Σε δυσμενή αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, αλλά με ταυτόχρονη αναβάθμιση για το 2022, προχωρά σε νέα έκθεσή της για ευρωζώνη και ΕΕ (Winter 2021, Interim Forecast), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Επιτροπή η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 10% το 2020 (στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις ανέμενε ότι η συρρίκνωση θα φθάσει στο 9%), ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα φθάσει στο 3,5% (από 5% προηγούμενη εκτίμηση) και θα διευρυνθεί στο 5% το 2022 (αναβάθμιση από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,5%). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση της Κομισιόν για την ύφεση του προηγούμενου έτους ταυτίζεται με αυτή της κυβέρνησης, όπως άλλωστε παραδέχθηκε χθες ο αναπληρωτής υπ. Υγείας, κ. Θ. Σκυλακάκης.
Αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «το ΑΕΠ σημείωσε ενίσχυση 2,3% σε τριμηνιαία βάση στο γ’ τρίμηνο του 2020, λόγω του «ανοίγματος» της οικονομίας και της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού.
Η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση. Η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε απότομα λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, ενώ οι κατασκευές έδειξαν κάποια ανθεκτικότητα. Η εφαρμογή, όμως, εκ νέου μέτρων περιορισμού κατά το δ’ τρίμηνο του έτους, οδηγεί σε αρνητική πορεία το ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% το 2020. Τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να επηρεάσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021, πριν αυξηθεί σε 5% το 2022. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να στηρίζεται από την ιδιωτική κατανάλωση, λόγω του σταδιακού ανοίγματος του λιανικού εμπορίου, της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της στήριξης που θα παράσχει η δημοσιονομική πολιτική στην οικονομία.
Οι εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, με τους εμβολιασμούς να εκτιμάται ότι θα στηρίξουν μόνο τη σταδιακή επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα. Αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη των επενδύσεων, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησαν οι αρχές ενίσχυσαν την πιστωτική ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοια με το προηγούμενο έτος, γεγονός που δείχνει ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας παραμένει σχετικά περιορισμένος. Ωστόσο, η απασχόληση μειώθηκε, κυρίως λόγω των χαμηλότερων προσλήψεων στον τουριστικό τομέα.
Μετά την πτώση κατά 1,3% το 2020, ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να παραμείνει ελαφρώς αρνητικός το 2021 πριν γίνει θετικός το 2022. Η αρνητική αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη πτώση των τιμών του τομέα των υπηρεσιών. Η πρόβλεψη παραμένει υπό μεγάλη αβεβαιότητα. Οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια κρίση στην υγεία και τους εμβολιασμούς θα είναι κρίσιμες για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα και την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η μεταναστευτική κρίση προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις. Από την άλλη πλευρά, η πρόβλεψη δεν ενσωματώνει τον αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση».