ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 DATA
Φώτο: ΣΒΕ

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κ. Μακεδονία ζητά ο ΣΒΕ

«Οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι σημαντικές για το σύνολο του κλάδου, άρα και για όλες τις συνεργαζόμενες μ’ αυτόν επιχειρήσεις, για την τοπική οικονομία και για τις εξαγωγές της χώρας», υποστηρίζει ο ΣΒΕ.

Μεγάλα προβλήματα στις μεταποιητικές βιομηχανίες προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Κεντρική Μακεδονία. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιφέρεια.

Η ανακοίνωση του ΣΒΕ αναφέρει:

«Η πρωτοφανής καταστροφή έως και στο 100% στις αγροτικές καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια,) που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο την Πέλλα και την Ημαθία, δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στις μεταποιητικές βιομηχανίες – μέλη του ΣΒΕ που είναι εγκατεστημένες στις ανωτέρω περιοχές. Εκτιμάται από παραγωγούς και γεωπόνους της περιοχής ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημία της τελευταίας 20ετίας, η οποία συγκρίνεται μόνον με αυτή του 2003.

Στο πλαίσιο αυτό, η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί τον μοναδικό τρόπο υποστήριξης του συνόλου των εμπλεκομένων στην παραγωγή, μεταποίηση και διακίνηση των εν λόγω προϊόντων.

Οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι σημαντικές για το σύνολο του κλάδου, άρα και για όλες τις συνεργαζόμενες μ’ αυτόν επιχειρήσεις, για την τοπική οικονομία και για τις εξαγωγές της χώρας.

Υπογραμμίζουμε μόνον την τεράστια σημασία του κλάδου παραγωγής κομπόστας στην εθνική οικονομία, αφού μόνον 15 βιομηχανίες που παράγουν κομπόστες, απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου και κατεψυγμένο κύβο φρούτων, προμηθεύονται φρούτα από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες, στις συγκεκριμένες βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, ενώ τα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών εξάγονται σε ποσοστό 98%, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στη χώρα συναλλάγματος που κυμαίνεται ανάμεσα σε 400 και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφραίμογλου: Πρόκληση η αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας

Η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην ανάγκη για παραγωγική ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και τη βιομηχανική αναγέννηση, επισημαίνοντας τη σημασία της επαναβιομηχανοποίησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιο είναι και πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο εξυγίανσης του

Η διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου δράσης, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, θα είναι δώδεκα μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει «προχωρήσει» η αναδιάρθρωση του Οργανισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» για την Ελλάδα καθώς έχει χαθεί το 31% των αγροκτημάτων

Σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace, από το 2007 έχουν χαθεί 2 εκατ. εμπορικά αγροκτήματα στην ΕΕ. Σημαντική η μείωση κερδών στα μικρά αγροκτήματα της Ελλάδας που το 2021 κέρδιζαν 29% λιγότερα σε σχέση με το 2007.
Tsiaras, ypourgeio dikaiosinis, vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Τσιάρας: Τον Οκτώβριο η λύση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Η ρύθμιση αγορά περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες και δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ για απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων.