ΓΔ: 1395.57 -0.15% Τζίρος: 55.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:16:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Οι πληρωμές για το χρέος το 2021 και οι νέες έξοδοι στην αγορά

Πάνω από 11,5 δισ. ευρώ οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ θα αντληθούν με εκδόσεις ομολόγων. Γιατί η Κομισιόν εξακολουθεί να θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σε πάνω από 11,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός του 2021 για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους με πληρωμές τόκων, δανείων προς το ΔΝΤ και άλλες υποχρεώσεις από το πρώτο μνημόνιο.

Πέραν της δαπάνης για τόκους, ύψους 5 δισ. ευρώ, και των αναγκών για αναχρηματοδότηση λήξεων εντόκων γραμματίων, ύψους 6,2 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πληρώσει το ανοικτό γραμμάτιο 1,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, που η εξόφληση του θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο στα 3,4 δισ. ευρώ.

Εκκρεμούν άλλες τρεις δόσεις από τα δάνεια με σχετικά χαμηλό επιτόκιο 1,9% που έλαβε η χώρα από τον διεθνή οργανισμό, για τις οποίες υπήρχαν σχέδια πρόωρης αποπληρωμής από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2019 η χώρα κατέβαλε 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ προπληρώνοντας  δάνεια που μείωσαν το ποσό του χρέους προς το Ταμείο.

Πέρα από το ΔΝΤ, θα πρέπει να αποπληρωθούν δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο και ομόλογα χαμηλής όμως αξίας, μόλις 503 εκ. ευρώ που λήγουν μέσα στο 2021. Η αναχρηματοδότηση θα καταστεί δυσκολότερη τα επόμενα δύο χρόνια, αφού το 2022 οι λήξεις χρέους φτάνουν στα 4,3 δισ. ευρώ και το 2023 στα 4,9 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός έχει και άλλες υποχρεώσεις, όπως η κάλυψη δανείων ύψους 375 εκατ. ευρώ προς την αναπτυξιακή τράπεζα CEB και δάνεια 472,3 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ ανάλογα ποσά δόσεων εκκρεμούν για το 2022 και το 2023. Το θετικό είναι ότι το 2022 το πρόγραμμα δανειακών υποχρεώσεων είναι ελαφρύτερο σε σχέση με το 2021, μόλις 9,8 δις. ευρώ, που σημαίνει μικρότερο «βαρίδι» για το δημόσιο χρέος της χώρας που λόγω της βαθιάς ύφεσης αυξάνεται με ραγδαία ταχύτητα  

Την ίδια ώρα οι κινήσεις για δανεισμό τον επόμενο χρόνο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της επιδημιολογικής κρίσης. Σύμφωνα με το προϋπολογισμό, στόχος είναι η άντληση 4,8 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και οι αυξημένες δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοιο.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης που αποτελεί το μέγεθος - κλειδί  για τους θεσμούς θα ανέλθει στο ιλιγγιώδες ύψος του 208,9% του ΑΕΠ, ή στα 340 δισ. ευρώ, και είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεση απηύθυνε συστάσεις στην κυβέρνηση να είναι προσεκτική με τον δανεισμό.

Για το 2021 προβλέπεται υποχώρηση του χρέους στα 343,2 δισ. ευρώ ή στο 199,6% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν προβλέπει ότι θα παραμείνει σε επίπεδα άνω του 100% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040 ενώ από το 2050 θα υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση και το 2060 το χρέος θα βρίσκεται στο 64% του ΑΕΠ. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες διαμορφώνονται στο 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια και σε περίπου 13% από το 2040 έως το 2060.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των ευρωπαϊκών θεσμών για τη πορεία του ελληνικού χρέους με ορίζοντα έως το 2060, η επιδείνωση είναι βραχυπρόθεσμη και δεν δημιουργεί κινδύνους για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Κι αυτό γιατί τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι προσωρινά και η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το 2021, με αποτέλεσμα το ποσοστό του χρέους ως προς το  ΑΕΠ να συνεχίσει την πτωτική τάση

Επίσης οι δυσμενείς επιπτώσεις της σημερινής αύξησης του δημόσιου χρέους και η επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών αναμένεται να αντισταθμιστούν από τους πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέψεις για πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ με τα 2,5 δισ. ευρώ

Στόχος του οικονομικού επιτελείου η ελάφρυνση των δαπανών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Τι σχεδιάζει το Υπ. Οικονομικών μετά την επιτυχή διπλή έξοδο στις αγορές για να βελτιώσει το προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Οι νέοι στόχοι στο μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται στην Κομισιόν την Παρασκευή: στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ενώ μειώνεται στο 4,5% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024 και 2,2% από το 2025.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσεκάπ» δέκα σημείων στην οικονομία αρχίζουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί

Παράλληλα με τα προαπαιτούμενα που θα εξεταστούν, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει την έγκριση των δανειστών για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών έναντι της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερος γύρος παρεμβάσεων στήριξης, νέο «κούρεμα» στην επιστρεπτέα

Πρόσθετα μέτρα για ενδεχόμενη παράταση της υγειονομικής κρίσης επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Τι θα γίνει με επιστρεπτέα προκαταβολή, κορονοχρέη, επιδότηση ενοικίων και χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίεση Θεσμών για τα κρατικά «φέσια», τι είπαν για «μέρισμα ανάπτυξης»

Σφοδρές επικρίσεις στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου, που μετατίθεται στα μέσα του 2022. Δεν έχει εγκριθεί ακόμη το σχέδιο για «μέρισμα ανάπτυξης».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, σήμερα η συμφωνία με Θεσμούς

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι πληττόμενοι από την υγειονομική κρίση και θα καλύπτει όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.