Βήματα πίσω στην επιβολή νέων ή στην αύξηση προμηθειών κάνουν οι τράπεζες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χωρίς να είναι όμως σαφές αν θα ακυρώσουν όλες τις προγραμματισμένες αλλαγές της τιμολογιακής πολιτικής τους σε καθημερινές συναλλαγές, που ήταν προγραμματισμένες να τεθούν από αύριο, 1η Νοεμβρίου, σε ισχύ.
Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα προχωρήσει στο πάγωμα ορισμένων χρεώσεων που είχε ανακοινώσει. Μεταξύ των χρεώσεων που θα παγώσουν είναι η χρέωση 15 λεπτών για αντίγραφο κινήσεων σε ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας.
Πηγές από άλλες τράπεζες αναφέρουν ότι δεν είχαν ανακοινώσει αυξήσεις για χρεώσεις για αντίγραφο κινήσεων από ΑΤΜ με χρήση κάρτας που έχει εκδοθεί από την ίδια την τράπεζα, οπότε δεν τίθεται θέμα παγώματος της σχετικής χρέωσης.
Οι νέες προμήθειες που είναι έτοιμες να επιβάλουν μετά τις 31 Οκτωβρίου οι τράπεζες έρχονται αμέσως μετά την επιβολή αυξημένων προμηθειών στις συναλλαγές με κάρτες σε ATM άλλης τράπεζας και αφορούν πάλι συναλλαγές με κάρτες. Σύμφωνα με καταγραφή που έχει κάνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, πρόκειται για τις εξής προμήθειες:
- Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ.
- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ.
- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ.
- Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ.
- Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ.
Προειδοποιήσεις Γεωργιάδη
Ο υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε σήμερα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές και θα επιβάλει πρόστιμα, εάν διαπιστώσει παραβάσεις. «Δεν θα κάνουν ό,τι θέλουν οι τράπεζες», τόνισε ο Α. Γεωργιάδης.
«Η κυβέρνηση είναι παρούσα και έτοιμη να παρέμβει»: αυτό ήταν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδη, προς τις διοικήσεις των τραπεζών, με αφορμή τις αποφάσεις τους για επιβολή νέων προμηθειών σε καθημερινές συναλλαγές, ενώ προειδοποίησε ότι θα εξεταστούν πολύ προσεκτικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές και θα επιβληθούν στις τράπεζες πρόστιμα.
Μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ζήτησε να λάβει η κυβέρνηση μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δεσμεύτηκε ότι, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν πρόστιμα.
«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές, ιδίως των 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις». δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό οι τραπεζίτες, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις των τραπεζών και, σε περίπτωση που δεν είναι λογικές, όπως είπε, τότε η κυβέρνηση είναι παρούσα και έτοιμη να παρέμβει.
«Όχι, δεν θα κάνουν οι τράπεζες ό,τι θέλουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα πάντα και θα λάβει αν χρειαστεί πρωτοβουλίες, αλλά πάντα εντός του θεσμικού πλαισίου και των ορίων που προβλέπει.
Συνάντηση Μητσοτάκη με τραπεζίτες
Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχε ζητήσει την ανάκληση των αυξήσεων που έχουν ανακοινώσει σε μία σειρά τραπεζικών υπηρεσιών.
«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.
Το πάγωμα των χρεώσεων στηρίζει και η ΔΙΑΣ
Επίσης και η ΔΙΑΣ ΑΕ (Σύστημα πληρωμών) εκφράζει με ανακοίνωσή της την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές ώστε «οι χρήστες-πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και ταυτόχρονα να ωφελείται η Εθνική Οικονομία μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το τελικό ζητούμενο».