ΓΔ: 1390.86 -0.48% Τζίρος: 21.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:54:00 DATA
Pixabay

Ανοίγει ο δρόμος για την προστασία παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι να προστατευτούν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έναντι των αγοραστών. Ποιες αγροτικές επιχειρήσεις αφορά το νομοσχέδιο.

Τη βούληση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στηρίξει τις μικρομεσαίες παραγωγικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα καταδεικνύει το νομοσχέδιο για την προστασία των παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός. Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και αναμένει τον προγραμματισμό του για να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και να ψηφιστεί ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λιβανός «βασικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι η προστασία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων στην κάθετη αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων έναντι των αγοραστών», προσθέτοντας πως «με το νομοσχέδιο καθορίζονται ποιες πρακτικές στην αγορά είναι θεμιτές και ποιες όχι. Καθορίζονται οι πρακτικές που "από την ίδια τους τη φύση" θεωρούνται αθέμιτες, εξαιρούμενες από τη συμβατική ελευθερία των μερών, και οι πρακτικές που είναι θεμιτές, εφόσον προβλέπονται με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους σε συμφωνίες προμήθειας ή σε επακόλουθες συμφωνίες μεταξύ των μερών».

Το νομοσχέδιο αφορά επιχειρήσεις του κλάδου με τζίρο από 2 εκατ. ευρώ και κάτω. Σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα «από το αγρόκτημα στο πιρούνι» (σ.σ. Farm to fork) για όλα τα προϊόντα, αλλά κι αυτά που μεταποιούνται για να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα, είτε με την ιδιότητά τους ως παραγωγού είτε με αυτή ως αγοραστή, δηλαδή οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ομάδα τέτοιων φυσικών και νομικών προσώπων, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου ή ομάδας, ή οποιαδήποτε δημόσια αρχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αγοράζει γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου

Τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, το οποίο θα ενισχύει και θα διασφαλίσει το εισόδημα των αγροτών, περιέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο θα προστατεύει παραγωγούς από αθέμιτες πρακτικές:

  • που αναπτύσσονται εις βάρος τους
  • θα επιτρέπει στους αγρότες μας να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση,
  • θα υποχρεώνει την ύπαρξη σαφών και ξεκάθαρων όρων στις συμφωνίες που θα συνάπτονται μεταξύ αυτών και των αγοραστών των προϊόντων τους
  • θα ορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πληρωμών, τα οποία θα τους επιτρέπουν να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους και τη ζωή τους.
  • θα προβλέπει και έναν ελεγκτικό μηχανισμό, για να εξασφαλίσει την τήρησή του.

Τι προβλέπει

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης και την "Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο:

  • αποσαφηνίζονται οι όροι που οφείλουν να διέπουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των προμηθευτών των αγροτικών προϊόντων και των αγοραστών, εστιάζοντας στις εμπορικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες,
  • μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών, ο οποίος καθορίζεται το ανώτερο σε 30 ημέρες για την πώληση ευαλλοίωτων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα,
  • αντιμετωπίζεται η πρακτική της ανοιχτής τιμής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και η οποία παραβιάζει τους κανόνες των καλών συναλλαγών,
  • ενσωματώνεται η παραπάνω Ευρωπαϊκή Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο με σκοπό την περαιτέρω εναρμόνισή του με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Να γεφυρωθεί το χάσμα με τις προηγμένες χώρες και να πραγματοποιηθεί η ψηφιακή μετάβαση του αγροτικού κλάδου στην μετά πανδημίας εποχή, στοχεύει το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» για την Ελλάδα καθώς έχει χαθεί το 31% των αγροκτημάτων

Σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace, από το 2007 έχουν χαθεί 2 εκατ. εμπορικά αγροκτήματα στην ΕΕ. Σημαντική η μείωση κερδών στα μικρά αγροκτήματα της Ελλάδας που το 2021 κέρδιζαν 29% λιγότερα σε σχέση με το 2007.
Tsiaras, ypourgeio dikaiosinis, vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Τσιάρας: Τον Οκτώβριο η λύση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Η ρύθμιση αγορά περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες και δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ για απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων.
Tsiaras, ypourgeio dikaiosinis, vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Τσίαρας: Σύντομα θα υπάρξει λύση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα υπάρχει η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από την τράπεζα, προκειμένου να δοθεί ανάσα σε περισσότερους από 760 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες.
Tsiaras, ypourgeio dikaiosinis, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσιάρας: Επιχειρείται η συνολική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρείται μια σειρά από παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, και πολιτικές για προϊόντα που παράγει η χώρα και έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.