Σχέδιο για επιτάχυνση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες θέτει σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο μετά από συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που προβλέπει ότι οι «καθαρές» οφειλές που ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ πρέπει έως τον Δεκέμβριο του 2021 να έχουν μειωθεί κατά 650 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο προβλέπει εξπρές εκκαθαρίσεις μέσω κρατικής χρηματοδότησης όλων των χρεών που οφείλουν υπουργεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΠΥ, νοσοκομεία και νομικά πρόσωπα σε ιδιώτες προμηθευτές και σε περίπτωση που οι φορείς δεν συμμορφώνονται ή δημιουργήσουν νέα χρέη θα τους κόβεται η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό.
Το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκκαθάριση των οφειλών, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται πάντα σε υψηλή προτεραιότητα των Θεσμών και του Eurogroup, με τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά να μην έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα καθώς θεωρούν ότι με τη μη απόδοση των κρατικών οφειλών ένα σημαντικό κομμάτι ρευστότητας δεν φτάνει στην πραγματική οικονομία και ακυρώνεται ένα από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών στη μάχη της επανεκκίνησης.
Για την υλοποίηση της συμφωνίας το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία και άλλους φορείς ώστε να επιταχύνουν τις διαδικασίες αποπληρωμής των χρεών προς τους ιδιώτες με στόχο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανά έτος να μην ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ, ενώ θεσπίζονται αυστηρές ρήτρες σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες χαρακτηρίζονται οι οφειλές προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών.
Αυξήθηκαν τα χρέη
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρέη της Γενικής Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν στα 1,624 δισ. ευρώ από 1,353 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και από 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, πράγμα που δείχνει ότι η πανδημία «πάγωσε» τις αποπληρωμές των οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, καθώς για την πληρωμή τους είναι αναγκαία η συνεργασία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τα λογιστήρια των επιμέρους φορέων του Δημοσίου και το «ξεμπλοκάρισμα» υποθέσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες «βαλτώνουν» στα δικαστήρια.
Τα συνολικά χρέη των δημόσιων φορέων και της εφορίας αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 365 εκατ. ευρώ και διαμορφώνονται ως εξής:
- 29 εκ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία, από 25 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Ιανουαρίου.
- 156 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 137 εκ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου.
- 518 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 177 εκ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται ότι τα χρέη των ΟΚΑ αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 134 εκατ. ευρώ.
- 722 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονταν στα 608 εκατ. ευρώ.
- 200 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα, από 198 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Ιανουαρίου.
- 671 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων το Φεβρουάριο από 577 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία για τα οποία έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από τον Δεκέμβριο 2015 οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.