ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:50
Φωτο: Shutterstock

Πρέπει να βρουν δουλειά 444.000 Έλληνες για να… γίνουμε Ευρώπη

Αν η ανεργία στην Ελλάδα ήταν κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε η απασχόληση θα ήταν υψηλότερη κατά 11,4% ή 444,2 χιλιάδες άτομα και αυτό θα έφερνε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,6%.

Μπορεί η ανεργία να βρίσκεται σε σταθερά πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, τον περασμένο Ιούλιο το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων οχτώ ετών, ωστόσο η απόσταση από την ευρωζώνη παραμένει χαοτική.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Eurobank, στην εβδομαδιαία έκδοση 7 Ημέρες Οικονομία, η ψαλίδα ανάμεσα στο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια ωστόσο παραμένει μεγάλη.

Συγκεκριμένα, από τις 15,8 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο 2013 (27,8% vs 12,0%) μειώθηκε στις 9,4 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο 2019 (16,9% vs 7,5%). Εντούτοις, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή. Τον Ιούλιο 2019 η ελληνική οικονομία είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 κρατών μελών.

Την εν λόγω αρνητική πρωτιά τη διατηρεί ανελλιπώς από τον Αύγουστο 2012. Εκτός της Ελλάδας, άλλες οικονομίες με σχετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας είναι η Ισπανία (13,9%), η Ιταλία (9,8%) και η Γαλλία (8,5%). Στο άλλο άκρο της κατανομής συναντάμε χώρες με σχετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας (π.χ. κάτω του 4,0%), όπως η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Τσεχία.

Σύμφωνα με την Eurobank η υψηλή απόκλιση που παρουσιάζει η χώρα μας σε όρους ποσοστού ανεργίας σε σύγκριση με την Ευρωζώνη έχει σημαντικό κόστος για την ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνει, αν η ανεργία στην Ελλάδα ήταν κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα τότε η απασχόληση (3.909,3 χιλ άτομα τον Ιούλιο 2019) θα ήταν υψηλότερη κατά 11,4% ή 444,2 χιλιάδες άτομα. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγούσε σε μια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,6% ή 12,6 δις. ευρώ

Η πορεία της ανεργίας

Όπως σημειώνεται το «7 Ημέρες Οικονομία», η πτώση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα συνεχίστηκε τον Ιούλιο 2019. Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό μειώθηκε στο 16,9% (για πρώτη φορά κάτω του 17,0% από τον Μάιο 2011) από 17,1% και 19,1% τον Ιούνιο 2019 και τον Ιούλιο 2018 αντίστοιχα.

Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας διαμορφώθηκε στο 17,7%, μειωμένος κατά -2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η προαναφερθείσα δυναμική στην ετήσια πτώση του ποσοστού ανεργίας είναι παρόμοια με αυτή που διαμορφώνεται από το 2ο τρίμηνο 2017 και έπειτα (κοντά στις -2,0 ποσοστιαίες μονάδες). Επί παραδείγματι, στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, το εκτιμώμενο ποσοστό ανεργίας για τα έτη 2019 και 2020 είναι στο 17,4% και 15,6% αντίστοιχα (από 19,3% το 2018).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 19,4% αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας το β' τρίμηνο, λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στη συνολική οικονομία, χωρίς τον πρωτογενή τομέα και τα νοικοκυριά, αυξήθηκε κατά 19,4% το β' τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας τις 46.368 θέσεις σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ξεκάθαρη πλέον η πρόθεση για μείωση επιδόματος ανεργίας

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί τη ΝΔ για «αντικοινωνική ατζέντα» μετά τις δηλώσεις Βορίδη υπέρ εξορθολογισμού επιδομάτων, επιβεβαιώνοντας ότι η πρόταση για μείωση του επιδόματος ανεργίας συζητείται από την κυβέρνηση.
Άγαλμα ΚΚΕ στα γραφεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αφροδίτη Κτενά: Το επίδομα ανεργίας ανήκει αποκλειστικά στους εργαζόμενους

Η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ότι το επίδομα ανεργίας προέρχεται από κρατήσεις των εργαζομένων κι όχι από την κυβέρνηση ή τα κόμματα, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.
Μέγαρο Μαξίμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κουφονικολάκου: Σιωπή πρωθυπουργού για το επίδομα ανεργίας τέσσερις μέρες

Η Θεώνη Κουφονικολάκου κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία και έλλειψη οράματος, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει για τέταρτη μέρα να απαντήσει για το επίδομα ανεργίας, ένα κρίσιμο ζήτημα για χιλιάδες εργαζόμενους.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Τσουκαλάς: Η Θάτσερ θα έβρισκε το δίμηνο επίδομα προχωρημένο

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε στην ΕΡΤnews πως πολιτική αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο αν το ΠΑΣΟΚ βγει πρώτο κόμμα, επισημαίνοντας τη σημασία ισχυρού ποσοστού για προώθηση κοινωνικών μέτρων, όπως κατάργηση 13ωρου και στήριξη εργαζομένων.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η άποψή μου για το επίδομα ανεργίας παρουσιάστηκε ελλιπώς

Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις του για το επίδομα ανεργίας εκφράζουν προσωπικές απόψεις και όχι κυβερνητική θέση, κάνοντας λόγο για παραποίηση των λεγομένων του και επιμένοντας στην ανάγκη στήριξης των ευάλωτων.