Ως ένα γεγονός που θα χαρακτηρίσει την γενιά και θα το αναλύουν οι ιστορικοί του μέλλοντος είναι η πανδημία, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη που μέσα σε ένα διάστημα σχεδόν ενός έτους κατάφερε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές και επιτάχυνε τις εξελίξεις στο εμπόριο.
Μιλώντας στην διαδικτυακή ημερίδα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το μέλλον του εμπορίου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι μετά την πανδημία δεν θα είναι τίποτα πλέον το ίδιο, καθώς το χρονικό διάστημα που έχει περάσει ήταν ικανό να αλλάξει σημαντικά την κουλτούρα των καταναλωτών, και έχει επιταχύνει τις εξελίξεις στις επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως αλλάζει ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά. Το κλείσιμο του εμπορίου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, οδήγησε τους καταναλωτές να αναπτύξουν την έρευνα μέσω διαδικτύου για τα προϊόντα που επιθυμούν, ενώ αυξήθηκε και η χρήση των πιστωτικών καρτών που αποδεικνύει ότι οι πολίτες γίνονται πλέον πιο δεκτικοί στο να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους στοιχεία μέσα από τις συσκευές smartphones.
Παράλληλα όπως επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, και οι επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει την ηλεκτρονική τους παρουσία, ενώ άλλες ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη δημιουργία ψηφιακών καταστημάτων καθώς απεδείχθη ότι αν και οι ανισότητες μεταξύ μεγάλων αλυσίδων και μικρών καταστημάτων έχουν διευρυνθεί, εντούτοις κερδισμένες από την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών καναλιών και του click away είναι οι μικρές επιχειρήσεις. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν αυξήσει τον τζίρο τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο όχι 100% αλλά 1.000%, ίσως και παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι έχουν βρει και πελάτες που πια αγοράζουν με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε πως από τον Απρίλιο θα υπάρξει μια επιστροφή στην κανονικότητα για το εμπόριο, όμως οι αλλαγές που θα έχουν έρθει στις ζωές μας θα είναι μόνιμες. «Προσωπικά πιστεύω και με την εμπειρία που είχα ως πρώην Υπουργός Υγείας ότι μέχρι το μήνα Απρίλιο η πανδημία θα μας ταλαιπωρεί. Αλλά από τον Απρίλιο και μετά και η θερμοκρασία η οποία βλάπτει τον ιό αλλά και οι εμβολιασμοί που θα έχουν επεκταθεί πια σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα αλλάξουν την εικόνα. Και από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε μία τελείως διαφορετική ζωή που θα ομοιάζει κάπως περισσότερο στην προηγούμενή μας ζωή. Δεν λέω ότι θα είναι ακριβώς η ίδια διότι η πανδημία θα κάνει καιρό να εξαλειφθεί αλλά σίγουρα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε πιο φυσιολογικό τρόπο οικονομικής δραστηριότητας».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι η κρίση της πανδημίας επιτάχυνε και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και των επιχειρήσεων, και έγιναν βήματα μέσα σε 8 μήνες που θα χρειάζονταν 8 χρόνια. Τόνισε ότι από αυτή την εξέλιξη θα υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερους χώρους logistics και πιο ισχυρές εταιρείες ταχυμεταφορών.
Επεσήμανε πως υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την αλλαγή που θα επέλθει στα καταστήματα και τους εμπορικούς δρόμους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στην μείωση των ενοικίων, αναφέροντας ωστόσο ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία που να μπορούν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία επιτάχυνε κατά πολλά χρόνια τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς, σημειώνοντας ότι από αυτή την εξέλιξη θα υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερους χώρους logistics και πιο ισχυρές εταιρείες ταχυμεταφορών.
Για την επανεκκίνηση του εμπορίου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως υπήρξε ένα «εντυπωσιακό ξεκίνημα στις 2 πρώτες ημέρες» με υψηλούς τζίρους, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας.