Νέα επέκταση του προϋπολογισμού της επιστρεπτέας προκαταβολής υποχρεώνεται να εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών καθώς η πρωτοφανής ζήτηση που εκδηλώνεται από τις επιχειρήσεις έχει οδηγήσει στην εξάντληση των κονδυλίων του προγράμματος, τα οποία αυξήθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ.
Όπως έγραψε εχθές το Business Daily, υπό την πίεση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που «διψούν» για ζεστό χρήμα, καθώς τα ταμεία έχουν στεγνώσει λόγω πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει την αύξηση του κονδυλίου για φθηνά κρατικά δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στο 1,8 - 1,9 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Mega, είπε πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την επιστρεπτέα προκαταβολή, μέχρι χθες βράδυ είχαν υποβάλει αιτήσεις 380.000 επιχειρήσεις για περίπου 1,9 δισ. ευρώ και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς 320.000 επιχειρήσεων 1,53 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, καθώς η προθεσμία λήγει την Δευτέρα. Εξάλλου, εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα περαιτέρω αύξησης των κονδυλίων για να καλυφθεί το ενδιαφέρον.
«Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχίσει και το 2021, θα βοηθήσουμε πάρα πολύ τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και το συνολικό ύψος των μέτρων που προβλέπεται για να βοηθήσουμε την κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2021 ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι μετά τις τελευταίες εκταμιεύσεις που έγιναν αυτήν την εβδομάδα, η ρευστότητα προς την οικονομία και τις επιχειρήσεις από την αρχή της κρίσης υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ.
«Με τα σημερινά δεδομένα δεν έχω να προσθέσω κάτι σε σχέση με όσα έχουμε ανακοινώσει» είπε, προσθέτοντας πάντως σε ερώτηση για το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση για 100 και 120 δόσεις. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση τους επόμενους μήνες και ανάλογα θα αντιδράσουμε. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών είναι εδώ για όσο χρειαστεί και για ό,τι χρειαστεί. Έχουμε χτίσει τα ταμειακά διαθέσιμα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία. Μετά από ένα, δύο ή τέσσερις μήνες, βλέποντας την κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα πράττουμε ανάλογα. Συνεπώς τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Δεκέμβριο και η προκαταβολή θα γίνει επίσης μέσα στον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης που εγκαλεί την κυβέρνηση για απόρριψη προτάσεων της για αύξηση δαπανών για την Υγεία και τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων σχολιάζοντας ότι «εάν ακολουθούσαμε αυτά που μας λέει η αντιπολίτευση, σήμερα δεν θα υπήρχαν πόροι για να δώσουμε στην οικονομία» για να προσθέσει ότι «κάθε φορά που η κυβέρνηση δίνει περισσότερους πόρους στην πραγματική οικονομία, έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και ουσιαστικά πλειοδοτεί διπλασιάζοντας τα χρηματικά ποσά». Μαζί με τη δημοσιονομική ευελιξία χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, συμπλήρωσε.
Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά όπως και οι πρώτοι μήνες του 2021 θα είναι δύσκολοι για την οικονομία.