ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Τέλος στα σενάρια για «πράσινο φόρο» και περαίωση

Δεν υπάρχει ζήτημα «πράσινου φόρου» για την κλιματική αλλαγή, ούτε καμιά πρόθεση για περαίωση σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. Διέψευσε και τα σενάρια για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου.

Αντίθετη στην επιβολή «πράσινου φόρου» (σε αερομεταφορές και ναυτιλία) για την κλιματική αλλαγή δηλώνει η κυβέρνηση, όπως επισημαίνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα αυτό είναι μείζον για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- τόσο σε επίπεδο Eurogroup, όσο και σε επίπεδο Ecofin- με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στο πώς οι προϋπολογισμοί και η φορολογική πολιτική θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή. Σημειώνεται ότι το ζήτημα συζητήθηκε ακροθιγώς και στην πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει ο συγκεκριμένος παράγοντας και στα σενάρια περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπήρξε ούτε υπάρχει καμία πρόθεση για περαίωση».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με στόχο αυτό να έχει ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου. Παράλληλα, συγκροτήθηκαν ειδικές επιτροπές για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την επέκταση του συστήματος σε περιοχές που εξαιρούνται, καθώς και την προσέγγιση των αγοραίων τιμών. Η άσκηση αυτή, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο 2020 και ανάλογα με τα αποτελέσματά της «μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη μείωση συντελεστών στη φορολογία κεφαλαίου». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ότι «η αίσθηση είναι ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί επ΄ ωφελεία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στους θεσμούς ένα σχέδιο διαχείρισης και μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (σήμερα αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ). Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, προκειμένου, ταυτόχρονα με τη μείωσή τους, να μην δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. «Αυτό είναι το πιο ουσιώδες», επεσήμανε ο αξιωματούχος του υπουργείου.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, ο οποίος επανέφερε θέμα μείωσης του αφορολογήτου και των συντάξεων, ο παράγοντας του υπουργείου επεσήμανε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές, «δεν τίθεται θέμα ούτε αφορολογήτου, ούτε συντάξεων».

Τέλος, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Ζαββού, στην Ουάσινγκτον και τις επαφές με την ηγεσία του ΔΝΤ, εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, αρμόδιοι κύκλοι μετέφεραν κλίμα ιδιαίτερα θετικής αποδοχής του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο, ανέφεραν οι ίδιοι, έχει αποσταλεί για παρατηρήσεις στους θεσμούς, ούτως ώστε να είναι απολύτως άρτιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρτονομίσματα και κέρματα γιουάν
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Οι κρατικές επιχειρήσεις αύξησαν τα έσοδα κατά 0,2% στο δίμηνο

Σημαντική σταθερότητα σημείωσαν οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις στο πρώτο δίμηνο του 2026: τα έσοδα αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2%, τα κέρδη μειώθηκαν 2%, ενώ βελτιώθηκε στο 65,4% ο λόγος ενεργητικού-παθητικού.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Ζητά παρέμβαση για τα οικονομικά αδιέξοδα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του στον υφυπουργό Οικονομικών ζητά άμεση παρέμβαση για τα οικονομικά προβλήματα των γιατρών, τονίζοντας το αδιέξοδο που προκαλεί το clawback και τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των ιατρείων.
Παναγιώτης Σταμπουλίδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Υπερταμείο ενισχύει τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς και η βοήθεια από το ΤΕΕ

Νέες ρυθμίσεις φέρνουν περισσότερη διαφάνεια στους διαγωνισμούς του Υπερταμείου, αυξάνουν την αμοιβή της μονάδας ωρίμανσης έργων και ενισχύουν τον ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην επίβλεψη.
Κρυπτονομίσματα Bitcoin Ethereum
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για κρύπτο και ΦΠΑ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για τη διοικητική συνεργασία στη φορολογία, με στόχο τη διαφάνεια και την καταπολέμηση φοροδιαφυγής, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις έως 14 Απριλίου.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στήριξη σε πολίτες, εργαζόμενους, επιχειρήσεις όσο χρειαστεί

Ο Κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε στο Forum Πελοποννήσου πως η κυβέρνηση θα στηρίζει πολίτες, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και παραγωγή όσο χρειαστεί, τονίζοντας τη σημασία της Πελοποννήσου και την αξία της ηγεσίας σε δύσκολες συγκυρίες.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κώτσηρας: Στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη με σεβασμό στην οικονομία

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, στην έκτη αύξηση του κατώτατου μισθού και στη μείωση φόρων, χάρη στη σωστή δημοσιονομική διαχείριση των τελευταίων ετών.