ΓΔ: 1406.87 0.38% Τζίρος: 46.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:09:05 DATA
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
Φώτο: Shutterstock

Δύσκολη η πρόσβαση μικρομεσαίων σε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Βασικός κανόνας για τη χρηματοδότηση θα είναι να μπορούν οι επιχειρήσεις και τα σχέδιά τους να εξασφαλίσουν έγκριση από τράπεζες. Μικρές και χαμηλής ανταγωνιστικότητας οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Δύσκολα θα φτάσουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, παρότι τα προγράμματά του θα δίνουν έμφαση στις ΜμΕ, καθώς προϋπόθεση ένταξης θα είναι να μπορούν οι ΜμΕ να έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, δηλαδή να μπορούν να αξιολογηθούν θετικά από τις τράπεζες. Ρήτρα που αφήνει εκτός μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι σε επίπεδο ΕΕ-27, το 6% των αιτήσεων δανείων από ΜμΕ απορρίφθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό απόρριψης στο δείγμα των ελληνικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 20%.

«Το Ταμείο είναι εδώ για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις όχι για να δώσει επιδοτήσεις. Όσοι πραγματικά θέλουν να επενδύσουν θα έχουν την ευκαιρία στήριξης μέσω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν από κοινού η Eurobank και η Grant Thorton. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ο στόχος είναι να προχωρήσουν οι πιο παραγωγικές επενδύσεις και για τις επιχειρήσεις που δε θα καταφέρουν να ενταχθούν στο ΤΑ αλλά έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα υπάρχει το REACT EU και άλλα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τα 13 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης από τα συνολικά 32 δισ. θα είναι χαμηλότοκα δάνεια. Αυτά  θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ιδιωτικές επενδύσεις, όπου θα πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση για το 50% της επένδυσης είτε από ίδια κεφάλαια του επιχειρηματία είτε από κάποιο τραπεζικό ίδρυμα είτε από άλλο φορέα. Σύμφωνα με τον  κ. Φ. Καραβία,  διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, ο πιο συχνός χρηματοδοτικός φορέας θα είναι το τραπεζικό σύστημα. «Οπότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τράπεζες πάνω σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά πλάνα, να οριστεί η συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, το ποσοστό τραπεζικής χρηματοδότησης που θα κυμαίνεται στο 30-40%, ώστε το υπόλοιπο να καλυφθεί από το Δημόσιο», σημειώνει.

Το κρίσιμο στοιχείο στη διαδικασία αυτή αποτελεί η επιλεξιμότητα. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, οι επιλεξιμότητες για τα δάνεια είναι το σημαντικό και εκεί θα αξιοποιηθούν ιδιώτες σύμβουλοι για να κάνουν την πιστοποίηση επιλεξιμότητας. Δεν θα γίνεται από το κράτος η εξέταση του επιχειρηματικού σχεδίου, αλλά από έναν τρίτο επενδυτή που θα δανειοδοτήσει ή θα βάλει κεφάλαια άσχετα με τον αρχικό επενδυτή. «Αναζητούμε έναν partner, με τη λογική ότι θα λειτουργήσει με δικά του κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις θα βάλει τα δικά του λεφτά και αν δεν πάει καλά η επένδυση θα τα χάσει. Θέλουμε επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι επιχειρηματίες που θέλουν να πάρουν επιδοτήσεις. Και υπάρχει βουνό επενδύσεων που περιμένει να γίνει στην Ελλάδα», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός, που προτρέπει τους επιχειρηματίες να ετοιμάσουν εγκαίρως σαφείς προτάσεις και επενδυτικά σχέδια ώστε να συμφωνήσουν με τις τράπεζες που δηλώνουν έτοιμες να δεχτούν και να αξιολογήσουν τις προτάσεις αυτές.

Ωστόσο, η ελληνική πραγματικότητα σε σχέση με τις ΜμΕ φαίνεται ότι είναι μακριά από τα κριτήρια αυτά που θέτει το ΤΑ. Το 99% του ελληνικού επιχειρείν είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 48% αυτών απασχολούν λιγότερα από 9 άτομα. «Οπότε καταλαβαίνετε ότι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητά τους είναι πολύ χαμηλή. Θα πρέπει να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και ίσως, μέσω microfinancing, να δώσουμε δυνατότητα για πρόσβαση στο δανεισμό σε κάποιους που δεν έχουν τα τυπικά κριτήρια για να δανειστούν από τράπεζα, και να δημιουργήσουμε δίκτυα που θα έχουν εξωστρέφεια», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, κ. Βασίλειος Καζάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της πρόσφατης έρευνας "SAFE - Annual Survey on the Access to Finance of Enterprises" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2020),  η πρόσβαση σε χρηματοδότηση κρίνεται από τις ελληνικές επιχειρήσεις του δείγματος ως το βασικότερο πρόβλημα (22%) τους.

Το 30% των επιχειρήσεων του δείγματος στην Ελλάδα δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε τραπεζικό δάνειο τους τελευταίους 6 μήνες (μο 29% σε ΕΕ-27). Το 30% των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν αίτημα για δάνειο, δανειοδοτήθηκε με το σύνολο του ποσού που αιτήθηκε, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ-27 ανέρχεται σε 70%. Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 20% των ΜμΕ στο συνολικό δείγμα, δεν κατάφερε να δανειοδοτηθεί με το ποσό που αιτήθηκε σε επίπεδο ΕΕ-27, ενώ στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 38%. Σε επίπεδο ΕΕ-27, το 6% των αιτήσεων απορρίφθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό απόρριψης στο δείγμα των ελληνικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 20%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

karavias fokion, eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Καραβίας: Οι επενδύσεις αποτελούν κλειδί για μία βιώσιμη ανάπτυξη

Την αντίθεσή του στη μείωση του ΦΠΑ εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, τονίζοντας ότι το μόνο που θα επιτύχει είναι να καταστήσει την οικονομία πιο εξαρτημένη από την κατανάλωση. Η εκτίμηση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέζονται από τα αυξημένα κόστη οι ΜμΕ και «φρενάρουν» τις επενδύσεις

Σχεδόν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις απάντησαν σε έρευνα της Eurobank ότι είχαν αύξηση πάνω από 10% στο κόστος λειτουργίας. Το 55% των επιχειρήσεων λένε ότι δεν θα προχωρήσουν σε επενδύσεις.