Σε ανατροπές στο μέτρο των αποδείξεων με την ένταξη στο «καλάθι της εφορίας» και των «χάρτινων» και τη χορήγηση μπόνους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις για όλες τις συναλλαγές με μετρητά και να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές.
Το σχέδιο προβλέπει ότι για την κάλυψη του ορίου 30% επί του εισοδήματος θα μετράνε και οι «χάρτινες» αποδείξεις και μάλιστα μόνο αυτές και όχι οι ηλεκτρονικές όπως ισχύει σήμερα θα συμμετέχουν στις μηνιαίες κληρώσεις της φορολοταρίας που θα μοιράζουν δώρα και μεγάλα χρηματικά ποσά στους τυχερούς.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών πίσω από το φαινομενικά παράδοξο της επιστροφής από την «ηλεκτρονική στη χάρτινη εποχή» βρίσκεται η επιχείρηση εντοπισμού κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι με την εξαίρεση των χάρτινων αποδείξεων από την εφορία και την φορολοταρία οι φορολογούμενοι δεν έχουν κανένα κίνητρο να ζητάνε αποδείξεις για τις συναλλαγές τους με μετρητά, πράγμα που ευνοεί την φοροδιαφυγή
Οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων θα ισχύουν από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή αυτά που θα δηλωθούν στην εφορία την άνοιξη του 2022 και αναμένεται να τρέξουν παράλληλα με την online σύνδεση των 600.000 ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη (δηλώσεις στον ΑΝΤ1) εξετάζεται:
- Το 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα ή και με μετρητά.
- Σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) οι φορολογούμενοι θα μπορούν από το κινητό τους να σκανάρουν τις χάρτινες αποδείξεις αμέσως μετά τη συναλλαγή με το κατάστημα ή τον επαγγελματία. Η εφαρμογή θα διατίθεται από το Google Play και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το smartphone του τον ειδικό κωδικό (QR Code), που είναι πάνω στην απόδειξη. Μάλιστα η εφαρμογή θα τον πληροφορεί εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή έχει «κοπεί» από πειραγμένη ταμειακή. Με αυτό το σύστημα επιδιώκεται ο δραστικός περιορισμός του φαινομένου με τα παράνομα λογισμικά των ταμειακών μηχανών. Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος θα περνάει τις αποδείξεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητα της απόδειξης.
- Θέσπιση κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από τις συναλλαγές με μετρητά, με βασικότερο να μπαίνουν στη κλήρωση της φορολοταρίας που γίνεται κάθε μήνα οι συναλλαγές με τις «σκαναρισμένες» χάρτινες αποδείξεις. Τα χρηματικά ποσά που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι θα είναι μεγαλύτερα από τα 1.000 ευρώ που προβλέπονται σήμερα για 1.000 τυχερούς κάθε μήνα.
Την ίδια ώρα παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στις e-αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν φέτος καθώς λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης από την πανδημία πολλοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το οριζόντιο όριο του 30% και κινδυνεύουν με έξτρα φόρο.
Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν μείωση του ορίου του 30% στο 20% ή και στο 10% για όσους έχουν πληγεί από την κρίση ή ακύρωση του πέναλτι φόρου 22%. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.