Νέο γύρο δύσκολων και κρίσιμων εξετάσεων στους δανειστές για «καυτά» θέματα όπως η φορολογία, ο ελεγκτικός μηχανισμός, τα εργασιακά, τα κρατικά «φέσια», τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης που θα τρέξει εντός του Απριλίου και συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης των 644 εκ. ευρώ από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.
Παράλληλα, η επερχόμενη αξιολόγηση περιλαμβάνει τεστ από τους θεσμούς για την κατάσταση στα δημοσιονομικά και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2024, καθώς και νέα μελέτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 12 Απριλίου αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια και στις 19-20 Απριλίου να μπουν στις διαπραγματεύσεις οι επικεφαλής.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η νέα αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας δεν έχει σχέση με τη προηγούμενη, χαρακτηρίζοντας την ως «αυξημένης δυσκολίας» λόγω της «καυτής» ατζέντας των προαπαιτούμενων αλλά και των δημοσιονομικών παραμέτρων. Οι ίδιοι παράγοντες πάντως εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στις συζητήσεις, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής για τις μεταρρυθμίσεις και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η στάση και η βαθμολόγηση των θεσμών θα είναι αυστηρότερη συγκριτικά με την 9η αξιολόγηση και για αυτό το λόγο έχουν προετοιμάσει ένα αναλυτικό κατάλογο με την πρόοδο και τις δράσεις στα κρίσιμα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές και καθυστερούμενες συντάξεις
Το πρώτο μεγάλο και χρόνιο αγκάθι είναι η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες καθώς και των περίπου 300.000 εκκρεμών συντάξεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει μεγάλη βαρύτητα στο θέμα, πιέζοντας την κυβέρνηση να επιταχύνει το ρυθμό εξόφλησης των κρατικών χρεών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οφειλές προς ιδιώτες έφτασαν τα 985 εκ. ευρώ στο τέλος του 2020 και, αν και ήταν μειωμένες κατά 200 εκ. ευρώ σε σύγκριση με την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, δεν μηδενίστηκαν όπως είχαν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές. Επίσης έχει χαθεί ο αρχικός στόχος για μηδενισμό των οφειλόμενων συντάξεων, που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση η εκκαθάριση θα γίνει σταδιακά έως το τέλος του 2021 με την ενεργοποίηση μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου και την ενίσχυση του προσωπικού για την διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα μέτωπα της φορολογίας
Στο πεδίο της φορολογίας τα ανοιχτά μέτωπα αφορούν τα ακίνητα και την ηλεκτρονική αναβάθμιση της ΑΑΔΕ. Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ότι το αργότερο έως τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρώσει την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, την επέκταση του συστήματος σε περίπου 3.000 περιοχές και την αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.
Στη διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να περάσει το νέο σχέδιο που προβλέπει αποσύνδεση του φετινού ΕΝΦΙΑ από τις νέες αντικειμενικές τιμές και «πάγωμα» του φόρου στα περυσινά επίπεδα λόγω του πλήγματος που επιφέρει η πανδημία στα εισοδήματα και με στόχο να αποφευχθούν επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες από την αύξηση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων τους.
Η άλλη φορολογική εκκρεμότητα έχει να κάνει με τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS με την φορολογική διοίκηση και τη στελέχωση της ΑΑΔΕ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει λόγο για καθυστερήσεις και να ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών.
Εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις
Στα εργασιακά η δέσμευση της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας υλοποιείται, καθώς εντός του Απριλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει ενίσχυση της ευελιξίας στο ωράριο εργασίας, ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο και αλλαγές στο πλαίσιο για την προκήρυξη απεργιών
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται η πορεία των αποκρατικοποιήσεων με τους θεσμούς να ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών και εκπλήρωση των ορόσημων που έχουν τεθεί, ενώ καταγράφουν καθυστερήσεις στην απλοποίηση των διαδικασιών και την ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων καθώς και στις εφαρμοστικές διατάξεις του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.