ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, oikonomikon, proypologismos
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σύσκεψη Σταϊκούρα - τραπεζών: Τι συζήτησαν για το 2021

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν η ρευστότητα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το σχέδιο «Ηρακλής» και οι αναστολές πληρωμών δανείων.

Οι προκλήσεις του 2021 συζητήθηκαν στη σύσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, και των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν η ρευστότητα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το σχέδιο Ηρακλής και οι αναστολές πληρωμών δανείων.

Στη διαδικτυακή σύσκεψη μετείχαν, εκτός από τον υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με ευθύνη τον τραπεζικό τομέα, Γιώργος Ζαββός και οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών: ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της ρευστότητας δεδομένων των παραπόνων που διατυπώνονται από μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για την δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα. Το οικονομικό επιτελείο επανέλαβε την ανάγκη το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε. Από την πλευρά τους οι τράπεζες παρουσίασαν στοιχεία που καταγράφουν την μεγάλη άνοδο των πιστώσεων στις επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη τήρησης των βασικών τραπεζικών κριτηρίων και τους κινδύνους για την δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων αν υπάρχει χαλάρωση των κριτηρίων.

Συζητήθηκε ακόμα η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δέχονται αυξημένες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές για την επιτάχυνση των σχεδίων εξυγίανσης των ισολογισμών. Βασική παράμετρο στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί ο νέος πτωχευτικός κώδικάς ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από 1.1.21 όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην προώθηση των απαραίτητων εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων όπως επίσης την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς και τον φορέα που θα αποκτά ακίνητα τραπεζών.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση των συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός, ήδη εργάζεται για την επέκταση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων μέσω του Ηρακλή ΙΙ.

Τέλος συζητήθηκε το ζήτημα των αναστολών πληρωμής δανείων, που αφορά δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, και το πως θα επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή των δανείων αυτών στην κανονικότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Σε ενάρετο κύκλο οι τράπεζες, εγρήγορση για τα «κόκκινα» δάνεια

Με ώθηση από την καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας οι τράπεζες πετυχαίνουν ισχυρή βελτίωση μεγεθών σε όρους κερδοφορίας, ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας. Μικρή επιδείνωση της ποιότητας δανείων λόγω αύξησης καθυστερήσεων στα στεγαστικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακτινογραφία του «Σπίτι μου»: Aπό συστημικές τράπεζες το 98% των δανείων

Τη μερίδα του λέοντος στις εκταμιεύσεις του προγράμματος έχουν οι 4 μεγάλες τράπεζες. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Δ.ΥΠ.Α για την πορεία του προγράμματος.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ανθεκτικές οι τράπεζες, προβληματίζουν οι χαμηλές τους αποτιμήσεις

Η χαμηλή αποτίμηση των μετοχών δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη διάρκεια της κερδοφορίας των τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ. Ενισχυμένη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι.
cyber attack-cyber security
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Επικίνδυνη αύξηση των απειλών από χάκερ στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Υπερδιπλασιάστηκαν μετά την πανδημία οι επιθέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα με κόστη δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες. Κίνδυνοι για φυγή καταθέσεων και απότομη πτώση μετοχών.