ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Λύση για το «έμφραγμα» των courier με το δίκτυο «έξυπνων θυρίδων»

Ανάπτυξη δικτύων smart lockers σε πολλά σημεία προωθούν οι εταιρείες ταχυμεταφορών για να αποσυμφορηθεί η παράδοση δεμάτων, ενώ η κυβέρνηση παρέχει διευκολύνσεις με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Με την προώθηση ρύθμισης που διευκολύνει την ανάπτυξη δικτύου «έξυπνων θυρίδων» (smart lockers) για την παραλαβή δεμάτων επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την παράδοση παραγγελιών που είχαν γίνει μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η αδυναμία των ελληνικών εταιρειών ταχυμεταφορών να «σηκώσουν» την έκρηξη των παραγγελιών, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα αν και έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος από την πρώτη καραντίνα, οδηγεί σε μέτρα που μπορούν να αποσυμφορήσουν το λεγόμενο «τελευταίο μίλι» στην παράδοση των προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές από e-shops.

Δίκτυο από smart lockers έχουν ήδη αναπτύξει ξένες εταιρείες ταχυμεταφορών όπως η DHL σε συνεργασία με πρατήρια υγρών καυσίμων και άλλα σημεία λιανικής. Οι εγχώριες εταιρείες του κλάδου περιμένουν τη ρύθμιση προκειμένου να αναπτύξουν ευκολότερα και φθηνότερα το δικό τους δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ACS επιδιώκει να δημιουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες δίκτυο από 200 smart lockers σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Για να διευκολύνει την εγκατάσταση των «έξυπνων θυρίδων», το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εντάξει ρύθμιση στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για «απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων». Το άρθρο 55 του σχεδίου νόμου προβλέπει πως:

  • «Επιτρέπεται χωρίς επιπλέον άδεια και υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης του απορρήτου της ταχυδρομικής αλληλογραφίας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η εγκατάσταση αυτόματων μηχανημάτων για την παραλαβή και παράδοση ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών («postal lockers») σε χώρους και ακίνητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (O.T.A.) α’ βαθμού, του Δημοσίου, δημοσίων επιχειρήσεων και εν γένει σε δημόσιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, από ταχυδρομικές επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν ταχυδρομικές υπηρεσίες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, διαθέτουν εθνική γενική άδεια ταχυδρομικών υπηρεσιών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)…».

Η δαπάνη για την προμήθεια, τη συντήρηση, την επισκευή και τεχνική κάλυψη των αυτόματων μηχανημάτων παραλαβής και παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών («postal lockers») «βαρύνει αποκλειστικά τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Τα μηχανήματα για την παραλαβή και παράδοση ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών («postal lockers») είναι ιδιοκτησίας των εταιρειών ταχυμεταφορών». Οι O.T.A. α’ βαθμού, το Δημόσιο και οι δημόσιες επιχειρήσεις, στα ακίνητα ή τους χώρους των οποίων εγκαθίστανται τα αυτόματα μηχανήματα παραλαβής και παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών («postal lockers»), παρέχουν τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης αυτών.

Η ρύθμιση προβλέπει πως οι ΟΤΑ, το Δημόσιο και οι δημόσιες επιχειρήσεις στα ακίνητα ή τους χώρους των οποίων εγκαθίστανται τα αυτόματα μηχανήματα παραλαβής και παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών («postal lockers») συνάπτουν σύμβαση με την εταιρεία ταχυμεταφορών, η οποία καταβάλλει αποζημίωση για τη χρήση του χώρου που καταλαμβάνει το μηχάνημα παραλαβής και παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών («postal locker»). Η αποζημίωση αυτή δεν υπερβαίνει μηνιαίως το ποσό των πέντε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) της επιφάνειας που καταλαμβάνει το ανωτέρω μηχάνημα σε εξωτερικό χώρο, και το ποσό των δέκα ευρώ ανά τ.μ. της επιφάνειας που καταλαμβάνει το μηχάνημα σε εσωτερικό χώρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: 2.500 ναυτικοί απομακρύνθηκαν από τα Στενά του Ορμούζ από τον ΙΜΟ

Ο ΔΝΟ απομάκρυνε 2.500 ναυτικούς από τα Στενά του Ορμούζ, προτού διακόψει την επιχείρηση λόγω επίθεσης σε πλοίο. Διαβουλεύσεις με Ιράν, Ομάν και ΗΠΑ για την ασφάλεια και επανεκκίνηση της προσπάθειας.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μασσαλία: Κατάσχεση ρωσικού τάνκερ Deliver που ανήκει σε «σκιώδη στόλο»

Τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου» οδηγήθηκε στ' ανοιχτά της Μασσαλίας, αφού κατασχέθηκε κοντά στη Σικελία. Είναι ένα από τα εννέα που κατασχέθηκαν στην Ευρώπη φέτος για παράκαμψη κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

115 πλοία πέρασαν το Ορμούζ παρά την αναστολή εκκένωσης στον Κόλπο

Το σχέδιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού βοήθησε 115 πλοία και 2.500 ναυτικούς να φύγουν από τα Στενά του Ορμούζ, με στόχο τελικά την απομάκρυνση 11.000 ναυτικών, λόγω του πολέμου στο Ιράν, σύμφωνα με τον ΔΝΟ.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Εκκενώθηκαν δύο τρένα λόγω καύσωνα, τρεις νοσηλεύονται

Δύο τρένα Eurostar στο Βέλγιο σταμάτησαν λόγω βλάβης εν μέσω καύσωνα, με τους επιβάτες να αποβιβάζονται με ασφάλεια. Τρεις μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο, ενώ η εταιρεία παρείχε νερό και εναλλακτική μεταφορά.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώτσηρας: Προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Γιώργος Κώτσηρας επισκέφθηκε τα κεντρικά των Σιδηροδρόμων Ελλάδος και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας, συζητώντας με στελέχη θέματα έργων, ασφάλειας, ψηφιακού μετασχηματισμού και ανθρώπινου δυναμικού.