ΓΔ: 1393.55 -0.29% Τζίρος: 31.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:35:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

DBRS: Η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες του Ταμείου Ανάκαμψης

Συνολικά, σημειώνει ο οίκος, ο θετικός αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από τις απρόσκοπτες εγκρίσεις εκταμιεύσεων και την κατανομή των πόρων για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι πόροι του προγράμματος «Επόμενη Γενιά ΕΕ (NGEU) αποτελούν σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να υλοποιήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει στο μέλλον και να αναπτυχθεί η οικονομία της μεσοπρόθεσμα, μετά τη συρρίκνωσή της κατά 8,2% το 2020 λόγω του κορονοϊού, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

H Eλλάδα, σημειώνει, θα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς δικαιούται να λάβει επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 30,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Από το ποσό αυτό, τα 17,8 δισ. ευρώ (περίπου το 10% του ΑΕΠ το 2019) αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (το 7%) σε δάνεια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως το 2026.

«Συνολικά, η DBRS Morningstar αναμένει ότι το RRF θα μπορούσε να ενισχύσει άμεσα την κεφαλαιακή βάση της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης οικονομικών υποδομών και του εργατικού δυναμικού της λόγω μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν τις δεξιότητες απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε η βοηθός αντιπρόεδρος του οίκου για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις χωρών, Σπυριδούλα Τζήμα, προσθέτοντας: «Ωστόσο, η DBRS Morningstar σημειώνει ότι, λόγω της καινοτόμου φύσης του, η υλοποίηση αυτού του νέου μέσου της ΕΕ θα μπορούσε να είναι δύσκολη και θα απαιτήσει ισχυρή εθνική ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας από την κυβέρνηση και ταχύτητα από τη δημόσια διοίκηση».

Συνολικά, σημειώνει ο οίκος, ο θετικός αντίκτυπος του NGEU στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από τις απρόσκοπτες εγκρίσεις εκταμιεύσεων και την κατανομή των πόρων για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και για μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Olga Kefalogianni, Tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεφαλογιάννη: Έμφαση σε αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τουρισμό

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του ΤΤΑ συνολικού ύψους περίπου 387 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία διαρθρώνονται σε τέσσερις άξονες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Εντός Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι τα κράτη - μέλη που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης πριν τις 30 Απριλίου (όπως η Ελλάδα), θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν το τέλος του Ιουνίου.
EY Ellados, Papazoglou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Παπάζογλου: Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα

Ιστορική ευκαιρία αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα που απαιτεί όμως και μία ιστορική προσπάθεια ώστε η χώρα να καλύψει το έδαφος που έχασε τα τελευταία είκοσι χρόνια, επισημαίνει ο Παναγιώτης Παπάζογλου, ενώ αναφέρεται στους τομείς που πρέπει να δοθεί έμφαση.
Vestager, Komision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βεστάγκερ: Πρώιμη η συζήτηση για ένα δεύτερο σχέδιο ανάκαμψης

«Το βρίσκω λίγο περίεργο να μιλάμε για ένα νέο πακέτο οικονομικών κινήτρων, το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμαστε, ενώ έχουμε ήδη τόσα πολλά να κάνουμε» , υπογράμμισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι από τα καλύτερα στην ΕΕ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι πάντα είχε σεβασμό για τους Έλληνες και αναγνώριζε τις θυσίες που έκαναν. Η φράση που χρησιμοποιούσε όταν αναφερόταν στην χώρα μας ήταν: «Να βοηθάμε και να σεβόμαστε την Ελλάδα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι πρόγραμμα τόνωσης επενδύσεων για την Ελλάδα

«Παραχωρούμε την πλήρη δικαιοδοσία στις τράπεζες που θα αξιολογούν την επένδυση, γιατί στόχος είναι οι επενδύσεις να μην καταλήξουν κουφάρια», υποστήριξε ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας.