τα πρόστιμα

Πρώτη φορά γίνεται δεκτό από δικαστήριο ότι μητρική εταιρεία φέρει ευθύνη για τις παραβάσεις της θυγατρικής. Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις. Πολύ πιο αυστηρά από το 2022 τα πρόστιμα της Επ. Ανταγωνισμού.
benzini_times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Πώς ανεβαίνουν τα κέρδη ακόμη και όταν πέφτει η τιμή του αργού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώνει ότι διυλιστήρια και πρατήρια αύξαναν τα περιθώρια κέρδους μετά τα σοκ της πανδημίας και του πολέμου, ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές. Τα μέτρα που έμειναν ανεφάρμοστα.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια... ακρίβειας η Ελλάδα στις τιμές των δεδομένων κινητής

Νέα μελέτη της Rewheel αναδεικνύει την Ελλάδα ως ακριβότερη χώρα στο μέσο κόστος ανά GB σε πακέτα με χρόνο ομιλίας 1.000 λεπτών. Ανεπαρκής ο ανταγωνισμός και υψηλές τιμές στις αγορές με μόνο τρεις παρόχους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ηττήθηκε η Ελληνική Πολιτεία στον «πόλεμο» με τις πολυεθνικές

Το σύστημα που ακολουθούν οι πολυεθνικές σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ για να κρατούν κλειστή την ελληνική αγορά και να τιμολογούν τα προϊόντα τους όπως θέλουν. Το αίτημα για παρέμβαση της Κομισιόν και η υπόθεση Colgate.