Αβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί γύρω από το ζήτημα των χρεώσεων των ενεργοβόρων καταναλωτών ρεύματος. Από τη μία μεριά η διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια της βιομηχανίας να συνεχίζει να είναι «παγωμένη» με τα τιμολόγια να παραμένουν σε καθεστώς σιωπηρής παράτασης, ενώ παράλληλα το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα διμερή συμβόλαια με ΑΠΕ προσέκρουσε σε βέτο της Κομισιόν και δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως έγινε γνωστό μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για το σχέδιο Ελλάδα 2.0, το πλάνο του ΥΠΕΝ για διμερή συμβόλαια ΑΠΕ και καταναλωτών με ιδιαίτερη έμφαση σε παραγωγικούς κλάδους της χώρας, όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός και η εστίαση όπου το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% του κόστους παραγωγής ή λειτουργίας έμεινε εκτός της λίστας για το Ταμείο Ανάκαμψης και αναζητείται νέος τρόπος για να προχωρήσει θεωρώντας ότι θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία από το 2022.
Πηγές της βιομηχανίας, ωστόσο, τονίζουν ότι αν λειτουργούσε ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε ίσως κάποια λύση από το 2023- 2024, ενώ το πρόβλημα παραμένει στο σήμερα, στο 2021 και 2022, που με τις υφιστάμενες συνθήκες βιομηχανίες στη χώρα θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τεράστια πίεση. Στους ευρύτερους στόχους του ΥΠΕΝ πάντως είναι οι τιμές του ρεύματος για την βιομηχανία και τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους να φτάσουν τα επίπεδα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τιμών.
Όπως έγραφε το Business Daily, από την πλευρά της, η βιομηχανία ζητάει να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα, ενώ σημειώνει ότι η ΔΕΗ στην επιστολή που είχε στείλει προς τις βιομηχανίες έλεγε ότι διατηρεί το δικαίωμα όταν γίνει η συμφωνία να πληρωθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2021 τη διαφορά στις τιμές. Αυτό θα ήταν και το τελευταίο χτύπημα που θα οδηγούσε σε «λουκέτα», τονίζεται από την πλευρά των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Η πλευρά της βιομηχανίας απορρίπτει αλλαγές που έχει προτείνει η ΔΕΗ και αφορούν στην κατάργηση της ειδικής τιμής για το νυχτερινό τιμολόγιο –μέτρο που η πλευρά της βιομηχανίας επισημαίνει ότι θα είναι η αφορμή για να σβήσουν φουγάρα μιας και αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις χαλυβουργίες και τις τσιμεντοβιομηχανίες. Ειδικά στους δύο αυτούς κλάδους, σε ποσοστό 80% οι μονάδες δουλεύουν νυκτερινές ώρες, Σαββατοκύριακα και αργίες, ώστε αφενός να επωφεληθούν των χαμηλότερων τιμών και αφετέρου να εξασφαλίσουν το προβλεπόμενο, σταθερό φορτίο για τη ΔΕΗ και το σύστημα ηλεκτροδότησης.
Επιπλέον, με τις προτάσεις της ΔΕΗ καταργούνται οι εκπτώσεις όγκου και εισάγεται ρήτρα προσαύξησης, ενώ επίσης ζητείται από τους ενεργοβόρους καταναλωτές να δεσμευτούν για το ύψος της κατανάλωσής τους και, αν σε μηνιαία βάση υπολείπεται πάνω από 2%, τότε η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει «ζημιές» -ρήτρα "take or pay".
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ αποφεύγει να σχολιάσει δημόσια τις διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία, ενώ η σταθερή θέση της είναι ότι δεν μπορεί να πουλάει το ρεύμα σε τιμές χαμηλότερες του κόστους.
Βολές κατά της ΔΕΗ από την ΕΒΙΚΕΝ
Για «δεσπόζοντα παίχτη σε ρόλο μπαμπούλα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, μιλώντας στο Power and Gas Supply Forum, αφήνοντας αιχμές κατά της ΔΕΗ για χειραγώγηση των τιμών στην αγορά ενέργειας μέσω του target model.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η ΔΕΗ κατηγορείται από τη βιομηχανία ότι τεχνητά «φουσκώνει» τις τιμές στην αγορά εξισορρόπησης και μετά ζητεί αυξήσεις με βάση τις «φουσκωμένες» τιμές. Όπως σημείωσε ο κ. Κοντολέων τα περιστατικά που είδαμε στην εξέλιξη του target model είναι ανησυχητικά και δεν μπορεί να εξηγηθεί η άνοδος του κόστους στην αγορά εξισορρόπησης.
«Στην ΕΒΙΚΕΝ ανησυχούμε για το κόστος που ξέφυγε με τα τιμολόγια βιομηχανίας να αυξάνονται πάνω από 20%. Ο δεσπόζων παίχτης μιλάει για ριζική αλλαγή των τιμολογίων χωρίς να είναι πλέον κοστοστρεφή και να συνδέονται με την αντιστάθμιση κινδύνου», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.
Ο κ. Κοντολέων κατηγόρησε τη ΔΕΗ ότι μέρος του ρίσκου της εξισορρόπησης θέλει να το μεταφέρει στις συμβάσεις με ρήτρες αναπροσαρμογής όταν «γνωρίζουμε ότι για τον δεσπόζοντα παίχτη ανακτάται το κόστος ήδη», όπως ανέφερε, εξηγώντας ότι βιομηχανία δεν μπορεί να μεταφέρει αυτά τα κόστη στα προϊόντα της, ενώ επικρατεί ανασφάλεια για υπερβολικό κόστος.
«Είμαστε σε μεταβατικό στάδιο και η βιομηχανία καλείται να επωμισθεί το ρίσκο με ρήτρες ή αυξήσεις», τόνισε, σημειώνοντας πώς δεν είναι έχει υπάρξει εξήγηση ακόμα από πλευράς της εταιρείας για τους λόγους για τους οποίους καταργήθηκε το νυχτερινό τιμολόγιο.