ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Euros, Money, xrhmata, nomismata
Φωτο: Shutterstock

«Πακέτο» επιπλέον 600 εκατ. για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Εκδόθηκε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την αύξηση του προϋπολογισμού του τέταρτου κύκλου, καθώς η ζήτηση από τις επιχειρήσεις έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Επειγόντως... ενισχύσεις του προϋπολογισμού για τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών, αυξάνοντας σε 1,8 δισ. ευρώ τα διαθέσιμα κονδύλιο, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση από τις επιχειρήσεις, που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Όπως έγραψε σήμερα το Business Daily, υπό την πίεση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που «διψούν» για ζεστό χρήμα, καθώς τα ταμεία έχουν στεγνώσει λόγω πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει την αύξηση του κονδυλίου για φθηνά κρατικά δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στο 1,8 - 1,9 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Mε την απόφαση απόφαση που εκδόθηκε ( ΓΔΟΥ296/2020) ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 600 εκατ., σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών ως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι:

  • «Με την παρούσα απόφαση θεσπίζεται καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 (COVID-19) για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται συνολικά σε ένα δισεκατομμύριο οχτακόσια εκατομμύρια (1.800.000.000) ευρώ».
  • Εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να προσκομίσει μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΙ.Β. της παρούσας, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών».

 Το Παράρτημα ΙΙ.Β. σχετικά με τα δικαιολογητικά, αντικαθίσταται ως εξής:

  • «Η επιχείρηση εφόσον έχει ενισχυθεί βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 10 της παρούσας να προσκομίσει τα κάτωθι δικαιολογητικά ως την 28η Φεβρουαρίου 2021:

1. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης) σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι “Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:
- είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
- είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.
Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
-Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:
- ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ήταν υψηλότερος του 7,5 και
- ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) ήταν κάτω του 1,0.
2. Πιστοποιητικό μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση».

«Συνωστισμός» των ενδιαφερόμενων

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport υπήρξε «συνωστισμός» από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις που έσπευσαν για να ζητήσουν τα φθηνά κρατικά δάνεια, από τα οποία το 50% είναι δώρο καθώς δεν επιστρέφεται στο Δημόσιο. Έτσι, μέσα σε λίγα 24ωρα τα χρήματα εξαντλήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μέχρι και την Τετάρτη πληρώθηκαν 222.173 δικαιούχοι και το ποσό που πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έφτασε συνολικά τα 1,12 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι 10 επαγγελματικοί κλάδοι (ΚΑΔ) με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, μέχρι σήμερα, είναι:
 
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια, 5.605 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιοκτήτη, 4.644 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι.
  • Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι.
  • Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι.

Η βεντάλια των δικαιούχων των κρατικών φθηνών δανείων έχει ανοίξει και καλύπτει κάθε μορφή επιχείρησης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή δεν έχουν ταμειακή μηχανή, εάν απασχολούν ή όχι εργαζόμενους αλλά και τους αγρότες.  Ειδικά οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα λάβουν 1.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν κλείσει με κρατική εντολή θα λάβουν 2.000 ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πτώση του τζίρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση Κόλλια για την επιστροφή της επιστρεπτέας από επιχειρήσεις

Με επιστολή του προς υπουργούς και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αναφέρει πως υπάρχουν ακόμα προβλήματα στην πλατφόρμα για την επιστροφή ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πιο χαλαροί όροι επιστροφής των ενισχύσεων

Το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει υπουργική απόφαση για παράταση στην επιστροφή και στην υποβολή δικαιολογητικών, ενώ θα επιτραπούν μικρές αποκλίσεις στη διατήρηση απασχολούμενου προσωπικού.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να δοθεί λύση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ζητούν οι βιοτέχνες

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε επιστολή της τονίζει πως έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την ειδοποίηση για επιστροφή του συνόλου εφάπαξ.