«Κυλιόμενα και με κόφτες» μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο, που θα αυξήσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ το λογαριασμό επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με τις ανακοινώσεις για τη σύνθεση και το χρονοδιάγραμμα του πακέτου να τοποθετούνται την ερχόμενη εβδομάδα.
Με την ελπίδα ότι θα φανεί φώς στο τούνελ του lockdown με το σταδιακό άνοιγμα oρισμένων κλάδων της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η περίμετρος των παραδοσιακών παρεμβάσεων, όπως οι αναστολές συμβάσεων και τα «κουρεμένα» ενοίκια, θα συρρικνώνεται σταδιακά συμπιέζοντας το κόστος για το Δημόσιο που οδεύει προς τα 13 δισ. ευρώ έναντι 11,6 δις. ευρώ με βάση τη τελευταία εκτίμηση.
Οι ενισχύσεις θα ακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και θα αποσύρονται αυτόματα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που «ανεβάζουν ρολά» ή θα τίθενται εκτός λίστας με τους πληττόμενους ΚΑΔ, ενώ για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας θα ισχύσει και τον Απρίλιο το μοντέλο Μαρτίου με τη ρήτρα τζίρου.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ότι «προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του κόσμου. Και τα δημόσια οικονομικά δέχονται πλήγματα. Τα δημόσια οικονομικά κρατούν όρθιο ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας. Ξεπεράσαμε τα 30 δισ. σε ταμειακές δαπάνες στην διάρκεια της κρίσης».
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι χρηματοδοτικές αντοχές είναι συγκεκριμένες και πρέπει πάση θυσία το κόστος να συγκρατηθεί κάτω από τα 13 δισ. ευρώ δεδομένου ότι τον Απρίλιο και το Μάιο αναμένεται «τρύπα» στα έσοδα του δημοσίου
Παράλληλα, ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας για τον προϋπολογισμό είναι η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλλει το μερίδιο του στο Δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή με βάση υπολογισμού το επίδομα των 534 ευρώ και το χρονικό διάστημα που ήταν εκτός εργασίας. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν ότι το κόστος θα φθάσει στα 330 - 350 εκ. ευρώ και θα είναι πολλαπλάσιο του 2020, αφού φέτος ο αριθμός των εργαζομένων και η διάρκεια της αναστολής είναι μεγαλύτερα συγκριτικά με πέρυσι, καθώς το lockdown καλύπτει το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου
Το πακέτο πέραν της παράτασης των μέτρων στήριξης περιλαμβάνει νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8, ύψους 500 εκ. ευρώ που θα τρέξει από τον Μάιο, ειδικά προγράμματα ΕΣΠΑ για τη στήριξη του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού αλλά με πλέγμα κριτηρίων, με στόχο οι πόροι να διοχετευθούν σε όσους δέχονται τα ισχυρότερα πλήγματα από την υγειονομική κρίση και κινδυνεύει η επιβίωση τους.
Ειδικότερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία το σχέδιο για τον Απρίλιο προβλέπει:
- Παράταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας με χορήγηση του αναλογικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ στους εργαζόμενους σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις και ταυτόχρονη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 430 εκ. ευρώ.
- Κούρεμα κατά 100% των ενοικίων για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με αποζημίωση του 80% των απωλειών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς. Η έκπτωση θα αφορά και τα μισθώματα για πρώτη κατοικία η φοιτητική στέγη για εργαζόμενους που θα είναι σε αναστολή. Το μέτρο κοστίζει 70 εκ. ευρώ.
- Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης. Οι εκτιμώμενες απώλειες για τα ταμεία κυμαίνονται στα 80- 90 εκ. ευρώ.
- Επέκταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τον επόμενο μήνα με επιβάρυνση 150 εκ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 ύψους 1 δις. ευρώ με έμφαση στο τουρισμό και την εστίαση μέσω της αύξησης του ύψους της ενίσχυσης, «κούρεμα» του ποσού ακόμα και πάνω από το 50% που ίσχυε στους δύο προηγούμενους κύκλους και επίσπευση της 0 εκταμίευσης των χρημάτων.
- Χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό με το ποσό να αναλογεί σε μέρος του ποσοστό του μηνιαίου τζίρου σε κανονική λειτουργία.
- Πάγωμα επιταγών.