Θέμα ημερών ή και ωρών είναι η δημοσιοποίηση της σύμβασης μεταξύ της κυβέρνησης και της αμερικανικής Palantir για την επεξεργασία δεδομένων που συνδέονται με τη διαχείριση της πανδημίας. Αντίθετα στο υπουργείο Παιδείας ανθίστανται και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφασίσει πότε θα δημοσιοποιήσουν την, επίσης μηδενικού κόστους, σύμβαση με την Cisco για την παροχή του συστήματος Webex που χρησιμοποιούν τα δημόσια σχολεία για την τηλεκπαίδευση.
Και οι δύο συμβάσεις θα έπρεπε να έχουν αναρτηθεί με βάση τη νομοθεσία, έστω και αν προβλέπουν μηδενικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. Στην περίπτωση της Palantir, τη σύμβαση διαχειρίζεται η ΕΔΥΤΕ ΑΕ (το πρώην Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας – ΕΔΕΤ) που εποπτεύεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στελέχη που παρακολουθούν τη συγκεκριμένη σύμβαση λένε πως αφορά ανώνυμα, ανοικτά δεδομένα που σύντομα θα είναι διαθέσιμα σε όλους, όπως, επίσης, προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.
Το σύστημα της αμερικανικής εταιρείας τροφοδοτείται από στοιχεία για την κίνηση στους δρόμους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα αεροδρόμια, κ.α. ώστε να εξάγει συμπεράσματα που αξιοποιούν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Βέβαια δεν ήταν εύκολο να βρουν τα στοιχεία στην κυβέρνηση, αφού ακόμα και κρατικοί οργανισμοί, όπως ο ΟΑΣΑ, χρειάστηκαν εβδομάδες για να πειστούν. Ο ΟΑΣΑ δεν έδινε αρχικά τα στοιχεία για την κίνηση, όπως καταγράφονται στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Η Palantir, που έχει εμπλακεί σε πλήθος πολυσυζητημένων συμβάσεων με κράτη, μυστικές υπηρεσίες και διωκτικές αρχές, προσέφερε δωρεάν τη σύμβαση στην Ελλάδα γιατί ήθελε να βελτιώσει το όνομά της και να εμφανιστεί πως συνδράμει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό είναι το επιχείρημα κυβερνητικών παραγόντων που υπενθυμίζουν πως, από την περασμένη άνοιξη, η αμερικανική εταιρεία είχε εμπλακεί σε πολύκροτη υπόθεση στη Βρετανία, επίσης για τη διαχείριση δεδομένων του συστήματος υγείας.
Η σύμβαση για την τηλεκπαίδευση
«Χωρίς λόγο», λένε οι γνωρίζοντες, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα την σύμβαση με την αμερικανική Cisco για το σύστημα Webex μέσω του οποίου εκατομμύρια μαθητές παρακολουθούν μαθήματα εξ’ αποστάσεως. «Πριν υπογραφεί η σύμβαση του υπουργείου Παιδείας είχε ελεγχθεί, όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και άλλες παραμέτρους, από εξειδικευμένους συμβούλους» εξηγούν.
Όμως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραμένει μέχρι σήμερα αρνητική στη δημοσιοποίησή της με το επιχείρημα πως, ό,τι και αν προβλέπει, θα αξιοποιηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το ερώτημα είναι για πόσους μήνες θα παραμένει η σύμβαση με τη Cisco στη διαβάθμιση «εμπιστευτική», χωρίς λόγο, όπως τουλάχιστον θεωρούν ακόμα και τα κυβερνητικά στελέχη.