ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Liargovas, KEPE
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Π. Λιαργκόβας: Αναγκαία μία συνολική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αλλάξει και το μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας.

Στην αναγκαιότητα μιας συνολικής ρύθμισης των χρεών, δίνοντας έμφαση στο υπέρογκο ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα που ανέρχεται περίπου στα 254 δισ. ευρώ, αλλά και στην ανάγκη για ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας, στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο καθηγητής τόνισε ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολη και χαρακτήρισε ως «βουνό» το ιδιωτικό χρέος που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας κι ανέρχεται περίπου στα 254 δισ. ευρώ και αν συνδυαστεί με το δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ, κάνει τεράστιο το μέγεθος του προβλήματος.

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες αυτές δυσκολίες, τόνισε ο κ. Λιαργκόβας, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και γενικότερα η κοινωνία κατάφεραν να μείνουν όρθιοι με τη συμβολή των μέτρων που ελήφθησαν από την Πολιτεία.

«Καμία όμως κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα νέα χρέη που συνεχώς δημιουργούνται, εάν δεν υπάρξει μία συνολική λύση για την αντιμετώπιση των χρεών αυτών, δημόσιων και ιδιωτικών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν κατατεθεί τέτοιου είδους προτάσεις, οι οποίες και εξετάζονται» όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, πέρα από την ρύθμιση αυτών των χρεών, πρέπει να δοθεί έμφαση στον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου και αυτό θα επιτευχθεί στη μετά κορονοϊό εποχή με κοινές δράσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων της οικονομίας για την παραγωγή πλούτου.

Ο κ. Λιαργκόβας αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι θα μας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες, αλλά η επιτυχία θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τον σχεδιασμό, αλλά κυρίως από την υλοποίηση των δράσεων για την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν και ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Αν υλοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Λιαργκόβας, θα μπορέσουμε να προσθέσουμε 7 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2026, που μπορεί να φτάσουν και τις 10 μονάδες στο ΑΕΠ, κάτω από ευνοϊκές προϋποθέσεις.

Στο μεσοδιάστημα βέβαια, και μέχρι να αποδώσουν οι επενδύσεις με τους πόρους του Ταμείου, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από προγράμματα, προκειμένου η μετάβαση από την εποχή της κρίσης στην εποχή της κανονικότητας να επιτευχθεί χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά, αλλά και στην κοινωνία.

Ο κ. Λιαργκόβας, τέλος, ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα υπάρξει ένα αρνητικό πρόσημο της τάξης του -8% στην οικονομία, αλλά η κατάσταση θα βελτιωθεί το δεύτερο αυτό τρίμηνο που διανύουμε και η συνέχεια θα είναι καλύτερη τους θερινούς μήνες λόγω του τουρισμού, αλλά και του τείχους ανοσίας που αρχίζει να σχηματίζεται με τους εμβολιασμούς.

Κλείνοντας, ο κ. Λιαργκόβας αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας συγκεκριμένος αριθμός επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας και τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης στοχευμένων προγραμμάτων για την ενίσχυση και τη διάσωσή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Ποιες είναι οι βασικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

Στην ανάλυσή του το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει ότι δύο είναι τα βασικά σημεία που έχει ανάγκη να επιταχύνει η ελληνική οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.