Αύξηση των συμβολαίων για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές προκαλεί ο φόβος των έξτρα φορολογικών επιβαρύνσεων στις μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω της επικείμενης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι Δ.Ο.Υ επεξεργάστηκαν περίπου 53.000 δηλώσεις, αριθμός που κινείται στα επίπεδα του 2019, ενώ εκκρεμούν περί τις 6.500 δηλώσεις που έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά ή με mail και από τις οποίες περίπου 5.000 αφορούν μεταβιβάσεις.
Σε καθημερινή βάση τα Τμήματα Κεφαλαίου των εφοριών δέχονται δεκάδες email και φακέλους από κούριερ με δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, ενώ αυξημένα είναι και τα ραντεβού που ζητούν οι φορολογούμενου για να υποβάλουν οι ίδιοι τις δηλώσεις και να ολοκληρώσουν ταχύτερα τη διαδικασία.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, οπότε σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα έχει ολοκληρωθεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, ο ρυθμός στις μεταβιβάσεις και κυρίως στις γονικές παροχές και δωρεές θα αυξηθεί. Κι αυτό γιατί στις περιοχές που οι τιμές ζώνης θα αναπροσαρμοστούν κυρίως σε εκτός σχεδίου και παραθαλάσσιες, οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές και οι δωρεές ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα λόγω της αύξησης του φόρου. Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μεταβιβάσεις είναι αφορολόγητες, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα «φουσκώσει» τα συμβολαιογραφικά έξοδα καθώς και τα τέλη μεταγραφής που πληρώνουν οι φορολογούμενοι.
Ποιοι δήμοι έχουν τα πρωτεία στις μεταβιβάσεις
Την ίδια ώρα τα στοιχεία του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων για την Αττική δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι δήμοι Αθηναίων, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης, Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου «σέρνουν το χορό» στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και κινητικότητα, σημειώνοντας ότι χιλιάδες δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων βρίσκονται «κολλημένες» στις εφορίες.
Ειδικότερα, ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς «άλλαξαν χέρια» 736 ακίνητα, αριθμός μειωμένος κατά 39,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020 που οι μεταβιβάσεις ακινήτων είχαν ανέλθει σε 1.214. Η πτώση αποδίδεται στο πλήγμα της πανδημίας σε τουρισμό και βραχυχρόνιες μισθώσεις που «πάγωσε» τις αγοραπωλησίες ακινήτων για άμεση ανακαίνιση και εγγραφή τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιες μίσθωσης. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Καλλιθέα με 94 μεταβιβάσεις ακινήτων, στην τρίτη θέση η Νέα Σμύρνη με 62 μεταβιβάσεις ακινήτων και ακολουθεί ο δήμος Ζωγράφου με 61 μεταβιβάσεις, ενώ στη Γλυφάδα και το Παλαιό Φάληρο καταγράφηκαν 50 συμβόλαια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2020 προσγειώθηκαν στα επίπεδα του 2017. Πέρυσι υπογράφηκαν 14.756 συμβόλαια έναντι 22.356 το 2019, 22.030 το 2018 και 14.010 το 2017 και οι φόροι που εισπράχθηκαν ανήλθαν σε 258,13 εκ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 21,5% σε σχέση με τα 328,67 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το 2019. Τα πρώτα στοιχεία για 2021, σε επίπεδο τριμήνου δείχνουν ότι η αγορά αντέχει ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες τα ακίνητα θα πάρουν την ανηφόρα και η ζήτηση θα αυξηθεί καθώς πολλοί θα σπεύσουν να προλάβουν τις αλλαγές που έρχονται στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες έχουν μπει σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές τιμές.
Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα
Στο μεταξύ, η ΑΑΔΕ έχει ανοίξει νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα (myProperty) μέσω της οποίας η διαδικασία της συμπλήρωσης και υποβολής φόρου μεταβίβασης έχει πλέον μετατραπεί σε υπόθεση μόλις 15 λεπτών, όταν με το προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν σύνταξη της δήλωσης στον υπολογιστή του συμβολαιογράφου, επίσκεψη του αγοραστή και του πωλητή στο γραφείο του συμβολαιογράφου για την υπογραφή της δήλωσης και στη συνέχεια επίσκεψη στη ΔΟΥ και αναμονή στην ουρά για την υποβολή της. Οι ψηφιακές μεταβιβάσεις από την 1η Ιουνίου 2021 θα είναι υποχρεωτικές.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει παρατείνει έως τις 30 Ιουνίου 2021 την προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που έληξε τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τις υποθέσεις που ο χρόνος υποβολής τους έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 και για τις οποίες είχε ήδη δοθεί παράταση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Επίσης, σημαντική ανάσα έδωσε στους φορολογούμενους η παράταση μέχρι την 1η Ιουλίου 2021 για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου «ξεμπλοκάροντας» εκατοντάδες υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων.