Σε τρεις διαφορετικές «δεξαμενές» ξένων αγοραστών και ενοικιαστών κατοικιών στοχεύει η ελληνική Πολιτεία, προκειμένου να επαναφέρει τη ζήτηση και τη ρευστότητα στην κτηματαγορά και την οικονομία, αντίστοιχα. Στους μέχρι πρότινος επενδυτές εκτός Ε.Ε. που ενδιαφέρονται για την έκδοση άδειας παραμονής, μέσω του προγράμματος της Golden Visa, έρχονται τώρα να προστεθούν οι επαγγελματίες που εργάζονται σε εταιρείας υψηλής τεχνολογίας (μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες που έφυγαν από την χώρα τα προηγούμενα χρόνια), γνωστοί και ως «ψηφιακοί νομάδες», αλλά και οι συνταξιούχοι από χώρες της Βορείου και Δυτικής Ευρώπης.
Όπως προανήγγειλε πρόσφατα ο κ. Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση προωθεί μια νέα ρύθμιση, με την οποία θα προσφέρεται 50% έκπτωση στον φόρο εισοδήματος για τα πρώτα επτά χρόνια διαμονής στην Ελλάδα σε όσους πολίτες ξένων χωρών μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην χώρα.
Στόχος είναι να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να διευκολυνθεί η μεταφορά στελεχών ξένων εταιρειών (ιδίως τεχνολογίας) στην Ελλάδα, ενώ θα τονωθεί και η αγορά ακινήτων, καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα χρειαστούν ένα κατάλυμα για να μείνουν. Πολλοί εξ αυτών θα το αγοράσουν, καθώς πρόκειται για ανθρώπους ανώτερων εισοδημάτων, τη στιγμή που οι τιμές στην ελληνική αγορά κατοικίας είναι αρκετά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές χωρών του εξωτερικού. Η νέα ρύθμιση αναμένεται να έρθει στη Βουλή πριν το τέλος του έτους.
Το γεγονός ότι, πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται αποτελεσματικά και κυρίως διατηρώντας το επίπεδο της παραγωγικότητάς τους και από το σπίτι τους, στο πλαίσιο της τηλεργασίας, διευκολύνει τα σχέδια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, ένα ποσοστό των εργαζομένων αυτών θα μονιμοποιηθεί στο καθεστώς αυτό, με το πέρας της πανδημίας. Ήδη, όσοι το γνωρίζουν αυτό, είτε ξεκινούν να αναζητούν σπίτι σε περιοχές με καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, κυρίως στην νότια Ευρώπη, είτε το έχουν ήδη πράξει.
Φθηνή στέγη, καλύτερες συνθήκες
Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται σε δύο κατευθύνσεις, την εξασφάλιση φθηνότερης στέγης με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Για παράδειγμα, για έναν εργαζόμενο στο κέντρο του Λονδίνου, ο οποίος καλείται να συμβιβαστεί με ένα μικρό διαμέρισμα, η μετακίνηση σε ένα οροφοδιαμέρισμα, ή και μια μεζονέτα με κήπο στην Αθήνα, ή την Μαδρίτη, φαντάζει ως μια εξαιρετική προοπτική.
Έτσι, τους τελευταίους μήνες, τα κοινωνικά δίκτυα βρίθουν από καταχωρήσεις ανθρώπων, που δηλώνουν ότι εργάζονται πλέον από άλλη χώρα, σε σχέση με την χώρα που εδρεύει η εταιρεία που τους απασχολεί. «Μπορούμε να έχουμε και ψηφιακούς μετανάστες», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Πατέλης.
Στην τάση αυτή αναφέρθηκε όμως και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης, στο πλαίσιο πρόσφατης παρέμβασής του στο 21ο Συνέδριο Ακινήτων Prodexpo 2021. Όπως τόνισε, η νέα τάση της τηλεργασίας, οι ανταγωνιστικές τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα και η ηλιοφάνεια, ευνοούν την προσέλκυση ξένων επαγγελματιών, επιχειρηματιών και άλλων στελεχών και ασφαλώς και τους Έλληνες νεομετανάστες, που αποχώρησαν από την χώρα τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο του λεγόμενου brain drain. Για παράδειγμα, η πρόσφατη επένδυση της Microsoft για την δημιουργία data center στην Ελλάδα, θα απαιτήσει και την δημιουργία των απαραίτητων ευνοϊκών συνθηκών, για την μετακίνηση και μονιμοποίηση αρκετών ανθρώπων στην χώρα μας.
Χαμηλοί φόροι σε ξένους συνταξιούχους
Εκτός όμως από τους επαγγελματίες αυτούς, η αγορά ακινήτων αναμένεται να ευνοηθεί και από την πρόσφατη ρύθμιση για την παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσους ξένους συνταξιούχους, μεταφέρουν στην Ελλάδα την φορολογική τους έδρα.
Ειδικότερα, για τα πρώτα 10 χρόνια, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να απολαμβάνουν φορολογικό συντελεστή μόλις 7% επί των συντάξιμων αποδοχών τους. Για να μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης αυτής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προέρχονται από χώρες, οι οποίες διατηρούν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Ελλάδα. Επίσης, θα πρέπει ο κάθε συνταξιούχος να διαμένει στην χώρα μας για τουλάχιστον 183 μέρες/έτος και να μην έχει υπάρξει φορολογικός κάτοικος για τα πέντε από τα προηγούμενα έξι χρόνια, πριν την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στα καθ’ ημάς.
Παράλληλα βέβαια με τις παραπάνω κατηγορίες νέων επίδοξων αγοραστών, ή ενοικιαστών κατοικιών στην Ελλάδα, η αγορά κατοικίας θα μπορεί να προσδοκά και την επιστροφή των πολιτών από τις χώρες εκτός Ε.Ε., οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα Golden Visa. Μάλιστα, από το 2021 στην κατηγορία αυτή αναμένεται να προστεθούν και οι Βρετανοί επενδυτές, με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς διαθέτουν υψηλή αγοραστική δύναμη και έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, λόγω τουρισμού.