ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

«Πράσινο» της Κομισιόν στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Θετικά σχόλια από δύο ανώτερα στελέχη της Επιτροπής για το ελληνικό σχέδιο στο συνέδριο του Economist. Σταϊκούρας: Θα συνδυαστούν οι επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις. Σκυλακάκης: Πρόγραμμα έως και 50 δισ. ευρώ.

Έτοιμη να εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον η Κομισιόν, όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Ντέκλαν Κοστέλο στο συνέδριο του Economist. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, υπογραμμίζει ότι το σχέδιο θα συνδυάζει τις επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζει ότι με τη μόχλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με ιδιωτικά κεφάλαια οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 45 με 50 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η τοποθέτηση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν και πρώην υπεύθυνου για την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το ελληνικό σχέδιο, που ήταν από τα πρώτα που εστάλησαν στις Βρυξέλλες από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα εγκριθεί σύντομα από την Επιτροπή. Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Ιρλανδός αξιωματούχος, έχει υποβάλλει ένα καλό και ολοκληρωμένο σχέδιο, για το οποίο δήλωσε αισιόδοξος ότι θα έχει επιτυχία στην εφαρμογή του.

Πάντως, γνωρίζοντας τις αδυναμίες του ελληνικού κρατικού μηχανισμού από την εμπειρία του στην υλοποίηση των μνημονίων, ο κ. Κοστέλο σημείωσε ότι για τη δημόσια διοίκηση  η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η υλοποίηση του σχεδίου. Επίσης, εμφανίσθηκε επιφυλακτικός ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτεινόμενων έργων, λέγοντας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι φιλόδοξοι.

Ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup, Τόμας Σαρανχέιμο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας στο σχεδιασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η επικεφαλής της task force για την ανάκαμψη, Σελίν Γκάουερ, σχολίασε θετικά τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν ένα καλά δομημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Το ελληνικό σχέδιο

Οι δύο βασικοί πυλώνες του ελληνικού σχεδίου είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ο Χρ. Σταϊκούρας στην ομιλία του, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση του Ταμείου για να υπάρξει ανάκαμψη και ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι εμβληματικές δράσεις που θα στηρίξει το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, η ψηφιακή μεταρρύθμιση και το 5G, η κοινωνική συνοχή και απασχόληση και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα, όπως είπε, οι επενδύσεις θα υποστηριχθούν από διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και πρωτοβουλίες κατά της φοροδιαφυγής.

Ο Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι το φιλόδοξο σχέδιο των 32 δισ. μπορεί να φέρει επενδύσεις 45 - 50 δισ. ευρώ, μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που άφησε πίσω της η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Η διπλή έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου αλλά και επενδυτικού κεφαλαίου επιχειρείται να καλυφθεί τώρα με το Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών.

Σχετικά με τη μόχλευση των κονδυλίων, είπε ότι αυτή θα γίνει μέσω του σκέλους των δανείων (σ.σ.: 13 δισ. από τα συνολικά 32 δισ.) που θα τροφοδοτήσουν αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις. Τα κονδύλια αυτά θα διπλασιαστούν με μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα, όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Για την προετοιμασία του σχεδίου, είπε ότι είναι πολύ απαιτητικό έργο και ο χρόνος που υπάρχει είναι λίγος και η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει όταν θα είναι έτοιμο, ώστε να διασφαλισθεί ότι ο σχεδιασμός είναι αποδοτικός πριν αυτός παρουσιασθεί.

Από την πλευρά του, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, έδωσε πέντε παραδείγματα σημαντικών επενδύσεων σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο:

  1. Το σχέδιο αναδάσωσης και προστασίας της βιοποικιλότητας, που αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, με πρόγραμμα για φύτευση 30 εκατ. δέντρων σε έκταση 500 χιλ. στρεμμάτων. Παράλληλα προβλέπεται ένα πλέγμα δράσεων όπως η δημιουργία ενός μόνιμου εθνικού παρατηρητηρίου της χλωρίδας και πανίδας.
  2. Την ανάπτυξη δικτύων 5G, μια μεταρρύθμιση που έχει δρομολογηθεί. Σε μία εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία των συχνοτήτων.
  3. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης για την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά των εργαζομένων. Το πρόγραμμα θα αφορά τόσο τον δημόσιο όσο και των ιδιωτικό τομέα.
  4. Την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ ώστε να γίνεται σε πραγματικό χρόνο η μεταφορά των πληροφοριών για τις αποδείξεις που κόβουν οι επιχειρήσεις.
  5. Τη βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία ή με προβλήματα κινητικότητας σε πολιτιστικούς χώρους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Theodoros Kylakakis, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβλήθηκε το τρίτο αίτημα για πληρωμή 1,72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα συνολικά κεφάλαια που έχουν εισρεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης φθάνουν πλέον στα 12,8 δισ. ευρώ, με τον κ. Σκυλακάκη να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποβάλλει και τρίτο αίτημα.
Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά νέα μέτρα στήριξης: Επίδομα σε συνταξιούχους, ρυθμίσεις οφειλών

Μέχρι 31 Μαρτίου η καταβολή του επιδόματος, το ύψος του οποίου εξαρτάται από τη μερική ή την καθόλου αύξηση της σύνταξης, το ύψος της σύνταξης και από άλλες ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα θα γνωρίσει επενδυτική άνθηση τα επόμενα έτη

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως, παρά τις διαδοχικές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή και τουρκική απειλή), η Ελλάδα έχει μικρότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, από αυτό που είχε το 2019.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Ενισχύεται η δυνατότητα να προχωρήσουν ταχύτερα οι επενδύσεις

Η Ελλάδα έλαβε σήμερα τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Οι πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από αυτό το Ταμείο υπερβαίνουν συνολικά τα 11 δισ. ευρώ.