ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ακριβότερη στην Ευρώπη η Ελλάδα ακόμη και στα μικρά πακέτα data

Νέα έρευνα της Rewheel που συνεργάζεται με την Επ. Ανταγωνισμού καταρρίπτει τα επιχειρήματα της Επ. Τηλεπικοινωνιών περί ικανοποιητικών τιμών σε μικρά πακέτα δεδομένων κινητής.

«Ακόμα και αν εξαιρεθεί το τέλος κινητής τηλεφωνίας, τα συμβόλαια για ένα, δύο ή τρία gigabytes ήταν τα ακριβότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τέσσερα gigabytes οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι ακριβότερες μεταξύ 51 ευρωπαϊκών, αμερικανικών, αφρικανικών και ασιατικών αγορών. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πέντε με έξι φορές περισσότερα το μήνα σε σχέση με τους Γάλλους καταναλωτές για συμβόλαια με 1, 2, 3 ή 4 gigabytes». Με αυτό το tweet, πριν από λίγες ημέρες, η φινλανδική Rewheel έκανε την επανεμφάνισή της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την περυσινή έκθεση, για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που προκάλεσε πολύ μεγάλο θόρυβο, η Rewheel, εκ των ιδρυτικών εταίρων της οποίας είναι ο Αντώνης Δρόσσος, έχει ολοκληρώσει νέα μελέτη. Και το περιεχόμενο στηρίζει εκ νέου τα επιχειρήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τιμές των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

Καθώς δεν έχει τελειώσει η κόντρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, όπου η ΕΑ διεκδικεί τον κατασταλτικό έλεγχο για τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες και η ΕΕΤΤ αντιτείνει ότι δεν είναι ακριβές οι τιμές και πρέπει η ίδια να έχει την πλήρη ευθύνη ελέγχου στον κλάδο, η Rewheel εξαπολύει σκληρή επίθεση στον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνο Μασσέλο, στη σύνοψη της νέας έρευνάς της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η εταιρεία ερευνών σχολιάζει δηλώσεις του κ. Μασσέλου (στη «Ναυτεμπορική») όπου ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι η φθηνότερη, ούτε και η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης και επισήμανε ότι θα πρέπει οι συγκρίσεις να εστιάζονται σε πακέτα δεδομένων με 2-3 GB και όχι σε πακέτα με 20 - 30 GB ή με απεριόριστα GB. Όπως τονίζει η  Rewheel, εσφαλμένα η ΕΕΤΤ θεωρεί πως είναι εποπτικό της καθήκον να εστιάζει στα μικρά πακέτα δεδομένων, προφανώς επειδή είναι πλέον ξεπερασμένα από τα σύγχρονα smartphones και τις νέες συνήθειες των χρηστών.

Ακόμη και αν δεχθεί κανείς, όμως, ότι το ενδιαφέρον πρέπει να εστιάζεται στα μικρά πακέτα, η Rewheel παραθέτει συγκριτικά στοιχεία που δείχνουν ότι και στις τρεις κατηγορίες μικρών πακέτων (1, 2 και 3 GB), ακόμη και αν αφαιρεθεί το τέλος κινητής (12%), η Ελλάδα δεν παύει να είναι η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, όπως φαίνεται στα ακόλουθα γραφήματα:

Τιμές πακέτου 1GB

1GB_Rewheel

Τιμές πακέτου 2GB

2GB_Rewheel

Τιμές πακέτου 3GB

3GB_Rewheel

Τα νέα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Rewheel καταρρίπτουν με συντριπτικό τρόπο την επιχειρηματολογία της ΕΕΤΤ για σχετικά ικανοποιητικές τιμές στα μικρά πακέτα δεδομένων, δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά τηλεπικοινωνιών δεν λειτουργεί ικανοποιητικά και θα πρέπει να δοθεί έδαφος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατασταλτικούς ελέγχους, δεδομένου ότι η ΕΕΤΤ έχει αποδειχθεί από την ίδρυσή της απρόθυμη ή ανίκανη να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ελέγχους.

Τα επιχειρήματα όσων θεωρούν πως οι τιμές για τη μετάδοση δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία και σε άλλες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών είναι υψηλές στηρίζονται και στην έκθεση Πισσαρίδη. Από τη συγκεκριμένη έκθεση, όπως είχε γράψει το Business Daily, προκύπτει πως μόνο στις Επικοινωνίες υπάρχει τεράστιο χάσμα τιμών από το μέσο όρο της Ε.Ε., που φθάνει το 63,1%, ενώ στους υπόλοιπους τρεις κλάδους, όπου στην ελληνική αγορά οι τιμές είναι υψηλότερες από την Ε.Ε., οι διαφορές είναι πολύ μικρότερες (4,3% - 8,6%).

Ο νέος γύρος διαμάχης που αναμένεται να υπάρξει με τη νέα έκθεση της Rewheel έρχεται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη και νέα διαμάχη εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, με αφορμή πρόσθετες αρμοδιότητες που θέλει να πάρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με βάση πόρισμα επιτροπής στην οποία ήταν επικεφαλής ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ι. Λιανός. 

Μάλιστα υπάρχει ήδη σε υπό ψήφιση σχέδιο νόμου πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία, ως επόπτης «οικοσυστημάτων», η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπορεί να παρεμβαίνει σε αγορές που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο άλλων ανεξάρτητων αρχών. Για παράδειγμα επειδή μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών παρέχει και ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου ή υπηρεσίες παραγγελίες φαγητού, τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να την ελέγξει αφού εποπτεύει το ευρύτερο «οικοσύστημα» ψηφιακής τεχνολογίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσει τόσο εντός της επιτροπής, αφού τρία μέλη διαφώνησαν, όσο και μεταξύ κυβερνητικών στελεχών που θεωρούν πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη επαρκές πεδίο δράσης και δεν χρειάζεται να μπαίνει «στα χωράφια» άλλων εποπτικών αρχών όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kόπηκε με κυβερνητική παρέμβαση η.... φόρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αφαιρέθηκε από νομοσχέδιο διάταξη που θα επέτρεπε στην Επιτροπή να διευρύνει το εποπτικό της πεδίο στα «οικοσυστήματα» επιχειρήσεων. Φήμες ακόμη και για παραίτηση του Ιωάννη Λιανού.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην αντεπίθεση οι εταιρείες κινητής: «Δεν είμαστε οι ακριβότεροι»

Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών αμφισβητούν την αξιοπιστία της νέας έρευνας της Rewheel για τις τιμές στα δεδομένα κινητής. Επικαλούνται έρευνα της Κομισιόν και αφήνουν αιχμές κατά της Επ. Ανταγωνισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο επεισόδιο στον πόλεμο της κινητής: Η αντεπίθεση από την Cosmote

Έως και απεριόριστα δεδομένα προσφέρει η Cosmote με νέα πακέτα για καταναλωτές και επιχειρήσεις, «απαντώντας» στη Vodafone. Επιμένει η Rewheel ότι δεν φταίνε οι φόροι για τις υψηλές τιμές στην Ελλάδα.