ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 με «πράσινο φως» του Eurogroup

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, με δεδομένο και το γεγονός ότι εντός του τρέχοντος έτους θα υπάρξουν και οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έτοιμοι να δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης να παραμείνουν ανενεργοί τόσο το 2021 όσο και το 2022 είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα 15 Μαρτίου και σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσής του που έχει στην κατοχή του το Reuters, αναμένεται ότι θα υπάρξει δέσμευση να συνεχιστεί η στήριξη των οικονομιών και το 2022, με δεδομένο ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ανακόπτει την όποια προσπάθεια για ανάκαμψη. 

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο το Eurogroup θα δεσμευθεί ώστε τα πακέτα στήριξης, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν φθάσει στο 8% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αναφορικά με τα μέτρα φοροαπαλλαγών και στο 19% του ΑΕΠ σε ό,τι αφορά τα μέτρα ρευστότητας, θα παραμείνουν σε ισχύ όσο διατηρείται η οξεία υγειονομική κρίση. 

«Το Eurogroup δεσμεύεται υπέρ της διατήρησης των μέτρων στήριξης στη ζώνη του ευρώ, το 2021 και το 2022 λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν και τα δημοσιονομικά κίνητρα που θα στηριχθούν μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)», αναφέρεται στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος. 

Το RRF ανέρχεται συνολικά σε 672,5 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, τα οποία θα αντληθούν με κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό και σκοπό έχει να στηρίξει όσες χώρες έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία και παράλληλα διαθέτουν υψηλό χρέος ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ψηφιοποίησης και της «πράσινης ανάπτυξης».

Την περασμένη εβδομάδα, σε ένα παρόμοιο μήνυμα υποστήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την τήρηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι τέτοιου είδους περιορισμοί θα πρέπει να παραμείνουν σε αναστολή και το επόμενο έτος. 

Ένας από τους στόχους είναι να σταλεί το μήνυμα  και στις αγορές αλλά και στις επιχειρήσεις ότι η ευρωζώνη δεν θα προχωρήσει σε πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει κάτι παραπάνω από αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες. 

Το μήνυμα συμπίπτει επίσης με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα εντείνει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά για να συγκρατήσει την ανοδική πορεία στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και να διατηρήσει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για την οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε κατά 6,6% πέρυσι, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της εξαιτίας των lockdowns που επιβλήθηκαν το 2020 και συνεχίζουν να ισχύουν στις περισσότερες χώρες. 

Μέσω των μέτρων στήριξης αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που δεχθεί πλήγμα, με ορισμένους, πάντως, αναλυτές να υποστηρίζουν ότι μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και εταιρείες που θα είχαν «βάλει λουκέτο» ακόμη και εάν δεν υπήρχε η πανδημία. 

«Σε ένα δεύτερο στάδιο, μόλις βελτιωθεί η υγειονομική εικόνα και αρθούν οι περιορισμοί, τα φορολογικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να στραφούν προς πιο στοχευμένες δράσεις για την προώθηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης. Οι βιώσιμες αλλά ακόμη ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν στην αποφυγή προβλημάτων φερεγγυότητας, να ανοίξουν ξανά και να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα», προστίθεται στο προσχέδιο. 

Βάσει των εκτιμήσεων της Κομισιόν ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 3,8% τόσο φέτος όσο και το 2021 αλλά ταυτόχρονα το χρέος θα παραμείνει υψηλότερα από το 100% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στα κράτη – μέλη. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο 200% του ΑΕΠ και η Ιταλία στο 160%.

Ωστόσο, το Eurogroup θεωρεί ότι το θέμα του χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. «Μόλις η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους εφαρμόζοντας βιώσιμες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές», ανέφερε το προσχέδιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, evro, digital, psifiako, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλο και πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ: Αποφάσεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Ένα ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά τα μετρητά και να εγγυάται την πρόσβαση των χρηστών της ζώνης του ευρώ σε χρήμα κεντρικής τράπεζας, τονίζεται σε ανακοίνωση του Eurogroup.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Θετική η 11η αξιολόγηση με εύσημα για μεταρρυθμίσεις, «κόκκινα» δάνεια

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% μέχρι και το 2026, με βασικό «αγκάθι» για την οικονομία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Papathanasis, YPETHO, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Εκταμίευση ενός δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

H Ελλάδα έχει εκταμιεύσει πλέον 18,2 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ, ποσό που ξεπερνά το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»,  κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 5η θέση των 27 κρατών- μελών.
european union-europi-europe-komision
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να επιταχύνει για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα έχει ακόμα διαθέσιμα κονδύλια ύψους 18,7 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια, που μπορούν να εκταμιευτούν μετά την αξιολόγηση της μελλοντικής εκπλήρωσης των υπόλοιπων 294 ορόσημων και στόχων.