ΓΔ: 2101.57 1.78% Τζίρος: 338.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σκρέκας: Έως τον Ιούνιο η πρόταση στην ΕΕ για επενδύσεις στο φυσικό αέριο

Η πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM) για να προχωρήσουν επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου θα έχει κατατεθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού στην ΕΕ σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έως τον Ιούνιο θα έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM) για να προχωρήσουν επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου. Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας μιλώντας στο 2ο συνέδριο Pwer & Gas Supply Forum και συμπλήρωσε πώς θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήμα για την αποθήκευση ενέργειας, ενώ θα προωθηθούν τα διμερή συμβόλαια ΑΠΕ για να δούμε τα πρώτα να «τρέχουν» μέσα στο 2021, ή το αργότερο 2022. 

Αναφερόμενος ειδικότερα στα διμερή συμβόλαια ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως το υπουργείο εκπονεί μελέτη για να διαπιστωθεί ο καλύτερος τρόπος στήριξης από την πολιτεία των συμβολαίων αυτών εξετάζοντας πρακτικές που έρχονται από το εξωτερικό όπως για παράδειγμα από την Ισπανία. Δίνοντας ένα παράδειγμα σημείωσε ότι η πολιτεία ενδεχομένως να έχει ως στόχο να διασφαλισθεί με ποιον τρόπο ένα διμερές συμβόλαιο θα εκπληρωθεί στο σύνολο της διάρκειάς του ή με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να στηριχθούν οι επενδύσεις στις μονάδες ΑΠΕ. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα που είναι γνωστό ενώ τόνισε ότι γίνονται κινήσεις ώστε να διασφαλισθεί η ενεργειακή ασφάλεια. Ένας τέτοιος μηχανισμός σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα είναι η στρατηγική εφεδρεία ενώ σε πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις είναι η βελτίωση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, τα σχέδια για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, η προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, «τα οποία θα διασφαλίσουν την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι απαραίτητη για την κοινωνία και την οικονομία», σημείωσε ο υπουργός.

Μιλώντας για το Target Model τόνισε ότι μπορεί στην αρχή του να υπήρξαν «παιδικές ασθένειες» αλλά όπως είπε τα μέτρα της ΡΑΕ έχουν φέρει αποτέλεσμα, για να υπάρξει αποκλιμάκωση στις τιμές στη Αγορά Εξισορρόπησης ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο παρακολουθεί την αγορά και είναι έτοιμο να παρέμβει εάν αυτό χρειαστεί ενώ στα σχέδια τους είναι και η ισχυροποίηση της ΡΑΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο προς Βουδαπέστη: Εξηγήσεις για ενημέρωση Μόσχας από ΥΠΕΞ Ουγγαρίας

Η Γερμανία ζήτησε εξηγήσεις από τον Ούγγρο ΥΠΕΞ για φερόμενη ενημέρωση της Μόσχας σχετικά με συνομιλίες εντός ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ τονίζει ότι τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προτεραιότητα μας η δίκαιη λύση για το Κυπριακό

Η Κομισιόν επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά της να συμβάλει ενεργά στη λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για επανένωση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σύντομα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για τον ειδικό απεσταλμένο.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Σ. Αρναούτογλου για το Τελωνείο Μαυροματίου

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου για τα προβλήματα λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου και την ανάγκη ενίσχυσης για στήριξη της οικονομίας και της διασυνοριακής δραστηριότητας.
Ο Κορκίδης στο βήμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Θετικό πρώτο ανάχωμα τα μέτρα για τη νέα ενεργειακή κρίση

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κινήθηκε άμεσα, ενώ η ευρωπαϊκή απάντηση παραμένει ζητούμενο.