Παραμένει ισχυρό το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που καταγράφεται στη χώρα μας όπως φάνηκε και στον τελευταίο κύκλο υποβολής αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής στον κύκλο του Φεβρουαρίου υπεβλήθησαν 477 αιτήσεις για ισχύ 8,86 GW. Έτσι, μαζί με τον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020 βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την Αρχή για το επόμενο διάστημα 2.341 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 54,36 GW.
«Το πλήθος των αιτήσεων είναι διαχειρίσιμο από την Αρχή, η οποία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιολόγηση τους το συντομότερο δυνατό, παρά την αδιαμφισβήτητη δραματική υποστελέχωσή της και υπό τα συνεχιζόμενα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας», τονίζει η ΡΑΕ.
Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται και πάλι στα φωτοβολταϊκά με 226 αιτήσεις για μονάδες ισχύος 6 GW και ακολουθούν τα αιολικά με 167 αιτήσεις για 2,6 GW. Η υπόλοιπη ισχύς αφορά μονάδες βιομάζας, μικρά υδροηλεκτρικά, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας και υβριδικές μονάδες ΑΠΕ.
Ισχυρός ο τομέας ΑΠΕ στα αποτελέσματα του 2020
Όπως είχε αναφέρει το Business Daily, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2020, ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας αναδείχθηκε σε αυτόνομο κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, σηματοδοτώντας τη στρατηγική εστίαση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών έργων και αποθήκευσης ενέργειας, τόσο μέσω της κατασκευής έργων για τρίτους, όσο και μέσω της δικής της πλατφόρμας ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων.
Συνολικά, το 2020 ο τομέας ανάπτυξης ΑΠΕ & αποθήκευσης ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €264 εκατ., που αντιστοιχεί σε 14% του συνολικού κύκλου εργασιών. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), το 2020. διαμορφώθηκαν σε €15 εκατ.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρέασαν τις οικονομικές επιδόσεις του τομέα, ειδικά τους πρώτους εννέα μήνες, καθώς μετατοπίστηκε χρονικά τόσο η έναρξη κατασκευής των ήδη συμβασιοποιημένων έργων, όσο και η υπογραφή νέων. Στο τελευταίο τρίμηνο άρχισε η σταδιακή ανάκαμψη με την υπογραφή νέων έργων και την ομαλοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών. Ειδικότερα τους τελευταίους μήνες του έτους, η εταιρεία ανακοίνωσε μια σειρά από νέες συμφωνίες, τόσο με την απόκτηση έργων για την δική της πλατφόρμα, όσο και για κατασκευή για τρίτους σε χώρες όπως η Χιλή, η Ισπανία, η Σκωτία, η Αυστραλία και η Ελλάδα.