Στο 10% εκτίμησε ότι έχει διαμορφωθεί η ύφεση το προηγούμενο έτος ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, κάτι το οποίο, άλλωστε, συνέβη και πέρυσι τον Απρίλιο, με δεδομένη και τη λήψη μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας.
«Τα δημοσιονομικά είναι πεπερασμένα και η πίεση είναι πολύ σημαντική. Θα εξετασθούν όλα τα νέα δεδομένα και θα προσαρμοστεί η οικονομική πολιτική σε αυτά», τόνισε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».
Υποστήριξε ότι σαφώς υπάρχει οικονομική επιβάρυνση από τα νέα μέτρα, αλλά ξεκαθάρισε ότι το κόστος σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φθάσει το επίπεδο των πέντε δισ., όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα. «Θα κάνουμε πολύ προσεκτικά τους νέους λογαριασμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λιανικό εμπόριο ήταν ανοικτό και έχει σημαντική συμβολή στην οικονομία. Αυτό που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι τι θα συμβεί όταν ανοίξει πλήρως η οικονομία».
Έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της εστίασης και το γεγονός ότι είχε μεγάλες ζημίες το 2020, καθώς ο τζίρος του υποχώρησε στα 4,6 δισ. ευρώ από 6,4 δισ. που ήταν το 2019. Όπως υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης, η πολιτεία προσπάθησε να καλύψει τον τζίρο, αν και κάποιες επιχειρήσεις που λειτουργούν με delivery & take away είχαν περιορισμένες απώλειες.
Εξήγησε, παράλληλα, ότι υπάρχει μια ανισότητα στον συγκεκριμένο χώρο. Διότι, υπάρχει η μη δηλωμένη εργασία, είναι ο δεύτερος υψηλότερος κλάδος σε αυτό. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα, που φτάνει ακόμα και σε πρόβλημα επιβίωσης. Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια να μπουν και άλλα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου.
Στην επόμενη φάση, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα μελετηθούν και άλλα μέτρα στήριξης, αλλά και μέτρα εξόδου. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι την επόμενη ημέρα της πανδημίας, θα υπάρχει μια υπερβάλλουσα κατανάλωση που θα βοηθήσει. «Πρέπει οι άνθρωποι να βοηθήσουν, να κρατηθούν όσο μπορούν. Δεν είναι μια εύκολη λύση». Η χώρα μας, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είναι ευάλωτη από πλευράς δομής της οικονομίας, διότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και έχει μεγάλη ύφεση σε αρκετούς κλάδους.